Бог завжди нагадує мені про пройдений шлях з Ним

Василь Бурсук

Я народився і виріс в невеликому селі Стрілецький Кут на заході України, в Чернівецькій області, в православній родині. Мої батьки Бурсук Іван і Галина, на той час (початок 90-тих) пробували почати якусь справу, здатну утримати маленьку сім'ю "на плаву". Думаю, що майже всі знають, наскільки часи були не прості.

До моменту моєї появи в цей світ, мої батьки вже серйозно ставилися до віри і пошуків Бога, адже перша їхня дитина померла всього через кілька днів після народження, а друга - моя старша сестра Галина, всього кілька років потому, була госпіталізована з діагнозом "гострий лейкоз". Всі ці нещастя послужили для них таким собі поштовхом в реальність, в якій життєві проблеми вирішують не гроші і не зв'язки, а один тільки Бог – швидкий Помічник в наших бідах. Отримавши дивовижну відповідь на свої прості молитви, моя сестра була повністю зцілена від лейкозу, батьки почали поступово звертатися до Біблії.

Під кінець 90-тих більша частина України була охоплена трансляцією євангельської програми всесвітньовідомого проповідника, пастора Марка Фінлі. Мої батьки були запрошені на цю програму, мене і мою сестричку взяли з собою. Програма була настільки цікавою, а теми настільки важливими, що ми, будучи ще дітьми, не могли дочекатися, коли ж почнеться наступна зустріч.

У другій половині грудня 1999 року тато, мама і бабуся прийняли водне хрещення, в знак їх особистого Завіту з Богом. Через п'ять років, за кілька місяців до того, як мені виповнилося 13 років (22 квітня 2004 року), я пішов за їхнім прикладом, і з тих пір ніколи про це не шкодую. Цей досвід провів мене через складний період дорослішання, визначив моє майбутнє.

На даний момент наша сім'я складається з батьків і чотирьох дітей: двох синів (я, Василь, і наймолодший з нас - Богдан) і дочок (Галина і Анастасія).

Моя перша вища освіта - у сфері інформаційних технологій (ІТ). Почав навчання з Чернівецького політехнічного коледжу і закінчив її в 2011 р зі ступенем бакалавра в Чернівецькому Національному університеті ім. Ю. Федьковича. Навіть до недавніх пір я займався цією неймовірно захопливою справою. Кілька років роботи, пов'язаної з програмуванням і веб-версткою дали мені необхідне для життя почуття структурованості, порядку і елементарного смаку. Не дивлячись на мою сильну любов до точних наук, на свій подив, виявив в собі чималу прихильність до мистецтва і вивчення мов, які, як вірю, теж від Бога. Заняття в дитячій художній школі, вивчення музики в церковному духовому оркестрі і основ хорознавства в тій самій церкві, мене штовхали на нові музичні звершення. Так, будучи підлітком, з головою поринув у гру на гітарі.

Коли мені було 18 років, став студентом першої школи євангелізму, яка проводилася служінням Amazing Facts за межами США. Справа була у Вінниці, взимку 2010 г. З тих пір кілька років трудився як місіонер разом з командою AFCOE ( "Дивовижні факти - центр євангелізму"), а також в помісному відділенні конференції, об'єднанні громад адвентистської церкви, яка включає Чернівецьку, Івано-Франківську і Тернопільську області.

Зараз, в 2017 р, з Божою допомогою, отримав ще одну освіту – богословську. Тепер повертаюся в свою конференцію для того, щоб здійснювати служіння, як пастор-початківець. У вільний час беру участь в проєкті на радіо "Голос надії" під назвою "Реформація на території України".

З сестрою

Вже згадав, що ріс в сім'ї, яка шукала Бога по-справжньому, виходячи з глибокої внутрішньої спраги. Така жага виявилася і у мене. Я розумію, що вам зараз в це складно повірити, адже коли мої батьки прийняли водне хрещення, мені було всього 8 років і рівень мого пізнання Бога був, скоріше, теоретичним. Але моєму бажанню пізнавати Бога, навіть в настільки ранні роки, здавалося, просто не було меж. Духовне життя розвивалася паралельно з духовним життям батьків. Я вчив вірші з Біблії довгими уривками, набирав з церкви книжок цілими стопками, і, дивно, був чомусь майже завжди в стані роздумів. Кілька разів я навіть брав з собою в школу величезну для мене тоді "дорослу" (так я її називав) Біблію в чорній обкладинці, щоб там в кабінетах і в особистих бесідах на перерві, проповідувати директору, моїй вчительці та однокласникам. Фанатизм, думаєте ви? Ні, просто духовна спрага.

У період мого дорослішання і становлення як особистості мене неодноразово починали долати думки, повні сумнівів щодо Бога і всього того, до чого я звик. Чи не обдурив мене хтось? Чи важливо все це або я можу спокійно прожити своє життя без всього, що виходить далеко за рамки матеріального світу? Критичне мислення живилося незрозумілими почуттями і відсутністю особистого досвіду з Богом. Мені стало нецікаво слухати те, що, як мені здавалося, в реальному житті перевірити було просто неможливо. Я вдячний Богу за цей період в моєму житті. Хоча перед батьками я пройшов цей нелегкий період внутрішнього бунту мовчазно, вже схилявся до того, щоб визначити себе до будь-якої субкультури (мій зовнішній вигляд поступово переставав відображати християнські цінності) і залишити затію жити "по-Божому".

Мою віру в Бога воскресив досвід яскравої зустрічі з людиною, яка мала сильні духовні проблеми, що позначилися на його здоров'ї. Висновки лікарів були, звичайно, розпливчасті і позбавлені духовної підоснови. Вони могли констатувати тільки надмірну інтенсивність нападів, спровокованих нез'ясовним психічним розладом цієї нещасної жінки, і то, при незрозумілих для фахівців умовах. Але проблема була очевидна - жінка була одержима (вона і сама це прекрасно усвідомлювала) і муки її припинялися тільки завдяки втручанню Небесного Лікаря, у відповідь на заступницьку молитву віруючих. Такий яскравий прояв духовних реалій, фізично відчутної великої боротьби за душі людей, спонукав мене повністю віддати своє життя на справу служіння людям і Богу. Він ще раз освіжив в моїй пам'яті досвід реального зцілення моєї сестри, невдячно забутий мною багато років до того часу. Завдяки цьому випадку, залишився з Богом.

Мої батьки

Чому ж залишився саме в цій церкві? У мене безліч друзів, які належать до інших християнських конфесій, є також і нехристияни. Тому вважати мене просто вузько мислячим і релігійно заангажованим - справа непроста. Так чому ж адвентизм? Скажу лише одне - досі я ніде не зустрічав більш повної богословської картини (і виникаючого з неї практичного життя), яка б повністю збігалася зі Святим Письмом, крім як в цій церкві. На тлі інших євангельських течій, вона має, на жаль, досі неоціненні ними відмінні риси, які якраз і свідчать на користь її істинності, як Нареченої Христової, Його Тіла і Його прекрасної мрії – святої Церкви: це глибока прихильність і любов до Бога і його Слова, виражена в дотриманні всіх без винятку Десяти Заповідей, включно з четвертою, особливий день поклоніння перед Богом, субота, наявність глибокої теології в питаннях порятунку і подій останнього часу, виходячи з особливого інтересу адвентистів до вивчення біблійних пророцтв. За біблійними переказами адвентисти вірять, що ми не повинні зменшувати значення будь-якого пророчого послання або пророчого служіння людей, яке виходить від Святого Духа (1 Фесс.5: 20). Адвентисти неймовірно цінують духовний дар, іменований даром пророцтва (1 Кор.14: 1). Люди, що складають цю церкву, звичайно далеко не ідеальні. Ідеальних людей немає. Вони не безгрішні. Святість в Біблії має сенс відділення для священного використання, на славу Бога. Вони святі, тому, що Бог визначив їм бути такими. Це люди, які люблять Христа, а значить ті, хто цінує те, що дорого особисто Йому, хто віддає своє життя на практичне втілення Його вчення. Це ті, хто з радістю і відкритим серцем сприймають не тільки переваги і благословення євангелія, але і обов'язки і ту відповідальність перед гинучим світом, які мають всі, хто одного разу пережив на власному досвіді радість від Божого прощення. 

Адвентизм відомий, як рух приготування людей до швидкої зустрічі з Ісусом, Який прийде в цей світ. Що ще може бути важливіше, ніж уподібнення Ісусу в усьому: думках, сподіваннях, відношенню до даного нам Богом тіла і ресурсів, взаєминах в сім'ї, на роботі і скрізь, де нам визначив бути Бог? Я бачу такий підхід тільки в цій Церкві, Церкві з великої літери.

Віра в Бога дає мені непорушний внутрішній світ. Цей світ - стан спокою, надії і задоволеності. Я бачу, як Бог направляє моє життя, даруючи мені доленосні зустрічі з людьми, яким потрібна допомога, зберігаючи мене у небезпеках, даруючи мені мудрість для планування роботи.

Подивитися інші історії
Кожен день мого життя - це досвід ходіння з Богом
Йдучи від Бога, ми залишаємося без захисту
Бог веде, бачу Його допомогу
Життя це рух в пошуках істини
Коли ставиш ціль, – Бог знаходить можливість
Бог і я - найкращі друзі
Бог навчає мріяти і досягати наміченого
З Тобою я зможу все!
Чому я вірю

Коли два роки тому мені на свій страх і ризик потрібно було перенести складну операцію з відновлення зору, Бог нагадував мені про пройдений шлях і ті дива, які я вже встиг пережити разом з Ним. Це повертає мені бадьорість духу, чіткість в слідуванні до мети. Бог також подарував мені прекрасну духовну родину, готову підтримати мене в будь-який момент життя. Саме це і обіцяв Ісус всім, хто всерйоз піде за Ним. Надзвичайно сильну духовну підтримку в потрібний час я отримую в таємній молитовній кімнаті або в спільній молитві з моєю прекрасною дружиною Мартою.

Знаю, що живу в злагоді з Богом і Його бажаннями. Все це завдяки тому, що Він - прекрасний, терплячий, який любить. Я ж - зовсім не хороший. Бог працює над моїм характером, і Він робить його все більш привабливим і відповідним покликанню.

Василь Бурсук

З дружиною Мартою
У Вас є запитання? Задайте їх нашим пастору
Поставити запитання