Збереження здоров'я серця під час карантину

Експерт дає кілька простих порад щодо оздоровлення серця.

COVID-19 і пов'язані з ним заходи безпеки все частіше переносять діяльність, пов'язану з роботою, фізичними вправами і відпочинком, з відкритих майданчиків і громадських місць додому, що сприяє розвиткові деяких шкідливих для серця звичок, таких як зниження фізичної активності.
Однак, за словами Джейсона Хоффа, інтервенційного кардіолога з Міжнародного інституту серця при Університеті Лома Лінда в Лома Лінда, Каліфорнія, США, внесення декількох простих змін у спосіб життя може з часом поліпшити здоров'я серця, незважаючи на проблеми, викликані карантином.
Готуйте цілеспрямовано
Тенденції в харчовій промисловості з часу спалаху вірусу свідчать про зміну звичок харчування, викликаних заходами з перебування вдома. Ресторани пристосувалися до самовивозу та доставки, і в країні спостерігається значне підвищення популярності служб доставки їжі. Самотні особи, пари та сім'ї звертаються до швидкої і зручної доставки їжі та готових страв.
Зі слів Хоффа, є позитивний ефект у тому, щоб довше перебувати вдома, — так є більше часу й гнучкості для приготування здорової їжі. «Це найкращий час, щоб зайнятися кулінарією».
Хофф рекомендує перейти до дієти на основі рослинних продуктів — кращої дієти для серця. Така дієта уникає м'яса, молочних продуктів і продуктів високого ступеню переробки на користь злаків, горіхів, фруктів і овочів. Оскільки багато американців не «виросли» на цільнозернових продуктах, зміна раціону може здатися різким стрибком, але Хофф радить робити поступові маленькі кроки, щоб забезпечити довгостроковий успіх.
«Якщо ви виберете 100-відсоткову дієту і зміну способу життя, але не створите умов та підтримки для цього, це буде дуже складно зробити, й ви будете більш схильними до вигоряння», — каже він.
Хофф підкреслює, що, як і в разі будь-яких істотних змін у житті, підтримка з боку чоловіка або участь членів сім'ї, які хочуть змінити дієту, є запорукою сталого успіху.
З його слів, здорове харчування вдома, особливо в колі сім'ї та дітей, зводиться до планування та управління часом. Деяким легше готувати їжу на тиждень у вихідні, в той час як інші виокремлюють певний час для приготування їжі кожного дня.
«Зазвичай я раджу пацієнтам подивитися, що вони їдять протягом тижня або двох, вибрати найменш корисну їжу і спочатку замінити її рецептом на основі рослинної їжі», — говорить Хофф. «Якщо вам це сподобається, збережіть його і працюйте над усіма своїми стравами, щоб зробити їх кориснішими. Згодом це стає помітно».
Більше рухайтеся
Якою би сильною не була спокуса відмовитися від домашніх тренувань, Хофф запевняє, що у вас і членів вашої сім'ї є безліч можливостей для підтримки здоров'я серця. Фактично, говорить Хофф, ті, хто працюють на вдома, можуть отримати вигоду з раціональніших вправ, налаштувавши своє робоче місце або розпорядок дня, щоб додати більше можливостей рухатися.
Бігові доріжки або велосипедні педалі, розміщені під столом, можуть підтримувати вас у русі протягом усього робочого дня. А також зміна розпорядку дня — наприклад, робити щогодиннну перерву на 5-10 хвилин для віджимань, стрибків або інших занять, аби змусити серце битися частіше. Якщо у вас є діти, каже Хофф, просто побігайте за ними по двору або звільніть місце для боротьби та занять гімнастикою, і ви зможете отримати всі необхідні «вправи». За словами Хоффа, ці методи ідеальні, оскільки підтримувати рух протягом дня корисніше, ніж виконувати одноразові вправи, наприклад, біг підтюпцем, а потім сидіти без руху решту часу.
«З потоковими сервісами і телебаченням дуже легко просто посадити всіх на диван і відвернути увагу, або дати дітям телефон або планшет», — говорить Хофф. «Але нам потрібно якомога більше відключатися від мережі, залишатися активними з дітьми і виходити на вулицю для походів по вихідних або прогулянок околицями».
Бережіть себе
Хофф говорить, що підтримка здоров'я серця — це баланс усього тіла. За його словами, приділяйте першочергову увагу психічному здоров'ю, забезпечуючи достатньо якісного сну і керуючи рівнем стресу за допомогою фізичних вправ, розумової медитації та інших заспокійливих дій. Підтримка зв'язку з друзями та сім'єю за допомогою технологій також є ключем до емоційного здоров'ю. За словами Хоффа, коли страждає психічне здоров'я, фізичне часто наслідує його.
Внесення будь-якої з цих змін у спосіб життя або їх поєднання гарантовано поліпшить здоров'я вашого серця і здоров'я ваших близьких. «Якщо ви не знаєте, з чого почати, може, зробіть пріоритетним перегляд свого раціону в пошуках пунктів, які можна поліпшити», — говорить Хофф.
Хоча складно виміряти як саме здорові звички дають користь серцю і запобігають його хворобам, спостереження за невеликими змінами, такими як рівень вашої енергії, настрій і зміни шкіри, може дати деякі підказки, говорить він.
«Ймовірно, всім вам чогось бакує, якоїсь часточки», — говорить він. «Це вимагає деякого самоаналізу, але, якщо ви з часом будете вносити зміни, ваше серце подякує вам за це».
Ліза Обрі, Новини Університету Здоров'я Лома Лінда
Первісну версію цієї історії було розміщено на сайті новин Університету Здоров'я Лома Лінда.
За матеріалами Adventist Review
Джерело: logosinfo.org

далі
Як забезпечити ефективність захисту обличчя