Що робити з дітьми на карантині

Переглянути відео

Карантин в Україні триває і набирає все нових обертів. Діти і більшість дорослих вимушено залишаються вдома щоб вберегти себе та оточуючих від небезпечного COVID-19. Ми разом вчимося жити в нових умовах, пристосовуючись до обставин. Батькам в цій ситуації доводиться заново будувати спосіб життя не лише для себе, а й для своїх дітей. Про те, що робити батькам, щоб допомогти дітям та налагодити новий побут в сім'ї, в нашому наступному сюжеті.
Зоя - мама чотирьох дітей, двоє з них уже навчаються у школі. До карантину, як і більшість батьків, виявилася неготовою. Перше, з чим зіткнулася - це необхідність стати на певний час вчителькою для своїх дітей.
Зоя Охріменко, мама чотирьох дітей: "Треба було прочитати багато літератури, їхніх шкільних книжок, я цими знаннями давно не користувалася, домашню роботу зробити - це одне, допомогти перевірити, а пояснити нову программу було складно, бо треба було її вивчити самій."
Друга проблема, яку довелося вирішувати жінці - чим зайняти вільний час молодших членів сім'ї. У звичайні дні була школа, гуртки та спілкування з друзями. Довелося підключити фантазію.
Зоя Охріменко, мама чотирьох дітей: "Ми з користю проводимо цей час, печемо, граємо, ми малюємо, переглядаємо цікаві фільми, також з татом ми виїжджаємо кататися на машинах по лісу, катаємося на самокатах, вигулюємо собаку, зараз у нас багато часу для спілкування, для ігор."
Філіп Охріменко, школяр: "Ми останні два чи три дні пекли булочки, навіть сьогодні спекли."
Окрім розваг, підключати дітей до домашніх справ рекомендує і засновник дитячого центру Ірина Ткаченко. Жінка радить випрацьовувати чіткий режим дня. Дітям дошкільного віку це допоможе формуватися, як особистості та мати відчуття стабільності та впевненості. Для школярів це допомога у навчанні та гарні навички на майбутнє.
Ірина Ткаченко, засновник дитячого центру підготовки і розвитку “Крокодил Гена”: Це зручно і батькам, які розуміють що дитина, коли і як робить. І коли вони можуть виділити собі час, для своїх якихось справ, ми ще допомагаємо імунній системі наших дітей. Якщо ми живемо по режиму, коли знаємо що буде, тоді ми меньше отримуємо стресу, також цим зберігаємо свої нервові клітини і зміцнюємо імунітет."
Школярів важливо навчити самостійно опановувати знання та розподіляти час. Для цього підключіться на певний час до їхніх занять і покажіть, яким чином працювати самостійно.
Ольга Рачек, викладачка, ініціаторка дистанційної освіти в Черкасах: "Особисто я лише на десятий день карантину зрозуміла, що моя дитина самостійно не сяде за свої графіки, самостійно не сяде вчити ці уроки. Тому я сама сіла, розписала і показала. І сказала: "На наступний тиждень ти вже сам веди свій такий щоденник."
Карантин - це ще й чудовий час налагодити стосунки між поколіннями. Коли бабусі та дідусі можуть навчити своїх онуків якихось корисних речей у побуті, а діти - допомогти їм взаємодіяти в інтернеті.
Ірина Ткаченко, засновник дитячого центру підготовки і розвитку “Крокодил Гена": "Зараз всі знаходяться в такому трішки панічному стані, не розуміють, що буде і як, то я вам скажу: старшому поколінню, їм теж зараз страшно, якщо ми тепер ще більш молоді і ми там починаємо щось придумувати, аналізувати, якось викручуватися, то вони взагалі не знають як це робити. І тому ми зараз можемо задіяти наших дітей, щоб вони допомагали батькам, які є бабусями-дідусями, налаштувати свої сторінки у Фейсбуці, Інстаграмі, навчили користуватися ютубами, гуглами."
Чи завершиться карантин заявленою датою - невідомо. Тому потрібно шукати і нові розваги. Для найменших можна організувати ліпку тістом, малювання, імітувати домашній пікнік, влаштувати ляльковий театр. Для більш дорослих організуйте квест по будинку, займіться разом спортом, організуйте сімейне караоке, креативні фотосесії, домашній кінотеатр та вечір талантів. Зоя не каже, що їй легко, проте і в цій ситуації бачить позитив. Карантин нагадав їй про головні цінності.
Зоя Охріменко, мама чотирьох дітей: "Ближчі стосунки стали з дітьми, тому, що в ритмі школа, робота, домашні справи, ми інколи забуваємо про головне - це про стосунки, про розмови, про обнімашки. Зараз на це є багато часу, і це приємно."
Найголовніше, про що варто пам'ятати - це те, що ваші стосунки в сім'ї мають бути на першому місці. У такий складний час підтримки і уваги потребують всі, і ваші діти також. Вони дивляться на вас, як на приклад, та як губка всотують ваші емоції та настрої. Тому спробуйте зберігати спокій, шукати позитивні речі навіть у такій ситуації і вчитися жити за новим графіком, допомагаючи вашим дітям пристосовуватися до змінних реалій.
Ольга Мацканіч, Олег Зарубін, Черкаси, Вісті Надії.

далі
Не про коронавірус