Чому здоровий кишківник необхідний для хорошого імунітету

Здоров'я кишківника відіграє вирішальну роль для підтримки нашої імунної системи. Простіше кажучи, якщо у вас більш здоровий кишківник, то це означає, що у вас більше шансів захиститися від вірусів і мікробів. Але чому?

Наша імунна система і кишкова мікрофлора (бактерії в нашому кишечнику) працюють разом, утворюючи першу лінію захисту нашого організму від загарбників, не дозволяючи шкідливим бактеріям або патогенам жити в кишківнику. Фактично, більшість наших імунних клітин живуть саме там і допомагають формувати склад бактерій.
Наші кишкові бактерії розмовляють з імунними клітинами, «тренуючи» їх, щоб вони могли визначити, що є небезпечним загарбником, наприклад вірусом, по дружній речовині або навіть по власним клітинам і тканинам нашого тіла.
Ці «тренування» також допомагають регулювати реакції нашої імунної системи, тому імунна система не реагує надмірно. Ми хочемо, щоб вона була в рівновазі, вступаючи в дію, якщо ми застудилися, але не переходила в режим захисту від таких речовин, як нова їжа або пилок.
Наші кишкові бактерії також перетравлюють їжу, розщеплюючи її на поживні речовини і метаболіти, які допомагають запускати в організмі ряд функцій, важливих для хорошого імунітету. Це, зокрема, пояснення нашому організму, як боротися зі шкідливими патогенами, і допомога в боротьбі зі запаленням.
Зв'язок між здоровим кишківником і здоровою імунною системою зберігається протягом усього нашого життя. Якщо здоров'я і різноманітність наших кишкових бактерій погіршуються або виходять із рівноваги, це також може вивести з рівноваги нашу імунну систему. У міру того, як ми стаємо старшими, різноманітність кишкових бактерій природним чином також скорочується і може впливати на наш імунітет. З віком це робить ще більш важливою турботу про наш кишківник.
Вважається, що дієта є причиною близько 57 відсотків змін наших кишкових бактерій, в порівнянні з тільки 12 відсотками, за які відповідає генетика. Вживання різноманітної рослинної їжі - кращий спосіб збільшити різноманітність і поліпшити здоров'я кишківника.
Які продукти найкраще підходять для здоров'я кишківника?
Цільнозерновий хліб і крупи. Цілісні зерна і клітковина злаків допомагають збільшити різноманітність кишкових бактерій і містять пребіотики, що живлять їх. Зернові містять стійкий крохмаль і розчинні волокна, які «ферментуються» кишковими бактеріями з утворенням коротколанцюгових жирних кислот, а вони допомагають запобігти зростанню багатьох патогенів та поліпшити засвоєння деяких поживних речовин.
Фрукти та овочі. Фрукти й овочі містять клітковину, пребіотики і потужні рослинні сполуки, які допомагають збільшити різноманітність бактерій. Спаржа, цибуля, капуста, яблука і груші, нут і горіхи багаті пребіотиками.
Пробіотичні продукти. Пробіотики - це корисні живі бактерії або дріжджі, які природним чином виявляються в кишечнику і в деяких продуктах харчування. Серед них також йогурти і ферментовані рослинні продукти, такі як квашена капуста, кимчи і солоні огірки, а також ферментовані напої, зокрема чайний гриб і кефір.
Компанія Sanitarium Health Food
https://record.adventistchurch.com/2020/07/13/why-you-need-a-healthy-gut-for-good-immunity/
За матеріалами ANN
Джерело: logosinfo.org

далі
Новаторська технологія дозволяє пересаджувати «мертві» серця