П'ять біблійних порад, як пережити фінансову кризу

У різні моменти нашого життя ми будемо стикатися з фінансовими проблемами. Деякі з них будуть настільки серйозними, що досягнуть кризового рівня. Ми можемо не знати, звідки прийде фінансова криза і як довго вона триватиме, але вона прийде, і нам доведеться з нею впоратися. Ми можемо бути готові!

Мудрий цар Соломон сказав: «Мудрий бачить лихе і ховається, а безумні йдуть і караються.» (Притчі 22:3, переклад І. Огієнка).
З минулих і теперішніх досвідів ми, як християни, також отримуємо від Бога особливу мудрість про те, як долати кризи. Ми знаємо, що фінансова криза може бути близька; тому ми повинні розробити фінансовий план, щоб краще впоратися з проблемою.
Принцип «Бог понад усе»
У 1 розділі Буття говориться, що спочатку Бог створив небо і землю. Бог також говорить в книзі Огії 2:8, що срібло і золото Його. Біблія представляє Бога як Творця і Власника всього на цій планеті, і тому у Нього ключі до всього. Отже, у всіх наших планах ми повинні ставити Бога на перше місце.
Він знає, що нас чекає попереду, і закликає нас не турбуватися ні про що на майбутнє, але понад усе шукати Царства Божого і жити праведно; і Він дасть нам все, що нам потрібно (див. від Матвія 6: 31-33). Тому в якості першого кроку в вашому фінансовому плануванні молитовно шукайте Бога. Нехай Він буде вашим фінансовим радником, розпорядником вашого бюджету, бухгалтером і аудитором всіх ваших фінансових операцій. Йому належить все; ми менеджери на певний період. У нього є все права власності, а у нас, як у керівників, є тільки обов'язки.
Будьте чесні з собою
Ніхто не може заперечувати той факт, що люди страждають від наслідків рішень, прийнятих наосліп. Отже, бути чесним із самим собою життєво важливо в будь-якому процесі планування і прийняття рішень.
Подумайте, як фінансова криза вплине на ваше життя і вашу сім'ю. Визнайте свої слабкості, пов'язані з витратами. Будьте чесні з собою, якщо вам не вистачає знань і вам потрібна допомога в плануванні. Будьте чесні з Богом і зізнайтеся Йому, якщо ви невірні Йому, повертаючи десятину і пожертвування, і, якщо ви не радилися з Ним у всіх своїх витратах і при прийнятті фінансових рішень.
Визнання своєї слабкості і каяття перед Богом закладають належну основу для вашого фінансового планування.
Жертва
Людство має схильність жити в хороших умовах. Концепція жертви суперечить цій тенденції.
Ми краще витратимо гроші сьогодні, ніж відкладемо на майбутнє. Але в жертві Христа є хороший приклад, який кожен християнин повинен використовувати в своєму фінансовому плануванні. Ісус прийшов в цей світ і пожертвував Своє життя, щоб звільнити всіх людей від тягаря гріха. Він віддав своє життя заради майбутнього свого народу, щоб у них було життя, яким можна буде насолоджуватися у вічності.
Тож, якщо ми хочемо насолоджуватися фінансовою свободою в майбутньому, іноді ми повинні пожертвувати своїм способом життя в сьогоденні. Наприклад, якщо ви живете недалеко від офісу, ви можете чимось пожертвувати. Так, можна не сідати в комфортабельний автомобіль, щоб дістатися до роботи – а замість цього прогулюватися щоранку і ввечері.
Досвід Христа може стати нашим досвідом, якщо ми вирішимо жертвувати заради нашого майбутнього.
Культура спасіння
Ми знаходимо ще один хороший біблійний приклад фінансового планування під час голоду в Єгипті. Ця країна, знаходячись під керуванням Йосипа і даної йому Богом проникливості, повинна була зберігати продукти для майбутнього (див. Буття 41:37-57). Вони відкладали під час достатку, щоб врятуватися від майбутньої фінансової кризи. Єгиптяни щорічно зберігали частину своїх продуктів, зібраних з землі, протягом семи років.
Йосип не ризикував і ніколи не переставав збирати зерно. Ця історія може бути прикладом для нас, щоб виділяти 20 відсотків нашого доходу на випадок невизначених ситуацій в майбутньому.
При накопиченні грошей розумно зберігати їх на процентному депозиті або в будь-якій банківській установі, що пропонує хороші щомісячні або квартальні відсотки. Уникайте незаконних схем швидкого нарахування відсотків і відмивання грошей, тому що швидкі методи пов'язані з високим ризиком і часто є незаконними.
Ваші заощадження можна розділити на дві категорії: довгострокові і короткострокові. Довгострокові заощадження призначені для досягнення довгострокових цілей. Короткострокова економія існує на випадок непередбаченого кризи або непередбачених в бюджеті витрат.
Складання бюджету
Правильне планування і старанна робота приведуть до успіху («Думки пильного лиш на достаток ведуть, а всякий квапливий на збиток.» Притчі 21:5, переклад І. Огієнка). Ця порада царя Соломона показує, що складання бюджету – це біблійне поняття. Людина, яка складає розумний бюджетний план, має більше можливостей для отримання прибутку і процвітання, в той час як людина, у якої немає бюджетного плану для управління своїми витратами і яка шукає швидкі шляхи для збагачення, швидше за все, збідніє і в майбутньому зіткнеться з фінансовими наслідками.
Наступна порада міститься в Євангелії від Луки 14:28, де питання ставиться такими словами: «Хто бо з вас, коли башту поставити хоче, перше не сяде й видатків не вирахує, чи має потрібне на виконання?» (переклад І. Огієнка).
Багато проблем можна було б полегшити шляхом правильного планування бюджету.
Складання бюджету та його суворе дотримання допоможе вам заощадити гроші і, сподіваюся, пережити будь-яку фінансову кризу, що насувається.
Томас Аріку Моту, Adventist Record
За матеріалами Adventist Review
Джерело: logosinfo.org

далі
Зустрічайте Новий рік з телеканалом «Надія»!