Чи підходять вакцини від COVID-19 для людей з серцево-судинними захворюваннями?

Спеціаліст з охорони здоров'я Університету Лома Лінда розмірковує і дає поради.

Фактологічна інформація може допомогти приборкати занепокоєння й невпевненість і розуміння вакцини COVID-19 — для прийняття обґрунтованого рішення нічим не відрізняється.
Пурві Парвані, кардіолог з Міжнародного інституту серця при Університеті Лома Лінда в Лома Лінда, Каліфорнія, США, пропонує інформацію та рекомендації щодо вакцин від COVID-19 для людей із факторами ризику серцево-судинних захворювань й осіб із серцево-судинними ускладненнями в анамнезі.
За словами Парвані, вакцини від COVID-19 безпечні для людей із факторами ризику серцево-судинних захворювань, хронічними захворюваннями серця та кровообігу або серцевими нападами в анамнезі, а також для людей, які перенесли інсульт.
Оскільки пацієнти з такими проблемами схильні до вищого ризику розвитку важкої інфекції COVID-19, вона настійно рекомендує пацієнтам якомога швидше отримати дві однакові дози будь-якої із запропонованих вакцин.
За словами Парвані, коли справа доходить до вакцинації, переваги набагато переважають ризики для людей із серцево-судинними проблемами. Хоча вакцини COVID-19 мають в собі надзвичайно рідкісний ризик алергічних реакцій, таких як анафілаксія, вона каже, що існує високий ризик зараження COVID-19, зокрема, в південній Каліфорнії, через високий рівень позитивних реакцій. За її словами, зараження COVID-19 може привести до небезпечних для життя ускладнень у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями.
Багато організацій висловили підтримку вакцині від COVID-19: Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило вакцини Pfizer-BioNTech і Moderna; Центри США за контролем і профілактикою захворювань (CDC) рекомендують вакцинацію; а недавня заява Американської кардіологічної асоціації (AHA) спонукає пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями застосовувати вакцину.
«Провідні серцево-судинні організації в країні, мої колеги і я — всі вірять в наукову чесність, суворість і наполегливу працю, вкладені в розробку обох вакцин», — каже Парвані. «Ми завжди дбаємо про наших пацієнтів і бажаємо для них найкращого».
У випробуваннях вакцини взяли участь люди старші за 65 років і люди з серцево-судинними захворюваннями або факторами ризику, такими як діабет, високий кров'яний тиск, хронічна обструктивна хвороба легень (ХОХЛ) і серцеві напади в анамнезі.
«На даний момент вакциновано мільйони людей, і ми не спостерігаємо жодних небезпечних тенденцій відносно будь-якої з цих двох вакцин», — говорить вона. «Обидві вони ефективні та вважаються безпечними».
Парвані каже, що загальні побічні ефекти вакцини COVID-19, аналогічні тим, які спостерігаються при вакцинації проти грипу, містять біль в місці ін'єкції, сильний м'язовий біль, головний біль, озноб, болі в суглобах і лихоманку. Ці очікувані побічні ефекти повинні зникнути протягом 72 годин після прийому кожної дози. За її словами, наразі немає доказів того, що у пацієнтів із серцево-судинними проблемами більше побічних ефектів, ніж у населення в цілому. Вона також повідомляє, що літні люди зазвичай відчувають менше побічних ефектів, ніж молодь.
За словами Парвані, люди, які раніше були інфіковані COVID-19, однаково мусять отримати вакцину. Передбачуваний час для зміцнення імунітету від вірусу після зараження становить близько 90 днів, після чого ризик повторного зараження COVID повертається. Заражені мають дочекатися зникнення симптомів — за медичними вказівками або приписом лікаря — припинити ізоляцію для отримання вакцини.
Парвані дає 10 порад, призначених для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями:
- Зрозумійте, що занепокоєння з приводу вакцинації широко поширене в суспільстві та в багатьох людей. Знайте, що причиною деяких симптомів може бути занепокоєння з приводу вакцинації, а не сама вакцина. Перед вакцинацією постарайтеся розслабитися.
- Якщо у вас серйозні серцево-судинні ускладнення і ви непокоїтеся про те, що станеться після вакцинації, обов'язково записуйтеся на прийом для вакцинації в клінічну установу.
- Дотримуйтесь протоколу очікування до 30 хвилин в зоні відпочинку після вакцинації, щоб розпізнати будь-які гострі побічні ефекти.
- Якщо у вас є серцево-судинні ускладнення, такі як стенокардія, тяжкий серцевий біль у грудях і фібриляція передсердь, випийте всі свої ліки, такі як бета-адреноблокатори або розріджувачі крові. Якщо вас турбує, що занепокоєння може викликати біль у грудях, носіть в кишені таблетку нітрогліцерину на випадок, якщо вам потрібно буде її застосувати.
- Якщо ви вживаєте препарати для розрідження крові або антикоагулянти, очікуйте невеликого синця або кровотечі в місці, де голка увійшла в руку.
- Якщо ви приймаєте такі ліки, як кумадин або варфарин, регулярно перевіряйте своє міжнародне нормалізоване співвідношення (INR), щоб переконатися, що ви перебуваєте в межах норми. Якщо ваш INR дуже високий, у вас може бути ризик кровотечі, що може бути проблемою для вакцинації. Перед вакцинацією обговоріть це питання зі своїм лікарем.
- Коли ви йдете на прийом для вакцинації, повідомте людині, яка робить щеплення, які ліки ви вживаєте та що ви очікуєте можливої кровотечі. Їм, можливо, доведеться натиснути на місце уколу трохи сильніше, ніж іншим людям, але кровотеча має припинитися.
- Не соромтеся обговорювати все зі своїм кардіологом, перш ніж робити ін'єкцію вакцини. Розмова про це з кимось, кому ви довіряєте, може мати велике значення.
- Будьте готові до того, що друга доза вакцини викличе сильніші побічні ефекти, ніж перша доза. Переконайтеся, що ви досить відпочиваєте — не менше 24 годин після прийому кожної дози.
- Сплануйте час вашої вакцинації. Планування на п'ятницю може бути вигідне для того, щоб не пропустити роботу. З іншого боку, якщо у вас є серйозні серцево-судинні проблеми, подумайте про те, щоб пройти вакцинацію протягом робочого тижня, якщо вам потрібно порадитися з лікарем через день або два, або якщо у вас з'являться будь-які побічні ефекти.
Найважливішим, за словами Парвані, є те, що кожен мусить продовжувати використовувати безпечні методи захисту від COVID-19 після вакцинації, такі як носіння маски, миття рук і соціальне дистанціювання для захисту інших, особливо тих, хто перебуває в групі ризику, оскільки поки що невідомо, чи можуть вакциновані люди продовжувати передавати COVID-19.
Ліза Обрі, Новини Університету Здоров'я Лома Лінда
Первісну версію цього коментаря було розміщено на сайті новин Університету Здоров'я Лома Лінда.
За матеріалами сайту Adventist Review
Джерело: logosinfo.org

далі
Відбулося перше засідання Луцької ради церков