Про діяльність видавництва «Джерело життя» розповідає його нова головна редакторка Інна Джердж

24 лютого 2022 року поділило життя людей в Україні на "до" і "після". Сучасному поколінню доводиться жити в умовах війни.

З Біблії нам відомі події, які передуватимуть поверненню Христа на нашу Землю, це зокрема і війни. Перед завершенням історії Землі велика боротьба між добром і злом ставатиме дедалі напруженішою. І ми це відчуваємо.
Минуло два роки, але ситуація в країні залишається складною. Повномасштабна війна в Україні ставить перед нами не тільки виклики на політичному, економічному та соціальному рівнях, а й спонукає інші сфери діяльності адаптуватися до нових реалій.
За цей час всі сфери українського суспільства встигли пройти декілька етапів інтеграції та пристосування до нових умов життя.
За статистикою, 85,9 % видавництв в Україні продовжують свою роботу під час війни, 14,1 % частково провадять свою діяльність. Деяким видавництвам довелося скоротити свій штат.
Якою ж була діяльність видавництва «Джерело життя» упродовж цих двох непростих років? Хоч наша команда працювала дистанційно, ми постійно були на зв’язку, підтримували й допомагали одне одному, а головне – молилися й просили у Бога мудрості й сил для праці на ниві Божій.
Продовжити в непростих умовах працю, налагоджену десятками років, було одним з найважливіших завдань (адже видавництво нагадує єдиний злагоджений механізм). Це стосується як працівників офісу, так і співпраці з тими, хто виконував роботу за межами офісу (перекладачі, богослови).
Упродовж перших місяців дехто з наших працівників виїхав до інших областей, хтось – за кордон. Та Божа праця не зупинилася. Читачі й далі отримували газети, журнали, уроки суботньої школи, ранкові читання та інше.
На 2024 рік були підготовлені до друку ранкові читання «Україна. Війна. Бог», куди увійшли 365 реальних досвідів людей, котрі пережили непрості часи й бачили руку Божу у своєму житті. Відповідальний за збір матеріалу та укладач — Максим Балаклицький. Вдячні всій його команді, яка доклала чимало зусиль, щоб про ці досвіди дізналися читачі всієї України.
Працюючи над періодикою, наші редактори підбирали статті на нагальну тематику: як подолати стрес, як допомогти дітям під час війни, роль молитви в непростий час, Божа охорона, волонтерство. Крім того, ми продовжили роботу над книгами, адже створення книжки – довготривалий процес (переклад, редагування, ілюстрування, верстка).
Як і в усіх українців, умови для праці були складними. Доводилося працювати під ракетними обстрілами, ховатися в укриття. Найважчим був період, коли зникало енергопостачання, доводилося працювати без світла. Доки ноутбук працює, використовуєш час найефективніше, розуміючи, що світло може зникнути будь-якої миті, а роботи було багато. Часом доводилося працювати у вечірньо-нічний час, коли з’являлося таке цінне для нас світло. Та ми дякували Богові за те, що Його рука над нами і Він в усьому нам допомагав.
Під час війни наше видавництво, як і інші, зіткнулося ще з такими проблемами, як ускладнення роботи в друкарнях, порушення видавничої логістики, дефіцит і здорожчання паперу, неможливість його довезти.
Через черги в друкарнях доводилося довго очікувати, коли завершать роботу над нашою продукцією. А це, своєю чергою, ускладнювало вчасне відвантаження періодики та книг в різні області України. Та всі розуміли: війна вносить свої корективи.
Повномасштабне російське вторгнення в Україну вплинуло на мовну самоідентифікацію громадян. Багато людей почали переходити на українську мову. Як свідчать дослідження соціологів, дві третини з 32% двомовних готові повністю перейти на українську та спілкуватися нею вдома. Серед читачів збільшився попит на українську літературу.
Щоб поповнити словниковий запас, книжки українською стануть кожному в пригоді. Тому в нашому видавництві теж були запроваджені зміни: періодику та книги ми почали видавати лише українською мовою. У 2023 році були надруковані такі книги, як «Велика боротьба» й «Дорога до Христа» Еллен Уайт, «Віковічний день Христа» Ігоря Корещука, «Ще одна вирішальна реформа» Ольги Стасюк.
Особливу увагу в цей непростий період необхідно приділяти дітям. Упродовж 2022-2023 років видавництво видало підручники для адвентистських шкіл (1-4 класи). Метою цих підручників було ознайомити дітей з Біблією та її вченням; продемонструвати Божий характер, любов і доброту; показати на біблійних прикладах, наскільки важливо довіряти Богові; заохочувати роздумувати над життєвими цінностями; формувати навички рефлексії щодо життя та цінностей, які ми обираємо за орієнтири.
Релігійна освіта — це вивчення Божого Слова та роздуми над уроками, які можна використати для особистого та духовного зростання людини. Тому ми плануємо в майбутньому підготувати й надрукувати підручники для адвентистських шкіл для решти класів (5-11).
Діти – це наше майбутнє, прикро, що їм випало жити в непростий воєнний час, чути вибухи і ховатися в укриттях. Та навіть під час війни на адресу видавництва надходили й надходять малюнки юних читачів для дитячої газети. Наприкінці грудня наше видавництво передало дитячі газети «Скарбничка» для дітей-сиріт, напівсиріт і дітей воєнних.

Інна Джердж, головна редакторка видавництва "Джерело життя"

далі
150 дітей побували у таборі “Your camp” під час зимових канікул