Новий тест дозволяє виявити смертельно небезпечні інфекції, котрі викликаються амебою, що поїдає мозок

Компанія AdventHealth оголосила про прорив, який в майбутньому може рятувати життя людей.

Два випадки з молодими пацієнтами, у яких розвивалася інфекція з амебою, котра поїдає мозок, з абсолютно різними наслідками, змусили вчених AdventHealth розробити новий метод тестування на три найбільш поширені небезпечні для життя амеби, які зустрічаються в прісній воді, повідомила система охорони здоров'я у своєму останньому брифінгу новин AdventHealth.
Новий тест скорочує час отримання результату з майже декількох днів до всього лише п'яти годин, що є значним поліпшенням в разі інфекції, при якій важлива кожна секунда.
«Просто немає слів, щоб висловити, наскільки це важливо», — сказав Стів Смелскі, який разом зі своєю дружиною Шеллі заснував Фонд Джордана Смелскі по боротьбі з амебами після смерті їхнього 11-річного сина у 2014 році.
«Багато людей не замислюються про цей діагноз, поки не стає занадто пізно.»
Хосе Олександр, мікробіолог і медичний директор відділу мікробіології, вірусології та імунології в AdventHealth Central Florida, сказав, що його команда взялася за розробку тесту після випадку Джордана Смелскі та ще одного пацієнта, який два роки по тому став одним з небагатьох, хто вижив після зараження амебою під час купання в прісній воді.
«Ми розуміли виняткову важливість швидкого та надійного діагностичного інструменту, але його не було й досі немає в продажу», — говорить Олександр.
«Наш досвід в попередніх випадках і відсутність тестів для визначення наявності вільноживучих амеб в спинномозковій рідині змусили нас почати шлях досліджень, проб і помилок в пошуках найкращого підходу.»
Процес розробки тесту зайняв роки, включаючи паузу через пандемію COVID-19. Команди та обладнання, які використовуються для аналізу зразків амеб, протягом деякого часу були повністю присвячені тестуванню коронавірусів.
Але до весни, за словами Олександра, кількість заражень COVID-19 зменшилася настільки, що команди змогли повернутися до перевірки тесту, та цього літа він став офіційно доступний для лікарів, які підозрюють подібну інфекцію.
Як і відомий зараз ПЛР-тест на COVID-19, новий тест виявляє генетичний матеріал амеби, однак для його проведення необхідно використовувати зразок спинномозкової рідини, а не простіший мазок з носа.
Зараження амебами може статися після купання або іншого контакту з неочищеною прісною водою, такий як озера або ставки (хлоровані басейни не становлять небезпеки). Мікроскопічні організми можуть потрапити через ніс в мозок, де інфекція може закріпитися та викликати швидке погіршення стану пацієнта.
Найбільш поширені амеби, Naegleria fowleri, Balamuthia mandrillaris і Acanthamoeba spp. можуть викликати неврологічні симптоми, схожі на інші форми енцефаліту, такі як лихоманка, головний біль і ригідність шиї.
Пресреліз Новини AdventHealth
Ця стаття адаптована з інтерв'ю, яке вперше з'явилося на новинному сайті AdventHealth.
За матеріалами Adventist World стаття взята з «Логос Інфо»

далі
Український адвентистський теологічний інститут запрошує отримати богословську освіту