Прямий ефір на тему «Вакцина від COVID-19, наука і віра» привернув увагу тисяч глядачів

Експерти в галузі охорони здоров'я, комунікації та богослов'я відповідають на питання і побоювання.

«Ласкаво просимо на наш особливий діалог сьогодні», — сказав Карлтон П. Берд, ведучий / директор служіння «Подих Життя», на початку симпозіуму Північно-Американського дивізіону (NAD) щодо вакцин проти COVID-19, який транслювався 15 травня 2021 року.
«Наша мета за час, проведений разом, — допомогти знайти відповіді на деякі питання, які виникли щодо вакцин від COVID, і допомогти вам прийняти усвідомлене рішення про те, чи підходить ця вакцина вам і вашим близьким», — додав Берд.
Спеціальний симпозіум під назвою «Чи надійна вакцина від COVID? - Біблійна розмова про науку», в якому фахівці в області охорони здоров'я, експерти в області комунікації і церковні теологи обговорювали взаємозв'язок Біблії і науки, ділилися порадами про те, як правильно передавати звістку іншим і надали інформацію, щоб глядачі могли приймати обґрунтовані рішення про отримання вакцини від COVID-19. Гості також відповіли на питання з електронних листів, які були відправлені в рамках заходу, присвяченого питанням і відповідям.
Симпозіум, що є комбінацією прямого ефіру і попередньо записаних сегментів, транслювався на каналі Hope Channel, на сторінці NAD в Facebook і на каналі NAD в YouTube. Близько 1300 переглядів в прямому ефірі на Facebook і YouTube разом узятих; ще тисячі дивилися канал «Надія». З моменту трансляції на всіх цих платформах подивилося ще кілька тисяч глядачів, і це число зростає з кожним днем.
Ведучі Берд і Рой Айс, спікер / директор телевізійного служіння «Віра для сьогодення», супроводжували глядачів в ході бесіди, а Майлон Медлі, помічник директора відділу комунікації NAD, координував кожну з п'яти сесій симпозіуму і заключні питання і відповіді.
Серед доповідачів були відомий євангеліст Марк Фінлі; історик церкви Мерлін Берт; доктора Пітер Лендлесс і Девід Вільямс; експерти з комунікацій Гарретт Колдуелл і Костін Джордач; віце-президент / CNO Індія Медлі, Університетська лікарня Говарда; і кілька вчених, лікарів, фахівців громадської охорони здоров'я і пасторів. На закінчення симпозіуму президент NAD Г. Александр Брайант поділився духовними роздумами.
«На початку цієї роботи ми знали, що нам знадобиться спільний підхід до питання обговорення вакцин проти COVID-19», — сказала Анджеліна Брауер, директорка Відділу Здоров'я NAD і членкиня організаційної групи. «Численні складні і спірні питання, пов'язані з вакцинами, обговорюються в суспільстві і іноді використовуються в якості зброї. Ми хотіли підійти до столу з іншим підходом — таким, який приносить надію і цілісність».
Особистий досвід
Перед початком першої сесії Жакенет Пріллман, медсестра і членкиня адвентистської церкви, поділилася своїм болісним досвідом з новим коронавірусним захворюванням, пояснивши, що рік тому, в День матері, її нарешті виписали з лікарні з киснем, після декількох тижнів боротьби з хворобою. Коли її симптоми з’явилися у квітні 2020 року, «я весь час повторювала, що мені не вистачає повітря і я не можу дихати», — сказала Пріллман. Вона описала свої страждання з лихоманкою, ознобом і галюцинаціями. За словами Пріллман, крім утрудненого дихання, під час хвороби вона втратила здатність говорити, оскільки її органи почали відключатися.
Вона вважає, що її врятувало диво, а також відмінна медична допомога, яку вона отримала. Але ця хвороба має тривалий ефект, сказала вона. «Я вважаю, що ми повинні сприяти щирій і відкритій розмові про психічне здоров'я і благополуччя. Ми повинні діяти усвідомлено», — сказала Пріллман. «Тягар психічного здоров'я був для мене реальним і справжнім. Але мені також пощастило, що я була оточена чоловіком і друзями, які розуміли моє емоційне благополуччя і приділяли йому першочергову увагу».
«Коли я розмірковую про свій досвід і події минулого року в нашій країні, в усьому світі і про те, що зараз відбувається в Індії, про численні людські жертви в результаті дії вірусу, як я вдячна Богу за те, що Він пощадив мене, і я не сумніваюся, що Він все ще діє в мені і через мене».
Початок діалогу
Перша сесія під назвою «Духовна основа і повага до індивідуального вибору» була присвячена історії ставлення адвентистської церкви до вакцин, поточної позиції церкви адвентистів сьомого дня відносно вакцин, тому, як поважати індивідуальний вибір і визнавати законні побоювання, що адвентисти вважають звісткою про здоров'я — і баланс між підтримкою здорового способу життя і використанням переваг сучасної медицини.
«Еллен Уайт назвала питання про вакцини «таким, що спантеличує», — сказав Берт, директор Відділу спадщини праць Еллен Уайт, відповідаючи на питання про перших адвентистів і їхні погляди на медицину. «У неї не було ясного, Божественного одкровення про вакцини. Вона спостерігала за цим, і [люди] деякий час ставилися до них негативно. Але пізніше, оскільки у вакцин було менше ускладнень і з ними було більше безпеки, інші співробітники знову подумали, що буде добре отримати вакцину від віспи. І вони зробили це за підтримки Еллен Уайт».
Берт описав бесіду, в якій Уайт запитали, чи було б гріхом давати хінін людині, яка страждає малярією. Вона підтримала введення ліків в світлі інформації, яку вона дізналася про те, що захворювання небезпечніше.
«Еллен Уайт відповіла: «Ні, ми повинні зробити все, що в наших силах», — сказав Берт. «Цей принцип використання «освяченого здорового глузду» і усвідомлення обставин є важливим фактором, який ми виносимо з історії».
Коли його запитали про Адвентистську вістку про здоров'я і поточну політику церкви щодо вакцинації, Лендлесс, директор адвентистського служіння здоров'я Генеральної конференції, сказав: «Наша звістка про здоров'я заснована на Біблії. Вона наповнена Духом Пророцтва і в значній мірі співзвучна з великою кількістю перевірених і заснованих на фактичних даних наукових дослідженнях в галузі охорони здоров'я».
Далі Лендлесс пояснив, що адвентистська церква дійсно висловлюється за «відповідальну імунізацію». «Якщо ви подивитеся на те, що продовжує життя, це здоровий спосіб життя. Це санітарія; це чиста вода. І до цих основних факторів довголіття додалася імунізація», — сказав він. «Ми заохочуємо відповідальну імунізацію і не маємо релігійних або заснованих на вірі причин не заохочувати її. Ми заохочуємо громадський імунітет, але це в значній мірі індивідуальний вибір — ми не є совістю члена церкви».
Процес і громадськість
Друга і третя сесії включали бесіди з основ науки про вакцинах; чому вакцини необхідні для заходів громадської охорони здоров'я; процес розробки вакцин і роль уряду в регулюванні цього процесу; розвінчання міфів і визнання обґрунтованих побоювань з приводу вакцин, зокрема, вакцини проти COVID-19; і визнання особливих потреб населення. Серед учасників були Кассандра Макналті, Стівен Сміт, Вінсент Сю, Девід Уїльямс, Ендрю Кантандзаро і Індія Медлі.
Сю, фахівець з внутрішніх хвороб AdventHealth, пояснив, що вакцини використовуються для запобігання хворобам і порятунку життів. Він говорив про те, як важливо, щоб люди знали, як виготовляються і виробляються вакцини. «Це дуже особисте рішення для всіх нас; ми всі повинні прийняти усвідомлене рішення», — сказав Сю.
«Ми всі чули, як люди говорять про те, як вони думають, що було мало часу для [виготовлення вакцин]; і що процес, за допомогою якого вони були розроблені, був якимось чином прискорений», — сказав Сміт, віце-президент і головний науковий співробітник AdventHealth і головний дослідник клінічного випробування вакцини проти COVID-19 Janssen Pharmaceuticals, порівнявши, як вакцини виготовлялися в минулому з сучасними технологіями.
«Я можу сказати так: у нас є науковий оглядовий комітет, який вивчив всі різні вакцини, про які ми говорили сьогодні вдень. І вакцина була зроблена швидко, тому що технологія дозволяє зробити це швидко. Випробування багато в чому були масштабніші й триваліші, ніж деякі з випробувань вакцини від грипу, які проводилися в минулому».
Говорячи про зв'язок між наукою і допомогою в обміні інформацією з громадськістю, МакНалті, фахівчиня в галузі суспільної охорони здоров'я, сказала: «Ми повинні бути готові: знати інформацію і почувати себе комфортно, передаючи її пацієнтам». Вона також зазначила, що медичним експертам потрібно чітко повідомити, що, оскільки це новий вірус, вони ще не все вивчили.
«Це не означає, що наука і медицина не знають, про що вони говорять. Ми повинні повідомити, де закінчуються наші знання і де ми все ще вчимося», — заявила МакНалті. «Отримання вакцини — важке рішення для сімей. Корисно прийти з емпатією і інтересом — ставлячи питання і намагаючись зрозуміти, чому хтось приймає таке рішення, і створювати атмосферу, в якій можна ставити питання».
«Ми збираємося пройти через це тільки разом. Ми повинні мати можливість вести ті бесіди, які грають ключову роль в тому, щоб допомогти пацієнтам орієнтуватися в цьому», — додала МакНалті.
«Вакцини важливі для здоров'я спільноти», — сказав Вільямс, завідувач кафедри соціальних і поведінкових наук в Гарвардській школі охорони здоров'я ім. Т.Х. Чана. «Якщо ви зробили щеплення, ви захистили себе. І ви більше не поширюєте це серед інших, тому ви приносите користь суспільству».
Жалісливе спілкування
Четверта сесія була присвячена передовим методам пошуку та поширення інформації про COVID-19 і вакцинах. Джордач і Колдуелл говорили про те, як ввічливо не погоджуватися з іншими, визнавати різні точки зору і поважати особисту інформацію про здоров'я при розмові про вакцини. Вони також торкнулися того, як орієнтуватися в теоріях змови, і важливості використання надійних джерел інформації.
«Наші слова мають значення. Те, як ми вимовляємо наші слова, як ми говоримо один з одним, має значення», — сказав Джордак, віце-президент Adventist HealthCare зі зв'язків з громадськістю та маркетингу. Він поділився Біблійним уривком з Приповістей 15: 1, 4.
«Як християни, ми зобов'язані мудро і м'яко обговорювати будь-яку тему, особливо делікатну. Якщо ми не спілкуємося один з одним м'яко, шанобливо і відповідально, це призводить до поляризації наших спільнот і поділу», — додав він.
Продовжуючи розмову, Колдуелл, директор зі зв'язків із зацікавленими сторонами в AdventHealth, говорив про дотриманні Божих вказівок піклуватися про наші тіла, описана як храм в 1 Коринтян 6:19, 20. «Управління виходить за рамки нашого власного тіла», — сказав Колдуелл. «Воно поширюється на відносини, які ми маємо з іншими людьми, піклуючись про них. Це важлива причина, чому ми повинні молитовно і вдумливо подумати про вакцину — не тільки як про вашу турботу про власне тіло, а й як про вашу турботу про вразливі людей, з якими ви зустрічаєтеся».
Проблеми психічного здоров'я
Остання сесія, названа «Час для місії і зцілення», була зосереджена на вирішенні проблем психічного здоров'я, викликаних пандемією COVID-19; визнанні впливу цієї хвороби на дітей, підлітків, дорослих і сім'ї; і отриманню практичних порад з відновленню після цих труднощів. Серед учасників були Інгрід Сліккерс, соціальна працівниця та викладачка Університету Ендрюса, і Армандо Міранда-молодший, помічник керівника молоді та підлітків NAD. Міранда розповів про молодих людей, яких він знає, на яких вплинули місяці карантину і про те, як підтримання зв'язків з друзями, навіть через інтернет, допомогло.
«Світські соціологи говорять про це, але ми знаємо це з Святого Письма: нам краще разом. «Стабільність» — це гучне слово, яке ми зараз часто використовуємо, і ми знаємо, що головне для стабільності - це відносини», — сказала Сліккерс.
«Бог моделює це для нас в наших вертикальних відносинах з Ним, але Він чекає, що ми зробимо це один з одним», — додала вона. «Це про «золоте правило». Зупиніться і подумайте, де ми знаходимося відносно один одного. Ми допомагаємо один одному йти додому?»
Сліккерс сказала, що дзвінки по телефону і шаноблива розмова — один з важливих способів підтримувати потрібні людям зв'язки. «Ми знаємо, що зцілення від травми не може статися, якщо ви не маєте відносин і не спілкуєтеся. І який привілей і честь, що у нас є наше адвентистське співтовариство. Скільки ще ми можемо залучити в нашу спільноту?» запитала вона.
Куди веде віра?
Кілька людей надіслали питання про віру і вакцини в остаточній частині питань і відповідей.
Лендлесс конкретно відповів на це питання: «Чи демонструю я невіру, приймаючи щеплення? І яке значення нашого послання про здоров'я, нашого способу життя, наших переконань в тому, щоб допомогти запобігти хворобам?»
«У мене немає ніяких сумнівів [в моїй голові], що, живучи цим дивним посланням про здоров'я, яке Бог довірив цій церкві як дар благодаті, ми дійсно підвищили якість життя, навіть в нашому зломленому стані», — відповів Лендлесс.«І часто у нас може навіть збільшитися тривалість життя. Але ми не будемо жити вічно на цій землі, поки не прийде Ісус. І що ж ми насправді намагаємося зробити?»
Лендлесс продовжив: «Ніколи не забувайте, що церква отримала цю звістку про здоров'я не для того, щоб ми могли бути грішниками, які довго живуть. А тому, що наша робота ще не закінчена. Коли їй поставили це питання, Елен Уайт відповіла дуже ясно. Нам доручили цю звістку, бо наша робота ще не зроблена. Тому всі засоби, які Бог довіряє нам, дає нам — якщо вони корисні, якщо вони розумні, якщо вони витримують випробування науково обґрунтованої, перевіреної експертами науки про здоров'я і виконуються ретельно і відповідально — я не вірю, що їх [використання] є запереченням нашої віри».
Він навів біблійний приклад Неємана, якому було сказано скупатися в річці для зцілення. Він поділився історією про Ісуса, Який зцілив сліпого Своєю слиною. Богу не потрібно було просити їх про це. Але був посередник. Лендлесс сказав: «Я не вірю, що справа в нестачі віри. Правильний погляд на Біблію і науку повинен дати нам більше підбадьорення, щоб ми не заперечували віру. Фактично, ми використовуємо інструмент, який Він дав нам в руки».
Об'єднуючись разом, живемо для Христа
«Було так приємно бачити, що в цій програмі зібрані різні точки зору, досвід і знання», — сказав Брауер. «Як ми бачили, вибір, який кожен з нас робить, дійсно впливає на життя оточуючих. Я вірю, що шанобливий
діалог, щирий пошук істини і молитви про єдність, яке приходить через благодать Святого Духа, допоможуть всім нам подолати цю кризу. Ми будемо сильнішими, якщо будемо об'єднуватися і прагнути до Христа».
Мелісса Рід, заступниця директора зі зв'язків з громадськістю та релігійної свободи NAD, і організаторка заходу, сказала: «Основна мета цільової групи з вакцин NAD на симпозіумі полягала в тому, щоб надати інформацію для вирішення проблем тих, хто не наважується отримати COVID-19 вакцину, щоб вони відчували себе підготовленими і не боялися свого рішення».
«Ми також хотіли підкреслити відданість Церкві адвентистів сьомого дня цілісному здоров'ю і її повагу до особистого вибору. Я була благословенна презентаціями та молюся, щоб це відчули і інші. Давайте продовжувати шукати керівництва Святого Духа, коли ми прагнемо жити для Христа ».
За матеріалами Adventist Review
Джерело: logosinfo.org

далі
Свіжий випуск дитячої християнської газети "Скарбничка" № 8 уже в наявності!