Поради про те, як чистити, дезінфікувати і висушувати тканинні маски для обличчя

Поради про те, як чистити, дезінфікувати і висушувати тканинні маски для обличчя. Як найкраще це зробити? Радить експерт.

Зараз, коли Центри з контролю і профілактики захворювань США (CDC) рекомендують в громадських місцях носити маски для обличчя, щоб уповільнити поширення COVID-19, важливо знати, як правильно прати, дезінфікувати і поводитися з багаторазовими тканинними масками.
Райан Сінклер, доцент кафедри мікробіології довкілля в Школі громадської охорони здоров'я Університету Лома Лінда, говорить, що його дослідження підтверджують ідею про те, що тканинні маски, якщо їх не дезінфікувати належним чином, є носіями бактерій, включаючи кишкову паличку, і вірусів, таких як норовірус і коронавірус.
Сінклер каже, що патогенні мікроорганізми, такі як бактерії та віруси, можуть жити на тканині довше, ніж ми можемо думати - до 8-12 годин. «Оскільки ми не знаємо, з якими мікробами ми стикалися або як довго мікроби були активні на волокнах тканини, дуже важливо регулярно мити, дезінфікувати і сушити багаторазові маски для обличчя», - говорить Сінклер.
Частиною процесу носіння і використання маски є її прання. Ось найкращий спосіб для цього.
Як чистити, дезінфікувати і сушити тканинну маску
Незважаючи на те, що щоденне прання багаторазових масок після кожного використання може займати багато часу, Сінклер каже, що ця здорова звичка необхідна для запобігання передачі мікробів. «Майте під рукою кілька додаткових масок для обличчя, щоб їх можна було змінювати», - говорить Сінклер. «Таким чином, у вас завжди буде свіжа, чиста маска, готова до використання».
Маски з бавовняного матеріалу найкраще підходять для ручного чи машинного прання з відбілювачем або іншими дезінфікуючими засобами. «Ці тканинні маски найлегше чистити і сушити належним чином», - говорить Сінклер.
Він говорить про необхідність мити руки не менше 20 секунд теплою водою з милом до і після роботи з забрудненими масками.
Щоб відмити маски, виконайте наступні дії:
1. Перед пранням зніміть знімні деталі, такі як внутрішні фільтри або еластичні вушні стрічки, зі складеної маски або бандани.
2. Помістіть маску в сітчастий пакет для білизни, щоб зменшити ймовірність заплутатися з іншим одягом під час машинного прання.
3. Встановіть в пральній машині високу температуру води або використовуйте воду з температурою 140° за Фаренгейтом (60° за Цельсієм) або вище. Використовуйте режим «дезінфекції» пральної машини, якщо він є.
4. Додайте миючий засіб, що містить дезинфікуючий засіб або відбілювач, щоб гарантовано знищити якомога більше мікробів.
● При ручному пранні приготуйте відбілюючий розчин з п'яти столових ложок відбілювача на галон води, замочіть маски не менше ніж на п'ять хвилин і ретельно виперіть.
5. Висушіть маски при найсильнішому режимі сушки або використовуйте прямі сонячні промені для висихання масок. Оскільки температура побутових сушарок рідко досягає порогової температури, необхідної для дезінфекції, розгляньте можливість додавання дезінфікуючих сушильних листів або сушильних дезінфікуючих засобів.
● Ультрафіолетове випромінювання сонця може вбити до 99,99 відсотка хвороботворних мікроорганізмів на оберненій до сонця поверхні маски, якщо залишити її на яскравому сонячному світлі в середині дня як мінімум на одну годину. Найкраще, щоб маски піддавалися впливу сонця і тепла протягом всього дня - для цього повертайте їх вдень. Повісьте маски для висихання або зробіть спеціальну переносну коробку чи поверхню для дезінфекції на сонці.
Гігієнічний етикет масок для обличчя
Щоб ще більше знизити ризик зараження, Сінклер пропонує наступні поради по гігієнічному етикету:
● Завжди мийте руки або використовуйте дезінфікуючий засіб для рук, перш ніж надягати маску.
● Переконайтеся, що ваша маска одягнена правильно, щоб ваше обличчя не торкалося зовнішньої частини маски.
● Одягайте маску на ніс і рот.
● Намагайтеся не чіпати маску, поки ви її носите.
● При знятті маски торкайтеся тільки прикріплених струн або гумок. Тримайте її за гумку або помістіть маску на продезинфіковану поверхню, поки ви не будете готові надіти її знову; або киньте її прямо в пральну машину, коли повернетеся додому. Потім знову вимийте руки.
Крім того, Сінклер радить часто мити руки, підтримувати дезінфекцію поверхонь будинку і уникати будь-якого дотику в громадських місцях з високою інтенсивністю руху з такими предметами, як стійки, поручні і дверні ручки.
«Якщо ви будете дотримуватися цих звичок, у вас буде менше шансів заразитися вірусом, якщо він виявиться на вашій масці або іншій поверхні», - говорить Сінклер.
Дона Джейн Поттс, Новини Університету Здоров'я Лома Лінда
Оригінальна версія цієї історії була опублікована на сайті новин Університету Здоров'я Лома Лінда.
За матеріалами Adventist Review
Джерело: logosinfo.org

далі
Якщо релігія забороняє переливання крові, чи становить це небезпеку для життя та здоров'я?