Чи винний Бог у COVID-19?

Проблема COVID-19 породила безліч питань і спекуляцій щодо тієї ролі, яку відіграє Бог у природних катастрофах і епідеміях. Одні запитують, чому відбуваються такі катастрофи і чи є спалах коронавірусу 2020 року спробою Бога привернути увагу людей до своєї влади над світом. Інші стверджують, що вірус – це Божий «ангел смерті», справедлива відповідь на гомосексуалізм і трансгендерні практики. Чи справді Бог несе відповідальність за епідемію смертоносного вірусу?

Пандемії стали приписувати Божій волі не просто так. На думку деяких людей, в Лк. 21:10 Ісус передбачив появу заразних хвороб перед Своїм пришестям. Кортні Кардашьян прочитала 2 Хр. 7:13 і в своєму акаунті в Інстаграм заявила, ніби цей текст означає, що Господь покарає грішний світ за допомогою епідемії. Тому вона безпосередньо пов'язує цей текст із нинішньої пандемією. У Святому Письмі, особливо в Старому Завіті, дійсно є тексти, які дозволяють припустити, що Господь насилає кари і хвороби на Свій народ завіту через його непокору (наприклад, Єр. 14:12; Єз. 14:21; Амос 4: 10). Однак, у Псалтирі є й інші тексти, які вказують на те, що ми не повинні проводити такий прямий причинно-наслідковий зв'язок між Богом і кожної заразною хворобою або епідемією. Одним з таких текстів є Псалом 91, де псалмоспівець зображує Господа як Того, хто дає притулок або притулок серед усього і від хвороб, які походять не від Нього. І справді, фраза «все те» в Пс. 91: 7, що відноситься до чуми і зарази з вірша Пс. 91: 6, які привели до загибелі тисяч людей, може також стосуватися епідемій, які з'являтимуться в останній період під час військових кампаній.1
У центрі даної дискусії стоїть питання співвідношення божественного і природного – а саме, чи є причиною коронавірусу Бог, або у цієї пандемії є природні причини? У більш широкому сенсі дискусія торкається питання теодицеї – уявного протиріччя, з яким ми стикаємося, припускаючи, як християни, співіснування нескінченно благого, люблячого і всемогутнього Господа і природних проявів «зла», таких як коронавірус. У цьому випадку зло визначається як події, які мають згубний вплив на людей. Якщо ми не хочемо приймати як належне припущення про те, що оскільки Господь всемогутній, Він відповідає за все, що відбувається в світі, то питання відповідальності Всевишнього за нинішню епідемію коронавірусу вимагає ретельного аналізу.
Біблійні принципи, які необхідно враховувати2
З біблійної точки зору, просто взяти певні біблійні тексти, які, нібито, припускають, що Господь насилав хвороби, щоб покарати Свій народ, і робити з цього висновок, що COVID-19 також є покаранням Божим, значить занадто спрощувати проблему. Біблійна точка зору досить складна і вимагає розгляду декількох важливих принципів, які необхідно враховувати в обговоренні даного питання.
Доброта Божа
По-перше, Біблія недвозначно і чітко говорить про особу Бога, який не тільки всемогутній, але і надзвичайно благий. Доброта Господа – це не просто одна з Його характеристик; це опис Його сутності (Вих. 33: 18-20). Доброта - невід'ємна частина Його природи. Псалмоспівець закликає людей «скуштувати й побачити, який добрий Господь» (Пс. 34:8).3 Саме цю нескінченну доброту Господь проявив в Своєму акті творіння. Перша глава Книги Буття описує, як Творець створював Своїм божественним словом, повторюючи фрази «і сказав Бог» і «він хороший». Роберт Дженсен зазначає, що в історії Творіння в Книзі Буття «'він хороший' стосується самого акту творення: створене оцінюється Господом як хороше».4 Тому псалмоспівець вигукує: «добрий, і Ти» (Пс. 119: 68). Отже, добрість Божа має на увазі, що Його наміри щодо людини також милостиві. Так, Яків стверджує, що Господь, наш Небесний Батько, бажає нам тільки добра: «Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отця світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни» (Як. 1:17). Важливо відзначити, що згідно з Рим. 8:28 Господня ласка повинна оцінюватися з Божественної точки зору: «І знаємо, що тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, усе допомагає на добре». Саме з цієї точки зору слід розуміти і оцінювати взаємодію Бога з Ізраїлем, враховуючи і покарання.
Таким чином, відповідаючи на питання про взаємозв'язок Бога і природних катастроф, слід пам'ятати про біблійну позицію щодо благості Бога. А значить будь-яка відповідь на питання про походження природних катастроф, таких як коронавірус, яка не відповідає точці зору про Божу доброту стосовно світу, є хибною.
Людська свобода вибору
Другий біблійний принцип, який потрібно враховувати, відповідаючи на питання про божественні і природні причини катастроф – це людська свобода вибору і відповідальність, яку вона несе з собою. В Біблії ясно сказано, що Господь наділив людей свободою вибирати, яка не обмежена ніким, навіть Самим Богом. І рішення, які люди приймають з власної волі, тягнуть за собою або життя, або загибель. Так, уклавши завіт зі Своїм народом, Господь явив ізраїльтянам факти і перспективи їхнього життя як створених істот: «Дивися: я сьогодні дав перед тобою життя та добро, і смерть та зло. Бо я сьогодні наказую тобі любити Господа, Бога свого, ходити Його дорогами, та додержувати заповіді Його, і постанови Його, і закона Його, щоб ти жив, і розмножився, і поблагословить тебе Господь, Бог твій, у Краї, куди ти входиш на насліддя. А якщо серце твоє відвернеться, і не будеш ти слухатися, і даси себе звести, і станеш вклонятися іншим богам, і будеш їм служити, я сьогодні представив вам, що конче погинете ви, недовго житимете на цій землі, до якої ти переходиш Йордан, щоб увійти туди на оволодіння її» (Втор. 30: 15-18). Наслідки і явна невідворотність того, що хибний вибір веде до смерті і руйнування, явно видно в словах Господа до Свого народу: «Чи Я маю вподобання в смерті несправедливого? говорить Господь Бог, чи ж не в тому, щоб він повернувся з доріг своїх та й жив?» (Єз. 18:23, 31-32). Хоча не сказано конкретно, як невірні рішення ведуть до загибелі, здається, вони можуть бути причиною зла, що впливає не тільки на людей, а й усе Боже творіння. Розповідь про гріхопадіння, представлена в третьому розділі Буття, показує, що через людську неслухняність весь світ: тварини, рослини і земля вже не були втіленням добра, як при їх створенні. Важливо також зазначити, що згідно з Іс. 24: 5 гріховні дії Ізраїлю осквернили землю.
Отже, розглядаючи питання про те, чи несе Бог відповідальність за коронавірус, необхідно пам'ятати біблійну істину про людську свободу волі і вибору, а також про наслідки для всього світу, які тягнуть за собою рішення людини.
Світ живої природи
Істина про біблійні принципи щодо людської свободи волі і вибору, викладена вище, підводить нас до третього фактору, який потрібно враховувати, відповідаючи на питання про божественні та природні причини епідемій. Цей фактор пов'язаний із реальністю нашого світу живої природи, в якому відбуваються природні катастрофи. У Рим. 8: 19-23 докладно розкривається Божий план для світу живої природи. Цей текст описує нинішній хибний стан світу й есхатологічне бачення того, що на нього чекає. Біблійна позиція щодо нинішнього стану світу полягає в тому, що «створіння підкорилося суєті» (Рим. 8:20), в результаті чого воно в «рабстві тління» (Рим. 8:21) і «стогне і мучиться донині» (Рим. 8:22), в надії чекаючи звільнення (Рим. 8: 20-21). Таким чином, хоча природа і не проявляла непокори Господу, гріх Адама спричинив наслідки для всього світу, зануривши створений світ у рабство смерті, руйнування, пороку й тління (Рим. 8: 20-21). Інакше кажучи, хоча «в природі, ураженій хворобою гріха, залишилося ще багато прекрасного»5, природа зараз перебуває не в тому стані, в якому вона була при створенні.
Біблійний опис природи, що втілює в собі в'янення, порочність і тління, - це факт, який не можна залишати поза увагою, кажучи про біди в живій природі.
Реальність зла
Четвертий біблійний принцип, який необхідно враховувати, говорячи про божественні і природні причини природних катастроф, - це реальність самого зла. Біблія не зводить зло до стану нереальності, сприймаючи його просто як «відсутність добра» або як строго психологічне явище. Біблійна позиція про реальність зла пов'язана з реальною небесною істотою – Люцифером, в чиєму серці зародилося зло (Єз. 28:15; Іс. 14: 13-14). Диявол або сатана описується в Біблії як той, хто, володіючи безмежною владою, може умишляти зле і викликати руйнування як серед людей, так і в природі (див., Наприклад, Іов 1: 13-19). У Новому Завіті сатана зображується як «князь світу» (Ін. 12:31; 16:11; див. також 14:30; 1 Ін. 5:19), чия діяльність спрямована проти Бога і Його цілей. Можливо, ніде наміри сатани не показані більш ясно, ніж в притчі Христа про пшеницю і кукіль (Мф. 13: 24-30). Відповідь «чоловік супротивник зробив це» (Мф. 13:28) на питання «чи ж не добре насіння ти сіяв на полі своїм? Звідки ж узявся кукіль?» (Мф. 13:27) показує, що часом зло є результатом діяльності ворога (сатани), що протистоїть Господарю (Богу). Незважаючи на анти-надприродну спрямованість сучасної культури, сформованої під впливом Просвітництва, Біблія зображує сатану і його занепале ангельське воїнство (Одкр. 12:4) як справжню причину зла, яке проявляється в нашому світі.
Вичерпна відповідь
Намагаючись знайти відповідь на питання про те, чи винен Бог у пандемії коронавірусу, з біблійної точки зору, ми підійшли до того моменту, коли потрібна вичерпна відповідь, що враховує милосердя Господа, реальність людської свободи волі, існування зла в світі після гріхопадіння і реальність самого зла, описаного в Біблії. Як зв'язати всі ці принципи з проблемою природних катастроф, таких як коронавірус? Точка зору Адвентистів сьомого дня на біблійну «філософію історії», яку часто називають всесвітнім конфліктом або великою боротьбою між добром і злом, дає нам модель, що відповідає всім чотирьом описаним вище принципам. Відповідно до цієї моделі, Господь не зображується в Біблії як Той, хто визначає все, що відбувається в світі. Отже, було б передчасним перед обличчям природних лих, подібних коронавірусу, робити висновок, що Господь створив цей вірус як засіб покарання грішників. Зло в світі живої природи могло бути викликане іншими причинами, а не прямими діями Бога, але у Своїй божественній владі над творінням Бог робить все, щоб служити на благо творіння (Рим. 8:28). Вільний же вибір людини може привести до сумних наслідків, що не відповідає бажанням Господа про благополуччя Свого творіння (Іс. 66:4), а сатанинське втручання може нести смерть і лиха, враховуючи і смерть від природних причин, як це трапилося з дітьми Іова. Не треба дивуватися такій здатності диявола, оскільки поява в світі гріха стараннями сатани принесла занепад і тління в природний порядок, зробивши його вразливим. Те, що сатані дозволено здійснювати настільки злі задуми, нехай і в обмежених рамках, передбачає дію певних «правил участі в конфлікті».6 Більше того, оскільки центральне питання в космічному протистоянні зачіпає характер Божий, всемогутній Господь обмежує себе і не використовує Свою владу діяти в односторонньому порядку, щоб здійснити Свої бажання.
Однак, Біблія передрікає час, коли боротьба закінчиться, гріх і сатана будуть знищені, і будуть створені нове небо і нова земля (Об'явл. 20-21). Тоді будуть доведені добро й любов Божа, коли «гріха і грішників більше немає. Весь Всесвіт чистий. У незліченних творіннях б'ється один пульс згоди і радості. У всі кінці безмежного простору течуть потоки життя, світла і радості від Того, Хто створив все. Від найменшого атома до найбільшої галактики – все одухотворене і неживе у своїй незатьмарений красі і досконалій радості проголошує: «Бог є любов».7
Квабена Донкор, Інститут Біблійних Досліджень
1 M. E. Tate, Word Biblical Commentary, vol. 20, Psalm 51-100 (Dallas, TX: Word, 1998), 455.
2 Див. Richard W. Kropf, «Natural Disaster or 'Act of God': The Search for the Missing Link in Theodicy," Dialogue & Alliance 2, no. 1 (Spring 1988): 57-65. Кропф бачить важливість визнання принципів, викладених в даному дослідженні, але приходить до висновку, що теорія еволюції пропонує «єдиний спосіб знайти зв'язок, обгрунтовує все або більшість страждань, пережитих людством» (там же, с. 63).
3 Всі біблійні цитати наведено з Біблії в пер. Івана Огієнка.
4 Robert Jensen, «Aspects of a Doctrine of Creation," in The Doctrine of Creation: Essays in Dogmatics, History, and Philosophy, ed. Colin E. Gunton (Edinburgh: T & T Clark, 1997), 22.
5 Ellen G. White, Selected Messages, vol. 1 (Washington, DC: Review and Herald, 1958), 291.
6 Обговорення природи вселенського конфлікту і можливості існування «правил участі» див. у John C. Peckham, Theodicy of Love: Cosmic Conflict and the Problem of Evil (Grand Rapids, MI: Baker Academic, 2018), 87-118. Про конкретні біблійних текстах, що натякають на існування правил участі, см. На стор. 105.
7 Ellen G. White, The Great Controversy (Mountain View, CA: Pacific Press, 1911), 678.
За матеріалами бюлетеня Інституту біблійних досліджень
Джерело: logosinfo.org

далі
Спочатку з Біблії я дізнався про суботу, потім Господь привів мене в Свою церкву