Підтвердження позиції Церкви адвентистів сьомого дня щодо COVID-19

Цей документ підготовлений Адміністрацією Генеральної конференції, Інститутом біблійних досліджень, Відділом здоров'я Генеральної конференції, Відділом зовнішніх зв'язків та релігійної свободи, Відділом генерального юрисконсульта Генеральної конференції та Університетом Лома Лінда. Він ґрунтується на заяві про імунізацію, прийнятій у квітні 2015 року, і підтверджує як цю заяву, так і інформацію про вакцини COVID-19, поширену 22 грудня 2020 року.

Пандемія COVID-19 — це найбільша криза охорони здоров'я за останні сто років. Вона спустошила населення всього світу та серйозно вплинула на фізичне, духовне, ментальне, емоційне та реляційне здоров'я. На її тлі тривають ізоляція, повторні спалахи, економічні потрясіння та смерть. Ми стикаємося з такими заходами щодо пом'якшення її наслідків, як масочний режим, соціальне (фізичне) дистанціювання, миття рук, раннє виявлення, тестування та відстеження контактів, які стали частиною нашого повсякденного життя.
Посеред цього кризового та руйнівного часу Церква адвентистів сьомого дня віддана місії прославлення Христа, Його Слова, Його праведності та проголошення трьох ангельських послань у світі, щоб підготувати людей силою Святого Духа до швидкого приходу Ісуса. Звістка про здоров'я є правою рукою Євангелія, тому здоровий спосіб життя був важливою частиною вірувань адвентистської церкви з перших років її існування і залишається таким. Ми все ще зобов'язуємося жити, ділитися і пропагувати здоровий спосіб життя, виражений у цілісному адвентистському посланні про здоров'я, довіреному Церкві. Адвентистські дослідження здоров'я підтвердили незаперечні переваги збільшення тривалості та якості життя завдяки впровадженню таких оздоровчих практик. До них належать збалансована вегетаріанська дієта, фізичні вправи, вживання достатньої кількості води, регулярні заняття спортом, обережне перебування на сонці, перебування на свіжому повітрі, утримання від алкоголю, тютюну та інших шкідливих речовин, достатній відпочинок та сон і, що дуже важливо, довіра до Бога. Ці практики зміцнюють та підтримують здоровий імунітет. Крім цих переваг принципів здорового способу життя та профілактичної практики громадської охорони здоров'я, Церква затверджує та рекомендує відповідальне використання вакцин як важливий захід громадської охорони здоров'я, особливо під час пандемії. Водночас, Церква поважає право на свободу вибору для тих, хто вирішив не проходити вакцинацію.
Нинішня позиція Церкви щодо імунізації та вакцин, включаючи COVID-19, ґрунтується на розумінні всеосяжного послання про здоров'я, яке адвентисти сьомого дня схвалили ще в ранні часи і яке отримало широку підтримку в Писанні та працях Еллен Г. Уайт, де йдеться про важливість профілактики захворювань. Як деномінація, ми виступаємо за синергію здорового способу життя та відповідальної імунізації вже понад сто років. У світлі глобальних масштабів пандемії, смертності, інвалідності та довгострокових наслідків COVID-19, які проявляються у всіх вікових групах, ми закликаємо наших членів розглянути питання про відповідальну імунізацію, а також про заохочення та сприяння розвитку того, що зазвичай називають колективним імунітетом (вже існуючий суспільний імунітет приблизно 80 відсотків населення або більше внаслідок перенесення попередньої інфекції та/або вакцинації). Ми знаємо, що вакцини можуть мати побічні ефекти, і в невеликому відсотку випадків вони можуть бути серйозними, включаючи, у поодиноких ситуаціях, смерть. Жодна вакцина не є ефективною на 100 відсотків.
Тому в наших рішеннях необхідно ретельно враховувати ризик застосування вакцини в порівнянні з ризиком зараження COVID-19. Імунітет, що забезпечується як природною інфекцією, так і вакциною, обмежений за часом, тому може знадобитися введення «повторних» доз. Отримання додаткового щеплення за рекомендацією медичного працівника може сприяти зміцненню особистого та громадського здоров'я. Необхідність у такій ревакцинації не свідчить про «невдачу» вакцини, а відображає характер рівня антитіл, що може знижуватися з часом.

Церква адвентистів сьомого дня поважає свободу вибору кожної людини у прийнятті відповідальних рішень щодо власного здоров'я.

Оскільки наші тіла є храмом Святого Духа, і ми належимо Христу як з права творіння, так і з права викуплення, ми повинні особисто шукати Божу волю щодо вакцинації COVID-19. Рішення про те, робити чи не робити щеплення, не є питанням спасіння і не пов'язане, як деякі припускають, із зображенням звіра. Це питання особистого вибору. Ми твердо віримо, що у питаннях особистого переконання ми повинні керуватися Словом Божим, нашою совістю та обґрунтованим судженням. Зважуючи різні варіанти, ми також повинні брати до уваги, що переваги вакцинації виходять за межі нас самих і допомагають захистити місцеве та всесвітнє суспільство загалом. Після особистого вивчення всіх сторін питання, з урахуванням своєї унікальної ситуації зі здоров'ям, звернення за порадою до лікаря та молитви, людина має, порадившись зі своїм медичним консультантом/лікарем, зробити найкращий вибір (див. 1 Коринтянам 6:19, 20); Псалми 32:8; Приповісті 11:14; Якова 1:5; Ісаї 58:11). Це підтверджує інформація Генеральної конференції адвентистів сьомого дня про вакцини COVID-19, опубліковану 18 грудня 2020 року та засновану на Заяві про імунізацію 2015 року:

«РІШЕННЯ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ АБО ВІДМОВУ ВІД НЕЇ Є ВИБОРОМ КОЖНОЇ ЛЮДИНИ І ПОВИННО ПРИЙМАТИСЯ В КОНСУЛЬТАЦІЇ З ЙОГО ПОСТАЧАЛЬНИКОМ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ. ОСОБИСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ З ЦЬОГО ПИТАННЯ ДУЖЕ ВАЖЛИВІ. У КІНЦЕВОМУ ПІДСУМКУ МИ ПОКЛАДАЄМОСЯ НА СЛІДУВАННЯ БІБЛІЙНИМ ПРАКТИКАМ ЗДОРОВ'Я І ДУХУ ПРОРОЦТВА, А ТАКОЖ НА БОЖЕ КЕРІВНИЦТВО У НАШОМУ ЖИТТІ, ЯКЕ ПРИНЕСЕ НАМ МИР І ВПЕВНЕНІСТЬ У ПРИЙНЯТТІ РІШЕНЬ».

Країни та суспільство в усьому світі раніше стикалися з вимогами охорони здоров'я у різних формах. Вони створювалися як захист, визнаючи, що здоров'я суспільства є основним фактором, що визначає індивідуальне здоров'я та сприйнятливість до хвороб. Практика громадської охорони здоров'я була приписана з часів Мойсея і, мабуть, ще раніше. Більш пізні приклади обов'язкових практик охорони здоров'я включають заборону на паління в літаках і обов'язкове використання ременів безпеки як загальної вимоги для всіх автотранспортних засобів. Протягом останніх 120 років у США та інших країнах світу проводилася обов'язкова вакцинація населення від віспи, внаслідок чого нині світ вільний від віспи. Численні інші інфекційні захворювання були взяті під контроль за допомогою вакцинації і також підлягали обов'язковим щепленням (наприклад, поліомієліт, кір, дифтерія). Місіонери Адвентистів сьомого дня у 1930-х роках отримали від Церкви, як від свого роботодавця, припис зробити щеплення від віспи та тифу. Протягом багатьох років ці вимоги широко розповсюджувалися в офіційних публікаціях Церкви, і в цілому прийняття цієї вимоги членами Церкви було позитивним. Вимоги до місіонерів проходити відповідну та відповідальну вакцинацію зберігаються і сьогодні. Еллен Уайт за життя не коментувала питання релігійної свободи через вимоги вакцинації. Вона, очевидно, краще за інших розуміла цілісну звістку про здоров'я, довірену Церкві.

Церква адвентистів сьомого дня не виступає проти громадської безпеки та державних розпоряджень у галузі охорони здоров'я. Підкорення урядовій владі є біблійним принципом, якщо воно не суперечить послуху Богові (Матвія 22:21; Римлян 13:1-7). У багатьох випадках Церква адвентистів сьомого дня підтримувала урядові постанови на підтримку питань охорони здоров'я та безпеки. Коли йдеться про щеплення від COVID-19, ми вважаємо, що люди мають право заявляти та відстоювати своє переконання, бути прищепленими чи ні. Обов'язкові вимоги зазвичай допускають винятки щодо релігійних переконань чи стану здоров'я. При широкому поширенні індивідуального тестування люди можуть вибрати натомість регулярне тестування, якщо воно потрібне.
Відділ зовнішніх зв'язків та релігійної свободи Генеральної конференції (PARL) розглядає COVID-19 як кризу громадської охорони здоров'я та відповідним чином оцінює ставлення до вакцин. PARL надає підтримку і допомогу членам Церкви, які відстоюють релігійні вчення і доктрини Церкви, які виражаються в її системі переконань та програмній заяві (а також іншим релігійним групам). Ми визнаємо, що іноді у наших членів виникають особисті міркування і навіть переконання, які виходять за межі вчення і позиції Церкви. У цих випадках керівники релігійної свободи церкви зроблять все можливе, щоб надати підтримку та дати пораду на особистій основі, а не як позицію церкви, навіть іноді допомагаючи членам церкви в написанні їхніх особистих запитів на отримання дозволу для роботодавців та інших осіб. Однак, щоб уникнути нерозуміння позиції Церкви, часто буває так, що в таких обставинах Церква не бажає, щоб її підтримка або захист члена Церкви була відображена у публічному листуванні чи повідомленнях. Важливо, щоб Церква зберегла право висловлюватися з питань, які є центральними для її системи переконань та ідентичності, і щоб її вплив не розмивався особистими переконаннями та планами, які не є головними для її євангельських та пророчих цілей.
Церква адвентистів сьомого дня, консультуючись із відділами здоров'я, зовнішніх зв'язків та релігійної свободи Генеральної конференції адвентистів сьомого дня, переконана, що програми вакцинації, які зазвичай проводяться, важливі для безпеки та здоров'я наших членів та всього суспільства. Тому заяви про релігійну свободу не можуть бути використані відповідним чином при запереченнях проти урядових розпоряджень або програм роботодавців, спрямованих на захист здоров'я та безпеки їх громад.
Такою була позиція Церкви протягом останнього століття, відколи була розроблена сучасна програма вакцинації. Якщо ми будемо використовувати наші ресурси релігійної свободи в таких зусиллях захисту особистих рішень, ми вважаємо, що послабимо нашу позицію релігійної свободи в очах уряду та громадськості. Такі зусилля зроблять менш можливим, що ці аргументи будуть почуті та оцінені, коли вони будуть використовуватись у питаннях віровчення та релігійної практики. Ми розуміємо, що деякі наші члени дивляться на певні питання інакше, і ми поважаємо ці переконання. Іноді вони можуть мати права, які можна відстоювати відповідно до закону, і ми будемо вказувати їм на матеріали та ресурси для цього, але не можемо безпосередньо робити ці зусилля за них.
Як відреагував на пандемію Університет здоров'я Лома Лінда (LLUH), один із наших прекрасних церковних медичних університетів та його медична школа? Зараз 90 відсотків студентів LLUH вакциновано, як і 97 відсотків наших лікарів. У лікарнях існує можливість релігійної відмови від вакцинації для тих, хто має намір не робити щеплення, але це має замінюватись щотижневими аналізами. У результаті з грудня 2020 року кількість повідомлень про COVID-19 серед студентів та співробітників значно знизилася.
Що справді матиме значення під час цієї пандемії і після неї, так це те, як ми ставимося один до одного, особливо в Церкві, але також у наших ширших спільнотах. Злість, осуд чи очорніння не повинні перебувати всередині Тіла Христового. Ми повинні ставитись один до одного з повагою, любов'ю та співчуттям.
Замість того, щоб зосереджуватися на своїх особистих переконаннях, ми маємо тісніше згуртуватися у стосунках із Христом та один з одним. Ми повинні підбадьорювати один одного і нести надію людям у всьому світі, ділячись важливими Божими звістками трьох ангелів і очікуванням на швидке повернення Христа. Ми повинні прагнути стати активнішими в наших церквах і не створювати поділів у великому тілі церкви. Як адвентисти ми повинні бути прикладом для інших, пам'ятаючи, що за нами спостерігає весь Всесвіт.
Важливо дбати один про одного, звертаючи увагу на інших людей у ​​нашому практичному житті. Це включає запобігання поширенню смертельних хвороб і, при розгляді питання про те, використовувати вакцину чи ні, мати любов один до одного і любити ближнього, як самого себе. Тоді ми разом зможемо рухатися вперед з вірою, «у любові терплячи один одного» і прислухаючись до поради Небес: «пильнуючи зберігати єдність духа в союзі миру» (Ефесян 4:2, 3). Христос закликає нас не боятися і покладати на Нього свою віру, бо ніщо не може розлучити нас від Його любові (Римлян 8:31-39). «А Господь, Він Той, що піде перед тобою, не опустить тебе й не покине тебе, не бійся й не лякайся». (Повторення Закону 31:8; також Івана 16:33) Давайте покладемо нашу надію на Ісуса і будемо відважні, бо Він переміг світ!
Адміністрація Генеральної конференції, Інститут біблійних досліджень, Відділ здоров'я Генеральної конференції, Відділ зовнішніх зв'язків та релігійної свободи, Офіс генерального юрисконсульта Генеральної конференції та Університет здоров'я Лома Лінда.
За матеріалами ANN
Джерело

далі
Шкіра та волосся