Куди поїхати на море в 2020 році? Туризм після карантину

Переглянути відео

Масштаби потрясінь, викликаних COVID-19 особливо гостро вплинули на туристичну галузь. За даними Всесвітньої туристичної організації (UNWTO), станом на 6 квітня 96% усіх пунктів призначення в світі ввели обмеження на поїздки у відповідь на пандемію. Близько 90% повністю або частково закрили свої кордони для туристів, а ще 44 закриті для туристів з певних країн. Можливість українцям відпочивати за кордоном влітку цього року обмежена. Саме час відкривати туризм в Україні. Що варто відвідати, на що подивитися? Про існування яких місць для відпочинку в Україні ви навіть не підозрювали. Далі у сюжеті.
Експерт з туризму твердить, що навіть після завершення карантину поїхати на відпочинок за кордон буде непросто. Транспортне сполучення в Україні відновлюватимуть поступово. Спершу міське, згодом міжміське та міжобласне. Глобальні залізничні та авіаперевезення запрацюють насамкінець. Можливість скористатися літаком або потягом, щоб потрапити до іншої держави, буде обмежена і влітку.
Антон Тараненко, експерт з туризму: "Деякі країни вже почали прямі рейси зі своїх дестинацій, я гадаю, що на початку червня Україна теж частково почне відкриватися і для зовнішнього ринку, і українці зможуть частково подорожувати й іноземці також зможуть приїхати до України."
Якщо коронавірус відступить, кінець літа все ж може стати курортним. Однак відпочивати доведеться з новими жорсткими умовами. До прикладу, Туреччина і Єгипет уже розробили антикризові плани, що включають жорсткіші санітарні норми. Тож таким, як до епідемії, відпочинок уже не буде. Нові правила цього сезону: більше особистого простору, менше контактів із людьми.
Антон Тараненко, експерт з туризму: "Для іноземних туристів з 1 червня буде відкриватися Грузія повністю. У них там, наприклад, більше 50 рейсів було різних компаній, вони анонсували, що 24 повертаються. Особливо це регіон Аджарії, тобто це регіон Батумі. Балтійські країни, такі як Рига. Air Baltic уже зробив перші рейси до Німеччини і це вже каже про те, що все ж таки вони будуть відкривати."
Виїхати за межі України можна буде автівкою. Однак варто пам’ятати, що більшість сусідів України через коронавірус також закрили кордон. Тож до іншої держави можуть просто не пустити. Проте хорошою альтернативою закордонному туризму цьогоріч може стати внутрішній.
Антон Тараненко, експерт з туризму: "Велика кількість українців жодного разу не відпочивала в Україні, або не виїжджали далі ніж їхня, наприклад, область, тобто мені здається цей рік - це рік України, треба подорожувати Україною й насолоджуватися українськими пропозиціями."
За даними Всесвітньої організації туризму, Україна входить до десятки лідерів міжнародного туризму за кількістю відвідувань, посідає 7 місце в 2008 році. В Україні туристичний сектор має ресурси для цікавого відпочинку: курорти, пансіонати, санаторії, бази відпочинку, дитячі табори. Для любителів подорожей Україна - невичерпне джерело туристичних екскурсій, цікавих історій та романтичних легенд.
Олексій Медведєв, продюсер туристичних продуктів, експерт з digital-туризму: "При тому, що Закарпаття трошки зараз дощове та пустинне, воно завжди кожного дня чекає тут туристів, а не тільки влітку. Обов’язково треба відвідати молодий, сучасний молодіжний Ужгород, прогулятися його найдовшою Липовою алеєю, спуститися до річки. Потім пройти квест з пошуку міні-скульптурок по всьому центру Ужгорода."
Липова алея довжиною 2200 м створена у 1928 році та є найдовшою не тільки в Україні, а й у всій Європі. Алея розташована на правому березі річки Уж, нараховує близько 300 екземплярів лип, висаджених у два ряди. Ужгород розташований біля підніжжя Карпат, заснований у IX столітті, є територіально найменшим обласним центром країни, проте має багату й давню історію.
Олексій Медведєв, продюсер туристичних продуктів, експерт з digital-туризму: "Обов’язково прогулятися з однієї сторони Ужгорода на другу через міст, і загадати тут бажання. Не оминіть великий пам’ятник, який розповідає всю величезну історію і цікаву Ужгорода. Усі основні міста Закарпаття є старовинними і кожне заслуговує на особливу увагу. Треба кожному прогулятися, подивитися архітектуру. Якщо хочете себе відчути справжнім закарпатцем, то треба спробувати випити хоча би декілька кав за день зі своїми друзями."
За три години від адміністративного центру Закарпатської області можна відвідати найбільше й найглибше високогірне озеро в Україні - Синевир. На території Закарпаття розташовано 32 озера, але найпривабливішим вважається саме Синевир. Воно розташоване на висоті кілометра над рівнем моря.
Інесса Опіканець, туристка: "Усі чули про Синевирський парк, в якому розташовано Синевирське озеро, на яке потрібно, звісно, обов’язково поїхати подивитися, тому що воно унікальне, це одне єдине гірське на найвищій висоті озеро всієї України. Але мало хто знає, і мало хто відвідує. Там же, в цьому парку знаходиться Центр для реабілітації бурих медведів. Там живуть мішки, у яких дуже довго була каторга, вони були у цирку, над ними знущалися, для того щоб навчити їх танцювати, їх ставили просто на гарячу плиту. Їх там рятують, за ними там доглядають, дивляться."
З 18 років незвичні місця України для себе почала відкривати Інесса Опіканець. Подорожує з друзями або сама. Захоплюючих пригод дівчині за весь час траплялося чимало. Особливо вражаючими, розповідає, для неї є ті місця та міста, які є мало відомими для туристів.
Інесса Опіканець, туристка: "Якщо все таки будете на Синевирі, то зазирніть ще нижче по карті, є це село Колочава. Це село дуже круте для тих, хто любить гори. Чому? Тому що з цього села йде, може, 10 маршрутів, якими можна піднятися в гори. Це ідеально для тих людей, які не хочуть ходити з тяжкими наметами."
За останні кілька років село прославилося кількістю музеїв – їх у Колочаві працює десять. Ще однією рисою Колочави є велика кількість пам'ятників, пам'ятних плит, меморіальних дошок, окремих поховань. У Колочаві налічується 50 пам'ятних об'єктів, кожен з них уособлює якусь віху з історії села та несе історично-легендарне навантаження. Сусідня до Закарпатської області – Чернівецька - має теж безліч унікальних місць.
Інесса Опіканець, туристка: "От куди дійсно варто зазирнути, так це подивитися на Подільські Товтри. Річка Дністер знаходиться внизу, а по обидва боки величезні гори. Це не скелі, це гори. Але їх часто порівнюють із фьордами. Тому що, якщо взяти човен і поплисти, то таке враження, що ти десь у Норвегії."
У Чернівецькій області досить знаними є скелі "Протяті Камені", однак в інших областях про них мало що відомо. Могутні скелі утворилися з потужних пластів пісковику, у деяких з них спостерігаються отвори і ходи всередині, внаслідок чого і виникла назва – "протяті". Висота кам'яних велетів найрізноманітніша – від кількох десятків метрів до окремих кількаметрових каменів, розкиданих навколо. Найвищою і найбільш популярною серед цих скель є Соколине Око, висота якої сягає 40 м.
Інесса Опіканець, туристка: "Ще одне місто, в яке мало заїжджають туристи, ще й того, що туди просто не веде ніяка дорога. Але це містечко Новгород-Сіверський. Там знаходиться Тріумфальна арка. В жодному з міст України я такого не бачила, це на кшталт того, що в Парижі. Там знаходиться краєзнавчий музей. Але це не те, що ви звикли бачити в краєзнавчих музеях, коли ти заходиш у приміщення, і там дві кімнати, в яких кістки і ще щось. Ні, це величезна територія, на якій знаходиться одна чи дві церкви."
Це лише маленька частина того, що можна подивитися в Україні. Та якщо не у всіх є нагода виїхати, Асоціація "Visit Ukraine" разом з Держ Агентством розвитку туризму запустила інформаційний проект, який дає можливість дізнатися більше про туристичні можливості України. «Discover Ukraine Now» - це проект, який покликаний на популяризацію внутрішнього туризму серед українців.
Антон Тараненко, експерт з туризму: "Унікальність проекту у тому, що кожен українець може взяти свій мобільний телефон, от як у вас, до речі, і просто зняти відео. Ми даємо інформаційний лист, як це зробити, як правильно виставити ті чи інші параметри, якою програмою треба скористатися для того, щоб відео вийшло якісним і відправити нам на наш емейл або завантажити за посиланням."
Після цього монтажна група разом з розробниками проекту змонтує відео, яке буде в серії з іншими. П’ятихвилинний відеоролик буде охоплювати від 3 до 5 туристичних місць.
Антон Тараненко, експерт з туризму: "Самі громадяни можуть наповнювати контент, можуть створювати інформаційний якісь привід для того, щоб розказати про свою туристичну дестинацію, розказати про свій край, про свої туристичні принади і запросити українців цього літа відпочити саме у них."
Випуски "Discover Ukraine Now" можна дивитися на ютуб каналі VISIT KYIV. Знайти можна також на сторінці у фейсбуці - "Visit Ukraine".
Яна Ємченко, Євгеній Луговець, Київ, "Вісті надії"

далі
Рівень безробіття зростає. Безробіття після карантину. Де шукати роботу?