Увійдіть у двері, які Бог відчиняє перед вами

Конгрес адвентистської молоді в Європі 2022 року почався з заклику відключитися від мережі, щоб знайти справжній спокій.

Моменти прославлення, духовних роздумів і сміху ознаменували вечір відкриття Європейського конгресу адвентистської молоді 2022 року (Europe’s 2022 Adventist Youth Congress, AYC22) в Лахті, що у Фінляндії, 2 серпня 2022 року.
Транс-Європейський захід зібрав понад 2500 молодих людей, щоб — як свідчить девіз Конгресу — «під'єднатися» до Бога та інших людей через молитву, служіння та посвячення.
Лідери церкви, включаючи новообраного президента Транс-Європейського дивізіону (Trans-European Division, TED) Данила Дуду, вітали молодих учасників з усього континенту.
Дуда розповів, що, бувши підлітком в комуністичній Чехословаччині, він вважав Божим дивом можливість відвідати Європейський молодіжний конгрес в Лозанні, що у Швейцарії, в 1978 році.
«Саме там я відчув Божий заклик стати пастором», — сказав Дуда.
«Те, що зараз я є президентом дивізіону, можна віднести до того Європейського молодіжного конгресу.»
Ґрунтуючись на біблійному посланні, записаному в Об'явленні 3:8, Дуда закликав адвентистську молодь також максимально використовувати можливості, які Бог дає їм для встановлення відносин і посвячення Йому.
«Бог відкрив перед вами двері, двері, повні можливостей та шансів», — сказав Дуда. — «Отож увійдіть у двері, які Бог відчиняє перед вами. Не мине й 44 років, як багато хто з вас — і чоловіки, й жінки — стануть лідерами Його церкви», — сказав Дуда.
♥•• Наснажливий час разом
Молодіжний директор Інтер-Європейського дивізіону (Inter-European Division, EUD) Джонатан Теджел і молодіжний директор TED Деян Стойкович відзначили можливість для учасників зустрітися особисто після того, як захід довелося відкласти через пандемію COVID-19.
«Ми щасливі, що ви змогли сюди приїхати, щоб стати частиною цього особливого Конгресу», — сказали лідери радісному натовпу. —
«Ми молимося, щоб нам разом провести благословенний Богом та наснажливий час.»
Організатори також подякували армії лідерів і волонтерів, які допомогли зробити AYC22 реальністю. Стойкович особливо відзначив роль Атте Хелмінена, молодіжного директора Уніону церков конференції Фінляндії.
«Кожен раз, коли мені потрібен був хтось для конкретного завдання, я дзвонив йому, і він вказував мені на потрібну людину», — сказав Стойкович. —
«Коли я запитав його: «Звідки ти знаєш, що ця людина може дати нам те, що потрібно?», він відповідав: «Я знаю його, тому що я хрестив його» або «Я знаю її, бо я просив Божого благословіння на її дитину в день її посвячення».
За словами Стойковича, це свідчить про тісний зв'язок між адвентистами по всій Фінляндії.
♥•• Радість і сміх
Під час відкриття заходу кожна з європейських країн була представлена на екрані в певній послідовності. Учасникам було запропоновано запалити свої мобільні телефони при згадці їхньої країни. Молоді люди приїхали з більшості європейських країн — від Іспанії до Ірландії, від Норвегії до Румунії. До програми також увійшли кілька учасників з України та навіть невеликі делегації з Кіпру та Ізраїлю.
В рамках програми пара ведучих з гумором заглибилася в деякі тонкощі культури й звичаїв Фінляндії, країни, яка постійно фігурує в декількох рейтингах як «найщасливіша країна на землі».
Що робить фінів настільки унікальними?
У скетчі, наповненому яскравими моментами, вони поділилися деякими з цих особливостей.
«Коли прийшов [COVID-19] і ми були змушені перебувати на дистанції двох метрів один від одного, нам, фінам, було дуже сумно», — поділився один з них. —
«Але коли умови покращилися, ми були так раді повернутися до того, що нам зручніше — до п'яти метрів один від одного!»
У наступні кілька хвилин вони ділилися самокритичним поглядом на інші особливості фінської культури, включаючи їхнє невміння приймати компліменти, любов до саун і відкритих просторів на природі, а також їхнє небажання розмовляти з незнайомцями. Вони також звернули увагу на поширену фінську фразу «No niin!», розмовну фразу, яка приблизно перекладається як «О, добре» або «Все в порядку».
Ця фраза використовується для вираження всього: від розчарування до відчаю та просто для заповнення діалогу.
«Так кажуть, коли не знають, що сказати, що трапляється часто», — жартували фіни.
Презентація про фінську культуру завершилася відеороликом про національні відкриті простори на тлі симфонічної поеми «Finlandia» Яна Сібеліуса, найвідомішого фінського композитора класичної музики.
♥•• Що значить бути людиною
Міжнародний оратор Девід Асшерік провів духовні роздуми на відкритті вечора. Висловивши «доленосні, які змінюють життя ідеї», Асшерік закликав молодих людей звернутися до Писання, щоб дізнатися, що насправді означає бути людиною.
«Останнім часом людину стали зображати лиходієм в історії», — сказав він. —
«Ми несемо відповідальність за зміну клімату, економічну нерівність та забруднення навколишнього середовища. Опис людини часто супроводжується негативом.»
Асшерік повторив свою думку, нагадавши європейській молоді, що вони живуть на континенті, де деякі люди вважають, що зараз не найкращий час для того, щоб жити, або для того, щоб жити іншим. За його словами, саме з цієї причини в ряді європейських країн народжуваність значно нижча ніж рівень відтворення населення.
«Але якщо ми звернемося до книги Буття, то дізнаємося, що людство не є лиходієм. У Бутті ми бачимо, що є мета й напрямок. Чоловік і жінка створені за образом Божим і зодягнені у світло», — сказав Асшерік. — «У творінні людина не є чимось другорядним; вона — вінець творіння.»
Асшерік пояснив, що після переходу від порожнечі до світла, для рослин і тварин, Бог створив Адама та Єву. Потім, на сьомий день, Бог не тільки створив простір, але і заповнив його.
«Він наповнив суботу Собою, а потім запросив Адама та Єву в найперший повний день їхнього існування, знайти в ньому відпочинок».
♥•• Відключитися від мережі, щоб знайти спокій
Згідно з Писанням, підкреслив Асшерік, справжнє та автентичне людське буття пов'язане з ідеєю відпочинку.
«Ми всі разом втрачаємо здатність відпочивати», — сказав він. —
«Проте дослідження показують, що відключення від мережі, відсутність спілкування та нудьга позитивно пов'язані з такими речами, як творчість, благодійність та щедрість. Нудьга також позитивно корелює з навмисністю, спрямованістю та метою. Коли ви не піддаєтеся спокусі взяти в руки телефон, то починаєте бачити своє життя в перспективі.»
Далі він додав: «Відпочинок, відключення від мережі, закладений в самій природі того, що означає бути достеменною та справжньою людиною.»
Нарешті, Асшерік роздумував про заклик Ісуса в Євангелії від Матвія 11:28 знайти спокій в Ньому.
«Бог — це не той, від Кого ми відпочиваємо, або від Кого нам потрібно зробити перерву; Бог — Це Той, в Кому ми відпочиваємо. Бог створив нас для відпочинку, не для того, щоб ми відключалися від Нього, а для того, щоб ми відпочивали в Ньому», — сказав Асшерік.
Маркос Паседжи, Adventist Review
За матеріалами Adventist Review стаття взята з «Логос Інфо»

далі
Уроки 17-го розділу Євангелія від Матвія