Донори волосся в Україні

Волосся завжди вважали окрасою дівчини та жінки. Віддавна представниці чарівної статі плекали свої локони, аби вони виглядали якомога привабливіше. Тож втрата коси - завжди трагедія. На жаль, таке трапляється внаслідок різноманітних недуг. Найчастіше волосся втрачають онкохворі, які змушені лікуватися з допомогою хіміотерапії. На допомогу їм прийшли благодійниці зі Львова, які заснували проєкт “Hair for Share”. Завдяки йому, усі охочі можуть стати донорами - тобто, поділитися своїм волоссям. Практично щодня до перукарень, які беруть участь у проєкті, навідуються клієнтки, які віддають свої коси дівчатам, які їх потребують. З них виготовляють перуки, які знаходять власниць у всіх містах України.

Божена прийшла до перукарні “Гримерка” вже вдруге. Як і минулого разу, стрижеться з особливою метою - допомогти комусь із жертв хвороби відновити красу та впевненість у собі. Каже, в іншому випадку чоловік ні за що б не дозволив зробити їй коротку стрижку. Натомість задля допомоги людям, які опинилися у складних обставинах - погодився і навіть підтримав рішення дружини.
Божена Короткова, донорка волосся: “У мене багато знайомих, насправді, які мають онкологію. І я розумію, наскільки це важливо. Але не було можливості - навіть не знала, що такий внесок можна зробити, допомогти людям. Я перший раз побачила рекламу “Hair for Share” у Facebook і подумала: “Вау, це ж круто - я можу допомогти!” Хоч таким чином - поділитися своїм волоссям, щоб хоч чимось допомогти тим людям, які мають таку страшну хворобу. Тому що насправді, коли людина лисіє - це додатковий стрес, а коли вона має хоча б перуку на голові - це якийсь захист, мені здається, психологічний”.
9-річна донечка взяла приклад з мами - також пожертвувала свою розкішну, довгу косу дитині, яка бореться з тяжкою хворобою.
Маргарита Короткова, донорка волосся: “Я підстриглася вперше. У мене було дуже довге волосся. Мене з народження не стригли. Я хотіла поділитися з дівчинкою, у якої не було волосся”.
Проєкт започаткували у Львові. Тоді планували провести місячну акцію, аби зібрати хоча б 10 натуральних перук для онкохворих. Засновниці кажуть, такі люди витрачають багато грошей на лікування, тож змушені купувати дешеві перуки зі штучного волосся. Носити їх - справжня мука, особливо - для дітей. Вони - незручні, зважають шкірі голови дихати. Натомість охочих поділитися волоссям виявилося - надзвичайно багато. Вже протягом двох років до перукарень, які називають дружніми, навідуються донорки. Їм безкоштовно роблять стрижки. Проєкт став міжнародним. Деякі жінки приїжджають з-за кордону, аби поділитися косами саме з українськими дівчатами. 26 дружніх перукарень тепер працюють у багатьох містах і селах України.
Яна Фаяд, власниця Львівської перукарні “Гримерка”: “Наш салон вже більше, ніж два роки бере участь у благодійному проєкті для того, щоб допомогти онкохворим діткам, дорослим людям. Кожен місяць понад 60 людей діляться своїм волоссям для цієї благодійної акції”.
Серед донорів - не лише жінки. Є й хлопці, які відрощують довге волосся спеціально для цього проєкту. Менеджерки комунікують з благодійним фондом “Крила надії”, що опікується дітками, які долають тяжкі недуги у лікарнях. Від батьків надходять запити разом з анкетами, у яких вказують потрібну довжину волосся, об’єм голови дитини та інші важливі нюанси. Перуку виготовляють для кожної пацієнтки окремо, щоб її було зручно носити. Отримати таку розкіш безкоштовно можуть не лише жертви онкології. Перуки виготовляють також для заручниць алопеції та інших захворювань, які позбавляють волосся. Загалом минулого року перуки отримали 72 дівчинки та 28 жінок. Донорами стали - понад 600 українців.
Анастасія Єрастова, менеджерка проєкту: ”До нас звертаються як батьки маленьких принцес, так і дорослі жінки. Буквально нещодавно ми почали віддавати перуки і дорослим жінкам, запитів - украй багато. Ми намагаємося зараз збільшити процес виробництва - для того, аби охопити всіх. І також до нас долучаються люди з-за кордону, аби віддати своє волосся”.
Якщо ви хоче стати донором, доведеться підстригти не менше, ніж 35 сантиметрів волосся. Для виготовлення однієї перуки знадобляться пасма 3-4 людей. Після того, як хвороба відступає й волосся знову відростає, дівчата та жінки повертають перуку до банку фонду “Крила надії”. Благодійники сподіваються: незабаром цей банк функціонуватиме на постійній основі й ставатиме у пригоді кожному пацієнту. А наразі донори продовжують активно ділитися волоссям. Кажуть, після такої стрижки відчувають полегшення та приплив сил, а волосся відростає - значно швидше, ніж зазвичай.
Лариса Попроцька, Микола Івахненко, Львів, “Вісті надії”

Відео

Донори волосся в Україні

Рокфеллер був один з благодійників засновника Сполучених Statesthe Фонду Рокфеллера, який пожертвував великі суми на медичне дослідження, зокрема, для боротьби з жовтою лихоманкою.

далі
МОЗ готове сприяти капеланському служінню в медичних закладах