Довгострокові наслідки інфекції COVID-19 для серця

Хоча вплив COVID-19 на легені очевидний, вчені і лікарі з'ясовують, що вірус також створює серйозні проблеми для серця. Більш того, за даними Центрів з контролю і профілактики захворювань США (CDC), серцево-судинні ураження, викликані COVID-19, виявляються не тільки у людей з важкими симптомами, але і тих, у яких симптоми COVID-19 легкі або взагалі відсутні.

Пурві Парвані, кардіограф, що спеціалізується на магнітному резонансі серця, і директорка жіночої кардіологічної клініки Міжнародного інституту серця при Університеті Лома Лінда, говорить: «Серцеві ускладнення, викликані коронавірусом, можуть виникнути у будь-кого, хто інфікований цим вірусом, а не тільки у госпіталізованих пацієнтів або тих, хто страждає на серцеві захворювання».
Що потрібно знати
COVID-19 може негативно вплинути на серце по-різному, призводячи до симптомів болю в грудях, аритмій (нерегулярних серцевих ритмів) або таких ускладнень, як серцева недостатність і кардіогенний шок у пацієнтів з усіх верств суспільства і з різним станом здоров'я.
COVID-19 не завжди вражає серце, але, коли це відбувається, найчастіше спостерігається посилена запальна реакція, викликана вірусом, відома як міокардит. При чому такий серцево-судинний вплив COVID-19 виявляється і у пацієнтів з симптомами, і у безсимптомних пацієнтів. В одному дослідженні майже 80 відсотків обстежених, що вижили після COVID-19, мали серцеві аномалії, що в основному вказують на запалення, які були виявлені при магнітно-резонансній томографії (МРТ) через два місяці після зараження. В цілому, результати генералізованого запалення в серці називаються міокардитом COVID. Дослідження показало високу частоту міокардиту COVID на підставі результатів МРТ серця у пацієнтів, які нещодавно одужали від інфекції COVID.
«Віруси зазвичай не вивчаються після вірусної інфекції», – зазначає Парвані. Однак вплив COVID-19 на серце був вивчений за допомогою МРТ серця. Можливо, в цій області потрібно більше досліджень, щоб побачити, чим COVID-19 відрізняється від інших вірусів. Але враховуючи, що дослідження МРТ серця показують запалення, яке триває, варто звернутися за медичною допомогою.
Методи виявлення
Лікарі використовують новітні технології візуалізації серцево-судинної системи, зокрема МРТ серця, для визначення типу і ступеня ураження серця пацієнтів від COVID-19. Деякі з тестів і варіантів обстеження, доступні для визначення стану серця під час і після зараження COVID-19, – це магнітно-резонансна томографія (МРТ), трансторакальна ехокардіографія (ТТЕ) і електрокардіографія (ЕКГ). Ехокардіографія, обстеження на аритмію та інші методи візуалізації серця також виявилися корисними.
Що можна зробити
Якщо ви є пацієнтом з серцевим захворюванням, який знаходиться вдома і не має симптомів COVID-19, Парвані радить залишатися на карантині під час хвороби, продовжити прийом ліків від серця і кров'яного тиску і проконсультуватися з лікарем, якщо симптоми погіршаться.
Вона перераховує деякі симптоми, що вимагають консультування з лікарем, в тому числі сильну задишку при фізичному навантаженні; біль у грудях; набряк щиколоток; прискорене або нерегулярне серцебиття; неможливість лежати рівно без задишки; пробудження вночі з задишкою; запаморочення або напади запаморочення.
«Будьте особливо обережні при відновленні фізичних вправ після COVID-19 або іншої інфекції», – говорить Парвані.
Хоча довгострокове значення серцево-судинних ефектів COVID-19 ще належить визначити, CDC заявляє, що вже проводяться тривалі дослідження. Постійні зусилля по вивченню коронавірусу і його комплексного впливу на людський організм сприяють глибшому розумінню цього вірусу, більш інформованого вибору і просуванню лікувальних процедур.
За матеріалами Adventist Review
Джерело: logosinfo.org

далі
Як Біблія рятує християн Великої Британії від COVID-19