Британська бібліотека вперше здійснює спільний проєкт з Адвентистською церквою в Україні

За ініціативи Британської бібліотеки (The British Library), за сприяння Державного архіву Служби безпеки України, та за участю університету Корка, Ірландія (University College Cork), у 2024 році здійснюється проєкт «Архіви релігійних громад у контексті війни в Україні». Його метою є оцифрування та презервація духовно-історичної спадщини України за умов війни.

Керівники проєкту визнають унікальну цінність духовно-історичної спадщини Церкви Адвентистів сьомого дня в Україні не тільки для релігійної історії України, але й Європи, тому Британська бібліотека включила до списку особливо важливої історичної спадщини колекції архівних та музейних матеріалів Адвентистської церкви в Україні (м. Буча, Український адветистський центр вищої освіти), і вважає необхідним докласти зусилля для їхнього збереження.
Оцифровані матеріали стануть доступними для широкого кола дослідників та віруючих інших країн, що розкриє духовно-історичну роль Адвентистської церкви в Україні у важких умовах, спочатку в Російській імперії (1886-1917 р.р.), а потім і в СРСР (1918-1991 р.р.).
За словами помічника координатора відділу духовно-історичної спадщини Олега Арутюнова, який відповідає за архів та музей Адвентистської церкви в Україні, представники Британської бібліотеки були здивовані, дізнавшись про обсяги та експонати архіву-музею, адже матеріали датуються починаючи з XVII ст., представлені десятьма мовами, та містять майже 70 тисяч одиниць, для кожної з яких потрібно підготувати історичну та інвентаризаційну довідку.
“Ми єдиний архів, що отримав грант в Україні, і це перше співробітництво Британської бібліотеки з Адвентистською церквою, тому для церкви важливо, що це відбувається не в інших країнах Європи, чи навіть Великої Британії, а саме в Україні”, – зазначає Олег Арутюнов.
Британська бібліотека визнає значний внесок Адвентистської церкви в Україні у сфері гуманітарної освіти та сподівається на подальшу співпрацю в галузі освіти та збереження історичної спадщини. Керівники проєкту впевнені, що зміцнення іміджу та авторитету релігійних громад в Україні сприятиме розширенню їх впливу та місії як у країні, так і за її межами.
За словами Арутюнова, Бібліотеку цікавлять не тільки експонати, пов'язані з релігією, але будь-які експонати з України.
– Це не лише проєкт міжнародного рівня, це Божий план, бо про важливість місії кажуть саме представники Британської бібліотеки. Це дійсно унікальний момент в історії Адвентистського руху не тільки в Україні, але й у всьому світі, – стверджує Олег Арутюнов.
Реалізація проєкту запланована до вересня 2024 року, з можливістю продовження співпраці у 2025-26 р.р.
Докладніше про архів-музей Адвентистської церкви в Україні

Валентин Загреба

Фото автора

далее
Чи мають християнки покривати голову?