У Львові почало свою роботу соціальне кафе “Базилік”

У Львові запрацювало соціальне кафе “Базилік”. Увесь прибуток використовують для допомоги нужденним. Його обладнали у приміщенні власного благодійного фонду львів’янок Уляни Кузик та Уляни Дорош. Допомагають вони людям з інвалідністю, багатодітним сім’ям, учасникам АТО, хворим. Раніше збирали кошти на ці потреби з допомогою соцмереж. Але, за висновками благодійниць, такий спосіб малоефективний. Тож вирішили відкрити кафе. Таким чином можна не лише зібрати кошти для нужденних, а й працевлаштувати людей, які після карантину залишилися без роботи. Про це йдеться у випуску “Вістей Надії”.

Увесь прибуток - на благодійність. Приміщення, яке Львівська міська рада надала для благодійного фонду, перебувало у занедбаному стані. Уляна разом із волонтерами ремонтували його власноруч. Приносили з дому посуд, майстрували скатертини та штори.
Уляна Кузик, керівниця благодійного фонду розповідає: “Тут не було ні електроенергії, ні води. Нічого не було, усі стіни сипалися. Було важко, особливо, коли це робили декілька дівчат. Потім долучилися хлопці-добровольці. Волонтери, просто небайдужі люди з тих груп, де я просто писала пост, що нам сьогодні треба перфоратор, нам завтра треба цемент, а там треба залити сходи чи поставити плитку. І люди просто долучалися. І весь будматеріал, і все, що ви тут бачите - це все просто нам люди добрі давали, що могли. І ми з того ліпили ось таке гарне приміщення”.
Ветерани АТО охоче долучилися до ремонту приміщення під час ротації, адже Уляна ставала їм у пригоді від початку війни. Дехто зміг працевлаштуватися. Спілкуючись тут, допомагають облаштувати кафе так підтримують один одного.
Тарас Бобанич, доброволець говорить: “Спочатку ми проводили роботи по демонтажу. А пізніше все, що було пов’язано з налагодженням усередині - і малювали, і пробували інші моменти. Роботи було багато. Якщо десь так оцінити, скажімо, більш матеріально, можу сказати, що було вивезено звідси 11 великих контейнерів будівельного сміття”.
Наразі про кафе мало хто знає, адже коштів для реклами благодійникам забракло: ще не віддали борги за вікна та інші потреби. І хоча вони не є прибутковою організацією, та змушені сплачувати неабиякі суми за електроенергію. Сюди приходять обідати працівники найближчих установ і мешканці сусідніх будинків.
Збираються волонтери та добровольці АТО. Не лише смакують кавою та піцою, а й грають у нарди, обмінюються досвідом, читають книги. Для багатьох людей робота у кафе - єдина можливість заробити собі на хліб.
Світлана Вострикова, адміністраторка каже: “Коли хлопці не можуть, наприклад, на кухні готувати, я готую. І, крім того, адмініструю - тобто, рахунки веду, баланс, прихід, розхід - все повністю. Ну плюс тут на барній стійці каву роблю і обслуговую гостей. Я виховую сина з аутизмом. У мене є ще молодший син - 5 років. Я можу просто їх приводити сюди. І вони тут можуть без проблем у дитячій кімнаті бавитись, а я - виконувати свою роботу”.
Найняти більше фахівців наразі немає фінансової можливості. Утім, кожен працівник радіє, що може не лише заробити, а й долучитися до доброї справи. Володимир раніше працював у провідних львівських ресторанах. Потім мав приватний бізнес, який зазнав краху під час карантину. Тепер готує кулінарні шедеври для відвідувачів “Базиліку”.
Володимир Кінаш, кухар говорить: “Зараз ми комбінуємо, стараємось кожен день чимось здивувати гостей. Сьогодні у нас буріто, мексиканська кухня. Суп томатний - італійський. Всі ті кухні, що я знаю, ми тут організовуємо і працюємо”.
У ресторані переважають українська та італійська кухні. Постійного меню немає. Тож кожен день на постійних клієнтів чекає сюрприз. Кожен із них для працівників кафе, немов свято, оскільки вносить свою лепту у добру справу.
Лариса Попроцька, Микола Івахненко, “Вісті надії”

Відео

У Львові почало свою роботу соціальне кафе “Базилік”

Рокфеллер був один з благодійників засновника Сполучених Statesthe Фонду Рокфеллера, який пожертвував великі суми на медичне дослідження, зокрема, для боротьби з жовтою лихоманкою.

далі
Журнал Newsweek включив Лома Лінда в число кращих центрів фізичної реабілітації