Ось що ми знаємо про тестування на коронавірус

Експерт пояснює, як дізнатися, чи вам слід проходити тестування.

У міру того, як новий коронавірус продовжує поширюватися в Сполучених Штатах, приватні корпорації та дослідники в галузі суспільної охорони здоров'я створили і розробляють кілька методів тестування, деякі з яких можуть виявити вірус протягом декількох хвилин або годин.
Різні тести діляться на дві категорії: тести на основі полімеразної ланцюгової реакції (або на основі ПЛР), які перевіряють на наявність вірусу; і серологічні тести для перевірки впливу вірусу на пацієнта в минулому.
У своєму інтерв'ю Пол К. Херрманн, патолог і завідувач кафедрою патології і анатомії людини при Медичній школі Університету Лома Лінда, розповів про те, що ви повинні знати про ці тести, коли ви думаєте про тестування і як ці тести працюють.
«Більше інформації про тестування може допомогти знизити занепокоєння і дати додаткове розуміння в цей час невизначеності», - говорить він.
Як вони працюють: ПЛР-тести
Більшість заснованих на ПЛР тестів для нового штаму коронавірусу включають в себе мазок з дихальної системи людини для збору вірусовмісного виділення з носоглотки. Інструмент, який виглядає як довгий ватний тампон, обережно вводиться через ніс, поки не досягне області біля задньої частини горла, де зустрічаються повітряні канали з рота і носа.
Використовуючи зразок мазка, тест на основі ПЛР визначає наявність генетичного матеріалу, що міститься у вірусі.
«Цей тест, заснований на ПЛР, виявляє генетичну інформацію зсередини вірусу, яка є РНК цього конкретного вірусу», - каже Херрманн. «Якщо генетичний матеріал присутній, передбачається, що вірус присутній».
Як вони працюють: серологічні тести
Тести, засновані на імунному статусі пацієнта, потрапляють у категорію серологічних тестів, які визначають наявність антитіл проти вірусу, що міститься в крові пацієнта. «У цьому тесті визначається наявність імуноглобуліну, який являє собою молекулу, створену вашим організмом для боротьби з чужорідною речовиною - в даному випадку новим коронавірусом», - каже Херрманн.
На відміну від тестів ПЛР, які визначають фактичну присутність вірусу, серологічні тести досліджують імунну систему, щоб побачити, чи відчувала людина коли-небудь вірус у своєму організмі.
Хто повинен бути перевірений
Якщо хтось розглядає можливість тестування, Херрманн рекомендує запитати себе, чи змінить результат тесту їх поведінку. Якщо ні, може краще відкласти тест. «Якщо пацієнт чекає одужання вдома - чи від COVID-19, застуди, грипу або іншого респіраторного захворювання - дії, які необхідно зробити, повинні бути однаковими», - каже Херрманн.
Ізоляція від якомога більшої кількості людей, щоб уникнути поширення хвороби, відіграє вирішальну роль у захисті здоров'я всіх, незалежно від причини респіраторного захворювання. Херрманн також рекомендує зателефонувати своєму лікарю, якщо у вас є безпечні для життя проблеми або питання. «Вони можуть допомогти вам прийняти найкраще рішення для себе і свого здоров'я», - каже він.
У деяких ситуаціях тестування важливо. Тестування пацієнта може допомогти постачальникам медичних послуг визначити, як найкраще доглядати за пацієнтом. Наприклад, це допомагає медичним працівникам вирішити, яких пацієнтів вони можуть безпечно розмістити в одній кімнаті, і дозволяє медичним працівникам вжити заходів для захисту самих себе. Серологічний тест також може сказати медичним працівникам, чи розвивається в їх пацієнта імунна відповідь на вірус.
Херрманн каже, що якщо ви пройшли тестування і отримали позитивний результат тесту, наступний крок зазвичай такий же. «Якщо у вас немає яких-небудь ускладнень, вас, швидше за все, відправлять додому і попросять ізолюватися», - говорить він. «Не повинно мати значення, яким вірусом заражена людина - реакція повинна бути однаковою: залишатися вдома і піклуватися про себе, поки всі симптоми не зникнуть. Залишатися вдома протягом рекомендованого періоду ізоляції може бути кращим способом зупинити поширення хвороби». Якщо симптоми погіршуються, негайно зверніться до свого лікаря.
Якщо ви отримали негативний результат тесту, це не обов'язково означає, що у вас немає COVID-19. Це також не означає, що ви не отримаєте вірус в майбутньому. У тих, хто пройшов тестування на дуже ранній стадії захворювання, результат може бути негативним, навіть якщо у них є вірус, а ті, хто отримав негативний результат, але потім піддаються впливу вірусу, можуть все ж заразитися.
Якщо ви думаєте, що у вас є COVID-19
Зателефонуйте своєму основному постачальнику медичних послуг, якщо ви підозрюєте, що у вас може бути COVID-19. Обговоріть з ними кращий курс дій. «Якщо безпосередня загроза відсутня, не рекомендується, щоб люди приходили на тестування, якщо це не призначено медичним працівником, знайомим з їх ситуацією. Відвідування тестового майданчика надмірно пов'язане з ризиком зараження вірусом», - каже Херрманн.
Джанель Рінгер, Новини Університету Здоров'я Лома Лінда
Оригінальна версія цієї історії була розміщена на сайті новин Університету Здоров'я Лома Лінда.
За матеріалами Adventist Review
Джерело: logosinfo.org

далі
З греко-католиків у адвентисти