Коронавірус і адвентисти: медична наука проти теорій змови

Медичні факти, протистояння фейкам та історії успіху: коронакриза очікувано стала головною новинарною темою офіційних сайтів Адвентистської церкви в Україні adventist.ua та info.adventist.ua. Із січня 2020 року ці ресурси опублікували сотні матеріалів з цієї теми.

Редакція цих сайтів перепубліковувала матеріали світських видань щодо державних обмежень церковної діяльності під час карантину, відповідну аналітику Інституту релігійної свободи, а також «карантинні» звернення Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій та Ради євангельських протестантських церков України.
Основа частка матеріалів походила від підрозділів і служінь, адміністраторів і активістів Адвентистської церкви в Україні та світі.
Всесвітня Адвентистська церква
Централізована структура всесвітньої Адвентистської церкви зумовила подачу основних тем та ініціатив з боку Генеральної Конференції (далі ГК) – найвищого адміністративного органу конфесії. Ці матеріали українські сайти перекладали із видання ГК adventistreview.org.
Публікації можна поділити на два типи: поради читачам та історії, переважно позитивного служіння за карантинних умов, зрідка трагічні звістки про смерті членів церкви від COVID-19.
Університет здоров’я Лома Лінда у США є головним лікувальним і дослідницьким центром Адвентистської церкви. Його фахівці почали цю тему списком порад щодо скорочення ризиків від коронавірусу, догляду за тканинними маскам, адаптацією дітей до масок, оцінкою тестів на коронавірус, закликів вакцинуватися, наслідків інфекції COVID-19 для серця, новий штам COVID-19, здоров'я серця під час карантину, вакцини від COVID-19 для людей з серцево-судинними захворюваннями, лікувальні експерименти із плазмою крові пацієнтів, що вилікувались від COVID-19.
У цей час активізував свою медійну діяльність керівник всесвітньої Адвентистської церкви – президент Генеральної Конференції Тед Вільсон. Він зробив низку заяв щодо ситуації з пандемією, а з 2 квітня розпочав практику щотижневих тематичних відеозвернень до Церкви.
Найвищу адміністративну вагу мають документи комітетів Генеральної Конференції (далі ГК), бо лише ці документи репрезентують офіційну позицію всесвітньої Адвентистської церкви «у цілому». Найчастіше з цієї теми висловлювалися представники відділу служіння здоров’я ГК.
Новини всесвітньої Адвентистської церкви описували діяльність віруючих під час карантину: доброчинство, цифровий євангелізм, подавали рецепти карантинної кухні, радили, як пережити фінансову кризу, викликану пандемією, обговорювали стосунок Бога і пандемії та чи є коронавірус ознакою останнього часу історії.
Євразія та Україна
Адміністратори Адвентистської церкви Євразії намагалися заспокоїти членів церкви, радили зберігати сім’ї, адаптуватися до нових норм життя, відкласти Вечерю Господню на посткарантинний час.
Адміністрація Адвентистської церкви в Україні закликала зберігати спокій та дотримуватися карантинних норм, молитися за уряд и медиків та підтримувати життя церкви доступними засобами, дотримуватися гігієнічних правил і не вважати, що «влада заборонила діяльність церков». У подібному дусі робили заяви керівники регіональних конференцій (територіальних відділень) церкви в Україні, а також «ветерани» церкви – авторитетні літні пастори.
Керівники й активісти відділів Церкви в Україні теж докладали зусиль із формування бажаної інформаційної картини. Відділ комунікації навчав критичному мисленню та виявленню фейків (неправдивої інформації).
Закриті по своїх домівках люди шукали відповіді на свої запитання. Відтак, телеканал «Надія» під час карантину транслював біблійні просвітницькі програми Володимира Гриневича, Петра Кулакова, Максима Крупського, Мойсея Островського, Кемі Уотман.
Благодійний фонд «Адвентистське агентство допомоги і розвитку» (ADRA Ukraine) протягом карантинного року переорієнтував свої зусилля із допомоги постраждалих від збройного конфлікту на сході та жертв червневого паводку у Західній Україні на підтримку протиепідемічних заходів. Співробітники ADRA збирали кошти на потреби лікарень і регулярно передавали до медичних закладів України антиінфекційне обладнання.
За час карантину активізувала свою діяльність, зокрема інформаційну, київська клініка «Ангелія». Її співробітники робили заяви щодо коронавірусної інфекції, проводили безкоштовні експрес-тести, роздавали засоби індивідуального захисту від інфекції, інформували щодо профілактики, діагностики та лікування коронавірусу.
До консультування щодо COVID-19 долучився лікувально-оздоровчий центр «Наш дім» у Вінницькій області. Його лікарка Тетяна Остапенко проводила трансляції з медичними рекомендаціями щодо зміцнення імунітету та реабілітації після одужання.
Програма «Вісті надії» на телеканалі «Надія» висвітлювала становище дітей та сімей на карантині, онкохворих, стан екології, дистанційне навчання, проблему безробіття, волонтерство, долю соціальних сиріт у цей час, можливості «карантинних» відпусток, способи виявлення фальшивих сенсацій та пліток в інформаційному потоці.
На програмі «Радіовечір з Олександром Погрібним» обговорювали наслідки пандемії для життя суспільства й церкви.
Більше громад почали транслювати свої богослужіння онлайн. В онлайн-форматі проходили музичні фестивалі, медичні конференції, міжнародний молитовний онлайн-марафон.
Огляд підготував Максим Балаклицький

далі
Сучасна жінка