Офіційний коментар щодо підписання адвентистським пастором Екуменічної хартії Ради християнських церков Болоньї

Заява про позицію Інтер-Європейського дивізіону щодо участі італійського пастора Церкви адвентистів сьомого дня в підписанні Екуменічної хартії Ради християнських церков Болоньї.

У суботу, 25 січня, пастор місцевої церковної громади в Італії підписав спільну декларацію з іншими релігійними групами, в якій, хоча основна увага приділялася шанобливому діалогу між різними релігійними конфесіями, містилися деякі заяви, що суперечать принципам адвентистів сьомого дня в питаннях міжцерковних відносин.
Адміністрація Інтер-Європейського дивізіону (IUD) не схвалює підписання екуменічної хартії і підтверджує свою позицію щодо участі церковних організацій і представників в екуменічних починаннях.
У результаті співробітники IUD хотіли б прояснити питання щодо участі пасторів і лідерів адвентистів сьомого дня у зустрічах і заходах з представниками інших релігійних організацій.
IUD закликає всі свої організації дотримуватися і пропонувати навчання цінних принципам, які містяться в Біблії, в працях Еллен Г. Уайт і в різних документах і заявах, зроблених адвентистської церквою щодо наших відносин з іншими релігіями і конфесіями. Ми підтверджуємо, що:
Адвентистська церква підтримує діалог і сердечні стосунки взаємної поваги і розуміння з іншими релігійними конфесіями на всіх рівнях церковної організації.
Ми абсолютно впевнені і рішуче відстоюємо той факт, що свобода совісті і свобода віросповідання є невід'ємним правом, властивим всім людям. Не як те, що ми вимагаємо лише для нас, а як право, яке надається всім, навіть тим, хто мислить інакше, ніж ми.
Діалог і порозуміння не означають, однак, необхідність згоди з іншими, тільки заради забезпечення хороших відносин.
Наші основи віри були ретельно і чітко засновані на надійному Біблійному фундаменті. Ці заяви віри визначають нашу ідентичність як церкви і повинні завжди залишатися нашою відмінною рисою.
Як представники адвентистської церкви, ми повинні чітко говорити від імені спільноти, яку ми представляємо. Таким чином, ми не повинні вести переговори або йти на компроміс щодо чого-небудь, що суперечить принципам нашої Церкви і її фундаментальним переконанням.
Більш докладні пояснення, будь ласка, прочитайте в деклараціях і заявах нижче.
Ми цінуємо заяву адвентистського Італійського Уніону. Вона наочно продемонструвала, що подія в Болоньї не змінює офіційної позиції адвентистської церкви в Італії.
Заява Італійського уніону церкви Адвентистів сьомого дня
Дорогі сестри і брати, ми знаємо про дискомфорт, неспокій і розчарування, які викликані новинами, що стосуються екуменічної події, в якій взяв участь адвентистський пастор Джованні Каккамо, і в ході якої він підписав документ під назвою «Charta Ecumenica di Bologna».
Ця подія і підписання документа не відображають позицію Італійського Уніону. Як посадові особи Італійського Уніону, ми не знали про цю програму, яка була місцевою ініціативою пастора Болоньї. Ми висловлюємо жаль з приводу ситуації, що склалася.
Як служителі і керівники церкви, ми цінуємо і підтримуємо всі ініціативи, які дозволяють нам свідчити про нашу віру з повагою і дружбою. Ми маємо намір робити все, щоб наш голос був почутий на кожних зборах, як екуменічних, так і інших, щоб наша віра могла бути відома іншим.
Однак ми відмежовуємося від будь-яких заяв, які підривають нашу євангелізаційну свободу або спонукають нас підкорятися рішенням, прийнятим іншими під керівництвом однієї церкви. Ми не можемо і не будемо визнавати авторитет цієї церкви над нашим вибором.
Тому, хоча підписаний документ міг бути продиктований у цілому благими намірами, і, незважаючи на той факт, що ми визнаємо благі наміри, які його надихнули – встановити мирний і поважний діалог між різними релігійними конфесіями в цьому районі і з ними – в деяких питаннях документ не відображає офіційну позицію Церкви адвентистів сьомого дня.
Усвідомлюючи це, ми дистанціюємося від цього документа.
Нехай Господь допоможе нам бути хорошими свідками Віри і Благодаті, отриманими у Христі, знаючи, що наша місія ніколи не повинна залежати від будь-якої земної організації або влади.
Співробітники Італійського Уніону Церкви адвентистів сьомого дня
Статті та заяви про міжрелігійні відносини
Принцип релігійної свободи може бути повністю зрозумілий тільки в тому випадку, якщо додати невід'ємне право висловлювати і ділитися своєю вірою і переконаннями: https://www.adventist.org/articles/religious-liberty-evangelism-and-proselytism/
Адвентистська церква веде діалог з іншими церквами і конфесіями відкрито і в дусі доброї волі, і розглядає міжрелігійний діалог як можливість поділитися своїм баченням ситуації і брати участь у житті суспільства в питаннях, що становлять спільний інтерес. Ми підтримуємо і застосовуємо бачення Церкви адвентистів про відносини з неадвентистськими релігійними організаціями, виражене в наступному офіційному поясненні: https://news.eud.adventist.org/en/all-commentaries/commentary/go/0/why-adventists-participate-in-un-and-ecumenical-meetings/
У зв'язку з останньою подією, що стосується участі адвентистського пастора в екуменічному зібранні в Болоньї, Італія, ми підтверджуємо нашу офіційну позицію щодо Римського католицизму (https://www.adventist.org/articles/how-seventh-day-adventists-view-roman-catholicism/)
Далі офіційні заяви про позицію церкви щодо міжконфесійних відносин:
Свобода слова і дифамація релігії https://www.adventist.org/articles/freedom-of-speech-and-defamation-of-religion/
Релігійні меншинства та свобода віросповідання https://www.adventist.org/articles/religious-minorities-and-religious-freedom/
Як адвентисти сьомого дня ставляться до Римського католицизму https://www.adventist.org/articles/how-seventh-day-adventists-view-roman-catholicism/
Релігійна свобода https://www.adventist.org/articles/religious-freedom-1/
Відносини з іншими християнськими церквами та релігійними організаціями https://www.adventist.org/articles/relationships-with-other-christian-churches-and-religious-organizations/
Екуменічний рух https://www.adventist.org/articles/ecumenical-movement/
За матеріалами сайту ANN

далі
Увага: новинка! Нова книга Марії Власюк "Завжди радійте!"