Безкоштовні експрес-тести на виявлення коронавірусу в Україні. Медичний центр "Ангелія"

Переглянути відео

Хвороба починається з температури, потім виникає сухий кашель, через тиждень з’являються ознаки ускладненого дихання. Такими є симптоми коронавірусу. А нерідко хвороба протікає й без них. Де роблять безкоштовний експрес-тест на COVID-19. У чому різниця між ПЛР-тестуванням та швидким тестом на коронавірус. Та як отримати засоби індивідуального захисту, дізнавалися наші журналісти.
"Три масочки, две пары перчаточек и антисептик 100 мл. Дякую, що для цього потрібно? Вам нужно дать фамилию, номер телефона и год рождения." Ось так просто можна отримати набір індивідуального захисту: три маски, дві пари перчаток і один антисептик. А ще, тут можна безкоштовно пройти експрес-тест на коронавірус.
Для статистики запишуть ініціали, номер телефону та рік народження. Із 13 квітня медичний центр «Ангелія» безкоштовно роздає засоби індивідуального захисту та тестує на коронавірус. Уже роздали 700 наборів. І близько 10 експрес-тестів заплановано проводити щодня. Найперше цю акцію спрямовано на соціально незахищені групи населення, тобто людей з інвалідністю, багатодітних сімей та пенсіонерів.
Володимир, киянин: "У пенсионеров пенсия маленькая, им, естественно, не хватает. И большая часть молодежи сидит дома, не работает, надо выйти, надо что-то купить, правильно, кушать что-то надо, надо в аптеку. Этих средств в аптеках практически нету, если и есть, - вон объявления висят, - но вы меня извините, 28 гривен маска такая, ну это, это ж ни в какие рамки не вкладывается."
Аліна, киянка: "Я считаю, что и это (выдавать средства защиты), но и, конечно, держава должна. Совершенно случайно проходила мимо, в принципе, говорят, что они тут практически каждый день вот такое устраивают. Конечно приятно."
Для тестування у клініці виділили приміщення з окремим входом. Тут людина не ризикує заразитися від того, хто відвідував клініку перед нею, адже встановлено достатній інтервал часу, аби продезінфікувати повітря, поверхні й приміщення. Пацієнту розповідають про правила самоізоляції, а у разі позитивного результату допомагають знайти транспорт, аби людина не встигла нікого заразити до отримання результатів ПЛР-тестування. Упродовж 10 хвилин завдяки експрес-тестуванню людина дізнається, чи наявні у неї антитіла до COVID-19.
Пройти такий тест у клініці безкоштовно може кожен, з будь-якого куточку Києва чи й України. Для цього не потрібен паспорт чи прописка. Достатньо подзвонити на контактний номер клініки й залишити свої дані. Вас сповістять про час і місце, куди ви можете прийти і отримати експрес-тест.
Сергій Серденюк, сімейний лікар: "Частина пацієнтів приходять, і ми отримаємо у них позитивний результат імуноглобулінів G та M, і цим пацієнтам ми рекомендуємо, обов’язково рекомендуємо, пройти ПЛР-тестування у сертифікованих лабораторіях, які цим займаються, для того, щоб людина знала, чи вона може поширювати на сьогоднішній день збудників COVID-19."
ПЛР-тести використовують лише у лабораторіях. Забір матеріалу в людини береться з носа. Такий вид тестування вважають точнішим, ніж експрес-тест, оскільки ПЛР-тест працює з ДНК за допомогою полімеразної ланцюгової реакції (скорочено ПЛР).
Експрес-тести можуть проводити будь-які лікарні. Для цього у людини забирають капілярну або венозну кров. Таке тестування виявляє лише непрямі ознаки вірусу, оскільки працює з антитілами. Це білкові сполуки, які виробляє організм у відповідь на вірус.
Сергій Серденюк, сімейний лікар: "Велика перевага експрес-тестів перед ПЛР-тестом для тих людей, які хвилюються, чим же вони там хворіли тиждень-два тижні тому. Тому що покаже вам з сьогодні на сьогодні, чи є хвороба, чи немає. Чи ви були хворі, чи ви були заразні – ПЛР-тест відповіді на ці запитання не дає."
Сергій зазначає: аби дізнатися ПЛР-тестуванням, інфіковані ви чи ні, очікувати результати треба не менше доби. Однак і в експрес-тестуванні є свої недоліки.
Сергій Серденюк, сімейний лікар: "Перший недолік полягає в тому, що, якщо людина щойно контактувала, то ми будемо думати про те, що людина не має ще антитіл до вірусу, а відтак експрес-тест не дасть ніякого результату, нічого не зможе показати. Другий недолік у тому, що є велика кількість хибно-позитивних результатів, тобто людина не є інфікованою, але експрес-тест дає позитивний результат."
Лікар підкреслює: потенційно ми усі сьогодні заражені, і не знаємо, чи є у нас COVID у безсимптомній формі. Тому при спілкуванні повинні одягати маску. Максимальний термін її використання - дві години.
Сергій Серденюк, сімейний лікар: "Ці набори в першу чергу потрібні тим людям, які бояться, що вони можуть заразити когось іншого. Маска не рятує від зараження, рятує від зараження респіратор. Маска потрібна для того, щоб ви не заразили іншого."
Долучитися до підтримки проекту може кожен, перейшовши на сайт медичного центру «Ангелія».
Яна Ємченко, Євгеній Луговець, Київ, «Вісті надії»

далі
Правда чи брехня: як розпізнати фейки і не вірити їм?