Документальний фільм Netflix розповідає про адвентистів-довгожителів

Новий міні-серіал, прем'єра якого відбулася 30 серпня на потоковій платформі Netflix, включає частину епізоду, в якому розповідається про довгожителів — адвентистів сьомого дня з Лома Лінда (Каліфорнія, США).

Фільм Дена Бюттнера «Дожити до 100: секрети блакитної зони» включає деякі спостереження режисера про те, що, на його думку, допомагає адвентистам дожити до 80, 90 і навіть 100 років, залишаючись при цьому активними, здоровими та діяльними. «Блакитна зона» — це термін, який використовується для опису будь-якої галузі світу, де люди відрізняються надзвичайною тривалістю життя.
Книга «Дожити до 100» заснована на попередніх роботах Бюттнера, включно зі статтею у листопадовому номері журналу National Geographic за 2005 рік, а також на його подальших дослідженнях та додаткових результатах, опублікованих у кількох книгах, у тому числі в бестселері 2008 року «Блакитні зони: 9 уроків довголіття від людей, які прожили найдовше».
«Я дійшов висновку, що більша частина того, що, на думку людей, веде до довгого та здорового життя, є оманою або просто помилкою», — каже Бюттнер в офіційному трейлері документального фільму. «Що, якби ми могли переосмислити [чинники] довголіття? Я витратив останні 20 років на те, щоб це зробити».

Несподіване відкриття

У чотирисерійному міні-серіалі Netflix Бюттнер присвячує другу частину другого епізоду під назвою «Несподіване відкриття» черговому візиту до міста Лома Лінда та обговоренню способу життя з деякими з його найбільш довгожительних мешканців.
Бюттнер розповідає про те, як він отримав інформацію про дослідження «Адвентистське дослідження здоров'я-2», в якому аналізується харчування та стан здоров'я членів адвентистської церкви у США та Канаді. «Оскільки у дослідженні вивчали звички та спосіб життя, можна було зрозуміти, яка поведінка асоціюється з тривалішим життям», — пояснює він, представляючи цей фрагмент. У пошуках відповіді на питання про те, що робить це американське місто «блакитною зоною», він вирушив у Лома Лінда, щоб поговорити з деякими з його найстаріших мешканців.
За словами Бюттнера, у США витрачають мільярди доларів на абонементи до спортзалу, щоб ними не користуватися. Але в Лома Лінді, зазначає він, адвентисти «домагаються того, що фізична активність та інші види здорової поведінки стають звичними».
Бюттнер бере інтерв'ю у кількох жителів, у тому числі у Лоїди Медіни, яка у 84 роки проводить кілька годин на день, граючи в піклбол з іншими вісімдесятирічними друзями. «Довголіття — це фізичні вправи та спілкування», — каже Медіна. – «Якщо у вас депресія, ви довго не проживете».

Стовпи поведінки

Протягом фільму Бюттнер дає зрозуміти, що адвентисти не просто здорова спільнота. «Вони євангелізують за допомогою здоров'я», — стверджує він. «Вони тримаються свого розуміння здоров'я, й секрет цього не стільки у фізичному середовищі, скільки релігійному та соціальному».
У наступні хвилини Бюттнер розповідає про інші «стовпи поведінки», які він побачив у адвентистів Лома Лінди, включно з волонтерством, рослинною дієтою, вірою та приналежністю до «вірного народу».
Він бере інтерв'ю у Джоан Сабате, викладачки кафедри харчування та епідеміології Університету Лома Лінда, яка розповідає про принципи оптимального харчування, вперше озвучені співзасновницею адвентистської церкви Еллен Г. Уайт. Бюттнер підкреслює, що адвентисти «формують своє послання про здоров'я в позитивному ключі», пропонуючи людям дотримуватися збалансованої дієти, яка виключає м'ясо і акцентує фрукти, овочі, бобові та горіхи.
Бюттнер також указує на значення віри і, зокрема, дотримання суботи та її зв'язок зі здоров'ям. «Американське життя сповнене стресу, наші будні перевантажені», — каже він. «Адвентисти мають таке святилище в часі… де відпочивають».
Нарешті, після спостереження та інтерв'ю з деякими з довгоживучих адвентистів Лома Лінда, Бюттнер сказав, що, на його думку, є сенс оточувати себе людьми, які прагнуть тотожних цілей. «Оточення людей, для яких відпочинок — це садівництво чи прогулянки, помітно впливає на ваші звички», — сказав він.

Походження, сфера дії та цілі

Директор відділу охорони здоров'я Генеральної конференції Пітер Лендлесс неодноразово підкреслював походження, сферу дії та мету адвентистських принципів здоров'я. «Бог продемонстрував Свою зацікавленість у здоров'ї Свого народу, створивши чудове довкілля для підтримки життя Своїх створінь», — пише Лендлесс. «Він забезпечив нам повноцінне харчування, свіже повітря, чисту воду та можливість для фізичних вправ, коли наші прабатьки доглядали сад…. Навіть після гріхопадіння, потопу і полону Бог демонстрував Свою турботу про здоров'я Свого народу, даючи йому конкретні вказівки».
Офіційний трейлер фільму
Лендлесс простежив походження адвентистського послання про здоров'я до бачення, даного в 1863 р. Еллен Уайт, яке «продемонструвало, що турбота про тіло-храм є духовним обов'язком, і підтвердило цілісний взаємозв'язок тіла, розуму та духу», — написав він. «Ці принципи витримали випробування часом і науковими дослідженнями. Відпочинок, сонячне світло, збалансоване харчування, довіра до Бога, фізичні вправи, помірність, питна вода та дихання свіжим повітрям підтримують збалансовану цілісність».
Далі він наголосив на головній меті турботи про здоров'я. «Вона полягає в тому, щоб ми могли служити Богу і нашим ближнім», — пише Лендлесс. «Здоров'я – це щастя, але його найвища мета – служити [іншим]».

Маркос Паседжі, Adventist Review

За матеріалами logosinfo

далі
Всесвітня Адвентистська церква проводить річну нараду