Генеральна конференція опублікувала спеціальне повідомлення у зв'язку із занепокоєнням через суперечки про вакцинацію в Церкві

Питання, чи варто людині робити щеплення від COVID-19, викликало серйозні суперечки в Церкві адвентистів сьомого дня. У світлі молитви Христа про те, щоб «усі вони були єдині», ця ситуація є трагічною. Церкви були поділені, члени сім'ї відчужені, а дружні стосунки розірвані. Деякі, не цілком коректні заяви могли посилити ці розбіжності.

Нещодавно дехто заперечував право Адміністративного комітету Генеральної конференції (ADCOM) виступати від імені Церкви. Ці критичні заяви можуть підірвати авторитет Церкви, створити плутанину та призвести до роздробленості.
Примітка перекладача - минулого тижня керівник Adventist Frontier Missions ("Адвентистська прикордонна місія" – незалежна організація у статусі "підтримуючого служіння", співпрацює з керівництвом Церквою АСД, направляє місіонерів до тих країн, де ще немає адвентистських громад, сайт https://afmon.org/about-us/faqs/) д-р Конрайд Вайн сказав, що офіційна позиція церкви з вакцинації, затверджена у 2015 році, має бути відкликана та переглянута, тому що її публікація від імені всіх членів церкви була перевищенням повноважень Адміністративного комітету, яким вона була прийнята. Його звернення можна подивитися тут: https://www.youtube.com/watch?v=3YLTjXhhk_c (для тих, хто не володіє англійською - у ютубі є штатна функція перегляду перекладу субтитрів російською мовою, цілком достатніх для розуміння сенсу сказаного).
У відповідь на запитання щирих адвентистів з усього світу керівництво Генеральної конференції дає нижче відповіді на запитання.
1. Яка позиція Церкви адвентистів сьомого дня щодо питань вакцинації від COVID-19 та свободи совісті?
У Заяві церкви «Підтвердження позиції Церкви Адвентистів Сьомого Дня щодо COVID-19» https://esd.adventist.org/2021/12/16/podtverzhdenie-poziczii-czerkvi-adventistov-sedmogo-dnya-v-otnoshenii-covid-19/ ясно сказано про права кожного приймати рішення, засновані на його свідомих переконаннях, які спрямовуються Святим Духом. У заяві сказано: «Церква Адвентистів Сьомого Дня поважає свободу вибору кожної людини у прийнятті відповідальних рішень щодо власного здоров'я.
Оскільки наші тіла є храмом Святого Духа, і ми належимо Христу як за правом творіння, так і за правом викуплення, ми повинні особисто осягнути Божу волю щодо вакцинації від COVID-19. Рішення про те, робити чи не робити щеплення, не є питанням спасіння і не пов'язане, як дехто припускає, з тавром звіра. Це питання особистого вибору. Ми твердо віримо, що у питаннях особистого переконання нам необхідно керуватися Словом Божим, нашою совістю та обгрунтованим судженням. Зважуючи різні варіанти, ми також маємо брати до уваги, що наслідки того чи іншого вибору щодо вакцинації мають не лише локальний, а й повсюдний характер. Після особистого вивчення всіх сторін питання, з урахуванням своєї індивідуальної ситуації зі здоров'ям, після звернення за порадою до лікаря та молитви, людина має зробити розумний вибір».
Церква адвентистів сьомого дня поважає право кожного члена приймати найкраще з можливих рішень для свого здоров'я у світлі своїх особистих переконань, проблем зі здоров'ям та рекомендацій лікаря.
2. Чи підтримає Церква адвентистів сьомого дня права тих, хто вирішить не робити щеплення від COVID-19?
Ми розуміємо, що деякі наші члени серйозно стурбовані вакцинами проти COVID-19 і готові в разі потреби втратити роботу, але не приймати вакцину. Хоч Церква адвентистів сьомого дня розглядає це як проблему охорони здоров'я, ми будемо надавати підтримку тим з наших членів, які бачать це інакше. Ми поважаємо їхні свідомі переконання і можемо підтримати їх такими способами: 1) Молячись разом з ними про те, щоб Бог знайшов вирішення проблеми, з якою вони стикаються; 2) Допомога у написанні особистого листа роботодавцю.
У цьому документі йдеться: «...Ми визнаємо, що іноді у наших членів виникають особисті міркування і навіть переконання, які виходять за рамки вчення і позиції Церкви. У цих випадках керівники відділів релігійної свободи Церкви роблять все можливе, щоб проконсультувати їх та надати їм підтримку, навіть якщо вона виражається в написанні особистих запитів на отримання дозволу для роботодавців та інших осіб, вони дають персоніфіковану пораду на особистій основі, а не від імені Церкви».
3. Чи має Адміністративний комітет Генеральної конференції адвентистів сьомого дня повноваження робити заяви від імені церкви?
Сесія Генеральної конференції (ГК) збирається кожні п'ять років і включає представників церкви всього світу. Він делегує повноваження Виконавчому комітету ГК діяти від його імені між сесіями для ефективної роботи та сприяння Божій місії через Його Церкву. Виконавчий комітет, у свою чергу, наділяє ADCOM особливими повноваженнями, які включають публікацію Заяв, Керівних принципів та інших документів від імені Церкви при виникненні питань, які потребують вирішення.
З 1985 року, протягом майже сорока років, Генеральна конференція випустила понад 75 різних заяв, керівних принципів та інших документів з громадських питань. Ці матеріали випускаються трьома способами: 1) посадовими особами ЦК; 2) Адміністративний комітет GC (ADCOM); 3) Виконкомом ГК. Список заяв, посібників та інших документів Генеральної конференції показує, що приблизно третину з них випустили Адміністративний комітет. Перший документ від його імені був опублікований в 1994 році, а згодом вийшло ще багато заяв, посібників та інших документів, що охоплюють широке коло тем, таких як цілісність Біблії, турбота про навколишнє середовище та сексуальність людини.
Ані керівники Генеральної конференції, ані Адміністративний комітет не мають повноважень вносити зміни до Керівництва Церкви адвентистів сьомого дня або Основні положення віри. Ця роль відведена Генеральній конференції під час всесвітніх сесій ГК. Посадові особи ГК та Адміністративного комітету можуть рекомендувати внести зміни на Річних нарадах або всесвітніх сесіях ГК, і вони дійсно мають право робити заяви від імені Церкви, про що свідчить майже сорокарічна історія та делеговані ним керівні обов'язки.
Зменшення повноважень Адміністративного комітету до другорядних питань означає підрив авторитету кожного Адміністративного комітету на рівні місцевих конференцій, уніонів та дивізіонів. Підірвати довіру до організаційної структури церкви — справа надзвичайно серйозна. Коментар Еллен Уайт про важливість організованої роботи має важливе значення: «Кажу вам, брати мої, у Господа є організоване тіло, через яке Він буде працювати... Коли хтось відокремлюється від організованого тіла тих, хто дотримується заповідей народу Божого, коли він почне зважувати церкву на своїх людських терезах і почне вимовляти над ними суд, тоді ви можете знати, що Бог не веде його. Він на хибному шляху» (Вибрані вісті, том 3, с. 17, 18).
4. Які конкретні сфери відповідальності та повноважень сесії Генеральної конференції (ГК), Виконавчого комітету ГК та Адміністративного комітету ГК (ADCOM)? Чи уповноважений ADCOM давати поради/заяви від імені Всесвітньої Церкви?
Церква адвентистів сьомого дня слідує формі представницького церковного управління, яка бере свій початок у біблійних радах і порадах Духа пророцтва, а також у практичному досвіді функціонування всесвітньої релігійної сім'ї. Всесвітня Церква на сесії ГК голосує за зміни в Основоположних переконаннях, Статуті та Статуті ГК, про затвердження нових уніонів та Керівництві Церкви адвентистів сьомого дня, а також з інших ділових питань. Потім сесія ГК уповноважує, за допомогою свого статуту (Стаття XIII), Виконавчий комітет ЦК вестиме церковні справи між сесіями. Потім Виконавчий комітет ГК уповноважує Адміністративний комітет ГК (ADCOM) здійснювати діяльність відповідно до Технічного завдання та членства, затвердженого Виконавчим комітетом ГК.
Стаття XIII Розділ 1.b. Статут ГК свідчить про наступне: "СТАТТЯ XIII - ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ ГЕНЕРАЛЬНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ "б. Виконавчий комітет Генеральної конференції також має право надавати або відкликати повноваження або ліцензії, призначати комітети, такі як адміністративний комітет, з їхнім колом ведення, розглядати, змінювати та розробляти робочі політики, затверджувати стратегічні плани. та програми для всесвітньої Церкви, наймати персонал, який може бути необхідним для ефективного виконання її роботи, і вживати всіх необхідних дій, не передбачених іншим чином для Генеральної конференції на її сесіях, щоб забезпечити безперервну ефективну діяльність Всесвітньої Церкви для виконання її місії".
Адміністративний комітет ГК передає багато питань Виконавчому комітету ГК для розгляду, але відповідно до його Технічного завдання, схваленого Виконавчим комітетом ГК, Адміністративний комітет ГК також має повноваження дбати про питання, які надають загальні поради та рекомендації організаціям Всесвітньої церкви. Це можна знайти в Технічному завданні Адміністративного Комітету ГК, затвердженому Виконавчим Комітетом ГК, зазначеному в розділі «E. Загальні адміністративні елементи, № 1, друга частина», що вказує на те, що Адміністративний комітет ГК має повноваження: «...надавати спільні поради організаціям Всесвітньої Церкви на запит», маючи право діяти.
Адміністративний комітет ГК висловлює повну повагу до Виконавчого комітету ГК та дотримується інструкцій та делегованих повноважень, даних Виконавчим комітетом ГК, оскільки саме комітет проголосував та затвердив його технічне завдання.
Щодо надання «порад» чи заяв організаціям Всесвітньої Церкви, Адміністративний комітет ГК дуже обережний, щоб не перевищувати делеговані йому повноваження. Виконавчий комітет ЦК голосує за загальні правила, керівні принципи та заяви Церкви. Проте Адміністративний комітет ГК може надати «пораду» або заяви, що входять до сфери «спільної ради організаціям Всесвітньої церкви на запит».
Протягом кількох десятиліть Адміністративний комітет ГК випускав заяви щодо різних актуальних питань у житті Церкви. Ці заяви були опубліковані після широких консультацій і є порадою для всесвітньої Церкви у вирішенні актуальних проблем.
5. Чи вплинуло підтвердження позиції Церкви адвентистів сьомого дня щодо вакцинації у 2021 році на виплату від уряду Сполучених Штатів, включаючи виплати Medicare та Medicaid адвентистським лікарням, а також позики та гранти адвентистським навчальним закладам?
Немає абсолютно жодного зв'язку між виплатами Medicare та Medicaid, зробленими адвентистським медичним установам, та підтвердженням позиції Церкви щодо вакцинації у 2021 році, а також будь-якої десятини, яка може бути отримана від осіб, які працюють у цих медичних чи освітніх закладах. Платежі Medicare та Medicaid з боку уряду закладам охорони здоров'я виплачуються безпосередньо цим установам за послуги, надані літнім та соціально незахищеним пацієнтам. Ці державні кошти є пожертвуваннями лікарням. Це платежі за надані послуги.
Жоден з медичних працівників чи інших працівників відділу Міністерства охорони здоров'я GC не отримує особистого чи проєктного фінансування від фармацевтичних компаній, закладів охорони здоров'я чи державних джерел – федеральних чи державних.
Державне фінансування навчальних закладів здійснюється у формі грантів та позик, що надаються студентам, щоб у них були фінансові засоби для здобуття вищої освіти. Ці державні гранти та позики не є пожертвуваннями школам і не мають жодного стосунку ні до світового бюджету Церкви адвентистів сьомого дня, ні до будь-яких рішень, які вона ухвалює.
6. Чи ігнорує Генеральна конференція адвентистську вістку про здоров'я?
Протягом усієї пандемії COVID-19 Церква адвентистів сьомого дня навмисно, доречно та в усьому світі просувала адвентистське послання про здоров'я, зокрема цілісний здоровий спосіб життя, як основний засіб збереження здоров'я та підтримання імунної системи, що оптимально функціонує. У той же час Церква заохочувала та підтримувала універсальні заходи громадської охорони здоров'я щодо профілактики захворювань, такі як соціальне (фізичне) дистанціювання, носіння масок у міру потреби, миття рук, самокарантин у міру потреби та відповідальна вакцинація.
Підхід полягав як і спосіб життя, і у профілактичних заходах громадського здоров'я, а чи не у виборі «або-або».
7. Чи розглядає Церква адвентистів сьомого дня розпорядження про профілактику здоров'я як проблему релігійної свободи? Якщо ні, чому?
Церква адвентистів сьомого дня має довгу історію захисту свободи совісті, особливо у випадках релігійних переконань щодо дотримання сьомого дня, суботи, як навчає Біблія. Крім того, Церква визнає з біблійного пророцтва, що в майбутньому буде видано указ, який закликає всіх мешканців землі обирати між отриманням печатки Божої або тавра звіра (див. Об'явл. 14:9, 10; див. також наступне запитання та відповідь). Нинішні протоколи COVID – це не той указ, про який йдеться в Об'явленні.
Крім захисту свободи совісті, Церква адвентистів сьомого дня має давню історію підтримки відповідальної вакцинації. Нашим місіонерам десятиліттями робили щеплення від віспи, черевного тифу та дифтерії. Адвентисти сьомого дня історично підтримували політику охорони здоров'я та вакцини, тому ми не вважаємо, що це питання богословської чи релігійної свободи для Церкви. Заява про імунізацію була випущена у квітні 2015 року, задовго до того, як COVID та імунізація стали політизованими. Оновлений документ, випущений у 2021 році, слідує нашій давній церковній практиці підтримки імунізації. Однак, як зазначалося раніше, це не означає заперечення того, що імунізація проти COVID може бути питанням совісті для окремих членів з особистими переконаннями і, отже, питанням релігійної свободи для них, але підтверджуючий документ 2021 року визнає особистий вибір і пропонує консультувати тих, хто вбачає у цьому проблему релігійної свободи.
8. Якою є позиція Церкви адвентистів сьомого дня щодо Сполучених Штатів у біблійних пророцтвах?
З ранніх днів Церква адвентистів сьомого дня розуміла другого звіра з книги Об'явлення, який піднімається із землі з двома рогами подібно ягнячим, як Сполучені Штати в біблійному пророцтві. Грунтуючись на пророчому сценарії, ми віримо, що звір із моря (папство) та звір із суші (США) об'єднаються у конфедерацію зла, щоб нав'язати та обмежити свободу совісті, щоб ніхто не зміг купувати чи продавати, якщо вони не отримають тавро звіра (Об'яв. 13:13-17). Пророцтво відкриває, що центральним питанням цього останнього конфлікту буде закон Божий. Буде різкий контраст між тими, хто поклоняється Творцеві, і тими, хто поклоняється звірові. Субота буде у центрі цієї останньої битви за авторитет Божого закону. Релігійна свобода буде обмежена. Буде відмовлено у свободі совісті. Цей час ще не настав, але він настане найближчим часом.
Пастирський заклик
Ісус проголошує: «По їхніх плодах пізнаєте їх» (Мф. 7:20). Які результати нинішньої критики Церкви адвентистів сьомого дня? Деякі члени вже звернулися до своїх пасторів, повідомивши, що вони розглядають можливість виходу з адвентистської церкви. Уявлення про сумніви поляризували адвентистські церкви і значно відволікали від місії Церкви.
Еллен Уайт застерігає нас: "Коли з'являються люди, які стверджують, що мають послання від Бога, але замість того, щоб воювати проти князівств, і сил, і правителів цієї темряви, вони утворюють порожнечу і повертають зброю війни проти церкви, що бореться, бійтеся їх". («Свідчення для служителів», с. 22). У книзі "Вибрані вісті", книга 2, сторінка 72, вона додає: «Мені було показано багато тих, хто заявляв, що вони були навчені Богом, і намагалися вести інших, і через помилкові уявлення про обов'язок вони бралися за роботу, яку Бог доручив їм. Результатом буде плутанина. Нехай кожен старанно шукає Бога собі, щоб особисто зрозуміти Його волю».
Наслідком цих необґрунтованих викликів законної церковної влади є відсутність довіри до Божої Церкви останніх днів. Це підірве легітимність та авторитет Генеральної конференції, кожного з її світових дивізіонів, уніонів, конференцій та навіть помісної церкви. Потенційна дія — це підрив довіри, який може призвести до того, що люди покинуть Церкву, організують рух незалежних груп поклоніння або створять відгалуження, які розглядатимуть Церкву як відступництво. Божественна порада зрозуміла: «Зараз ми не можемо зійти з основи, яку заклав Бог. Ми не можемо тепер увійти до жодної нової організації; бо це означало б відступництво від істини» ("Вибрані вісті", том 2, с. 390 [1905]). Божа мета полягає в тому, щоб ми поважали вибір один одного, навіть якщо ми не завжди погоджуємося, і підтримували один одного як члени Тіла Христового. Віддані Христу, які дбають один про одного, ми об'єднуємося, відповідаючи на молитву Христа про єдність в Євангелії від Івана 17, і разом зосереджуємося на Його місії проповіді Євангелія до краю землі.
У майбутньому буде час, коли наказ з Об'явлення 13 розділу набуде чинності, і ніхто не зможе ні купувати, ні продавати. Потім ми зустрічатимемося невеликими групами в затишних місцях, але цей час не зараз. Бог закликає нас зосередитися на проголошенні Вічного Євангелія у світлі Трьохангельської вістки до краю землі (див. Мт. 24:14, Об'явл. 14:6).
Місія Божого народу останнього часу полягає в тому, щоб підготувати цю планету до швидкого повернення нашого Спасителя. Адвентистам сьомого дня було довірено останнє попередження для цього світу. «Їм було доручено роботу найурочистішої важливості — проголошення першої, другої та третьої ангельських вісток. Немає іншої такої важливої роботи. Вони не повинні дозволяти нічому іншому відволікати свою увагу» («Свідчення для церкви», т. 9, с. 19). Давайте разом зосередимося на проголошенні вістки трьох ангелів до кінця землі, готуючись до приходу Ісуса. Нехай Його любов, благодать і сила наповнять наше життя, щоб ми могли отримати Пізній дощ, видати Гучний крик і побачити Ісуса, що гряде на хмарах, щоб забрати нас додому.
Джерело: adventist.news
Міжнародні новини АСД

далі
Організація перекусу