Новий обраний президент Замбії — адвентист сьомого дня

Хічілема пообіцяв об'єднати країну та відстоювати релігійні свободи.

Хакаінде Семмі Хічілема, широко відомий як ХХ (перші літери від імені та прізвища), член церкви Адвентистів сьомого дня, був оголошений суддею Есау Чулу, головою Виборчої комісії Замбії (ECZ), сьомим законно обраним президентом Республіки Замбія. Чулу оголосив його переможцем загальних виборів, які відбулися 12 серпня 2021 року після того, як він отримав 2810757 голосів, випередивши чинного президента Едгара Чагву Лунгу, який отримав 1814201 голос. Всього на загальнонаціональних виборах було зареєстровано 4 858 193 виборців.
В ході передвиборчої кампанії Хічілема виступав за об'єднання країни, в якій проживає 73 племені, та відновлення економіки, яка знаходиться в край жалюгідному стані.
У церкві Хічілема разом зі своєю дружиною, Мутінтою Шепанде Хічілема, являються хрещеними членами місіонерського округу Чиланга Лусакської конференції церкви Адвентистів сьомого дня. Обоє були посвячені в майстер-провідники молодіжного служіння адвентистської церкви в грудні 2020 року директором молодіжного служіння Південно-замбійської уніонної конференції Вебстером Сілунгве після проходження річних уроків.
За даними новинної організації Рейтер, 59-річний Хічілема народився на півдні Замбії в бідній родині. Він навчався в університеті Замбії за державною програмою, а потім вивчав бізнес і фінанси в Бірмінгемському університеті у Великобританії. Зараз він відомий бізнесмен, чий бізнес охоплює управління нерухомістю, розведення худоби та фінансові консультації.
Члени та лідери адвентистської церкви з усього світу привітали Хічілему з новою посадою. «Це монументальна та історична подія», — написав заступник директора молодіжного служіння церкви Адвентистів сьомого дня Пако Моквгане. — «Продовжуйте жити відповідно до ідеалів вашого звання Майстер-провідника».
Член церкви Джойс Мотсоененг написала: «Вітаю! Нехай Господь буде вашим керівником протягом усього життєвого шляху. Нехай Він благословить ваше життя та наділить вас мудрістю, як Він зробив це для царя Соломона. Нехай ваше керівництво буде чесним та на славу славного імен нашого найвищого Керівника Ісуса Христа. Нехай через вас вся нація Замбії пізнає Бога, Творця неба та землі».
«Нехай Бог веде цілісіньку нашу крану через вас», — додав член церкви Туча Емельдах. «Це буде нелегкий шлях, але Бог як і раніше Бог, та Він буде вести вас і захищати. Ми ж будемо молитися за вас».
Під час своєї передвиборчої кампанії Хічілема обіцяв підтримувати релігійні свободи всіх конфесій в країні, додавши, що він не буде примушувати приєднуватися до його церкви, як стверджували його політичні опоненти.
Це була шоста спроба Хічілема бути обраним на найвищу посаду країни.
Інносент Сіачітоба, Лубінда Кашеве, Молодіжний відділ конференції Лусаки, та Маркос Паседжі для Adventist Review
За матеріалами Adventist Review
Джерело: logosinfo.org

далі
Небезпека товариськості