Як стати волонтером під час епідемії? Допомога літнім людям

Переглянути відео

В Україні уже місяць триває карантин. Уряд всіма силами намагається зупини поширення вірусу Covid-19. Українці сидять дома, і, як наслідок, багато хто не отримує заробітної плати. Та навіть у такій складній ситуації є ті, хто допомагають іншим у скруті. Про волонтерство під час епідемії у нашому наступному сюжеті.
На сім'ю Тимошенків випало не одне випробування. Кілька років тому у голови сім'ї стався інсульт: відняло ноги та пропала память. Шансів на життя лікарі давали мало.
Ольга Тимошенко, черкащанка: "Врач сказав, шо ілі операція, ну і всьо равно 20 процентів, що виживе, а єслі без операції - то до утра і може це. Ну ми ж согласилися на операцію. Дочка каже, що “мама, в нас грошей нема”. Доця в нас є гроші, Господь, кажу, з нами."
Тоді на операцію та лікування збирали всім миром. Усе пройшло успішно. До чоловіка повернулася память, ноги почали ворушитися. Та сталася наступна біда. Рак грудей у пані Ольги. Та вийшли навіть із цього. Зараз же не знають, що робити далі. Раніше фінансово допомагали діти, проте вони залишилися без роботи. Подружжя вже три місяці не оплачує комунальні послуги.
Ольга Тимошенко, черкащанка: "Ми від пенсії до пенсії не можемо дожити, щитайте 2 тисячі у нас іде на лікарства."
Сьогодні до Тимошенків приїхали ініціатори благодійної допомоги малозабезпеченим у Черкасах, привезли продукти. Волонтери допомагали і до карантину, та зараз кажуть, ситуація у підопічних погіршилася.
Олексій Зеленько, ініціатор волонтерської допомоги малозабезпеченим у Черкасах: "Сейчас тяжелое время, многие люди сидят дома, пенсионеры не выходят из дома, многие с детьми остались без работы тоже."
У волонтерів уже 10 підопічних, яким вони регулярно завозять продукти харчування. Кошти на допомогу жертвують прихожани помісної церкви. Волонтери кажуть, що допомагати - це легко.
Володимир Акішор, волонтер: "Все очень просто, пойди к соседям, там может бабушка какая-то не может выйти за продуктами. Все на самом деле начинается с маленького. Мы хотим делать большие дела, но все проще. Начинай с малого, а там будет больше."
Окрім харчів планують роздавати захисні маски, пошити які взялася Наталія. До справи долучила всю свою сім'ю. Донька розкреслює викрійки, син разом з мамою працює на швейній машинці.
Наталія Воронкова, шиє маски на благодійність: "Каждый должен делать свою часть, пусть немножко ты сегодня можешь, но можешь помогать, быть открытым, просто, чтобы что-то делать. Пусть ты сделаешь какую-то эту часть, а кто-то другую. Так мы будем взаимодействовать и помощь будет все время."
Ольга Ракова безоплатно консультує та роз’яснює трудове та податкове законодавство, проводить безкоштовні семінари. Каже, зараз питань побільшало. Найактуальніші: сплата єдиного податку та звільнення від орендної плати. Відзначає, що ситуація непроста. Адже від податку підприємці мають бути звільнені, проте це питання вирішують органи місцевого самоврядування, які не завжди поспішають з цим питання. Із звільненням від оренди потрібно домовлятися індивідуально. А працівників цікавить, як їм бути під час карантину, та чи можуть їх звільнити.
Ольга Ракова, голова Черкаської міської профспілки підприємців “Солідарність”: "Найманих працівників дозволено відправляти у відпустку без збереження заробітної плати, в щорічну основну відпустку, а це треба проплачувати, на час карантину у соціальну відпустку для мамочок, у яких є діти до 14 роів, це відпустка, яка оплачується а також у відпустку без збереження заробітної плати на весь період карантину. Тобто звільняти сам підприємець за власним бажанням не має права."
За законом допомога від держави має бути, проте не всім. Пенсіонерам пообіцяли надати одноразову виплату у розмірі тисячі гривень. Також компенсацію зарплати можуть отримати працівники підприємств-виробників продукції у неоплачуваній відпустці.
Ольга Ракова, голова Черкаської міської профспілки підприємців “Солідарність”: "540-й закон, який був прийнятий і підписаний 2-го квітня вніс зміни до статті 47-ї закону про зайнятість, і там написано, що підприємства виробників продукції дозволено відправляти своїх працівників і центр зайнятості повинен виплатити ⅔-х окладу найманим працівникам, але не більше ніж мінімальна заробітна плата. Із розрахунку мінімальної заробітної плати - це 4 723."
Цю допомогу має виплачувати роботодавець, а соціальна служба компенсує витрати по мірі можливості. Тому питання, як легко її оформити, залишається відкритим. Щодо інших категорій працівників ситуація невідома. Волонтери ж тим часом намагаються допомогти тим, кому зможуть.
Олексій Зеленько, ініціатор волонтерської допомоги малозабезпеченим у Черкасах: "Есть 2 выхода: или обозлиться на государство, друг на друга, или наоборот, научиться помогать друг другу, поддерживать друг друга и проявить любовь, мы хотим, чтоб люди шли вторым путем."
Ситуація непроста, та найважливіше - у будь-який час залишатися людяними та допомагати іншим хоч у маленькій справі, і тоді вам також хтось допоможе. Адже закон сівби та жнив залишається актуальним у будь-який час.
Ольга Мацканіч, Олег Зарубін, Черкаси, “Вісті надії”

далі
6 способів підвищити свою психічну стійкість у період пандемії