Американські кардіохірурги безкоштовно оперують українських дітей

12 американських лікарів з благодійної організації Novick Cardiac Alliance разом із медиками з Львівської лікарні швидкої медичної допомоги безкоштовно прооперували 25 українських дітей з тяжкими вадами серця. Львів - це третє місто в Україні, куди приїжджає американська команда. Аби отримати шанс на життя, юні пацієнти віком від 3 місяців до 16 років прибули з різних регіонів України. Серед них є й такі, яких не погоджувалися оперувати в європейських клініках. Про те, як усе відбувалося йдеться у новому сюжеті “Вістей Надії”.

Серед 25 українських дітей, яких прооперували американські медики - 6-річна Вікторія з Рівненщини. У дівчинки патологія клапана серця, що унеможливлює нормальне циркулювання крові. Це вже друга операція у житті Віки. Першу провели, коли дитині було лише чотири місяці. Тоді герметично закрили дірочку в серці.
Іванна Філіпова, мама Вікторії розповідає: “Але залишилася ще проблема, оскільки у нас йде звуження аорти і стеноз клапана. Нам зроблять операцію, ми одужаємо і будемо здорові. Будемо далі здійснювати наші мрії. Віка хоче стати гімнасткою і художницею. Вона хоче займатися багато чим. Але для цього треба, щоб була здоровенька. І танцювати хоче, і співати. Все хоче. Планів у нас багато”.
До лікарні дівчинку доставив гелікоптер. Надскладна операція пройшла успішно: під час неї вдалося ліквідувати одразу три медичні проблеми. Мама сподівається, що відтепер підвищення тиску не заважатиме Вікторії займатися улюбленими заняттями та бавитися у рухливі ігри. Дитина радіє, що тепер зможе без перешкод відвідувати школу, а також здійснювати свої мрії, подорожувати.
“Поїду на море, може. Або в іншу країну”, - каже 6-річна Вікторія.
Лікарі провели як відкриті операції, так і ендоваскулярні. Тобто, оперативне втручання на серці виконали через судини під контролем рентгенівських променів спеціальними інструментами.
“На превеликий жаль, потреба українців не покривається кардіохірургічною допомогою в Україні. На всю службу потрібно близько 140 тисяч операцій на рік. В Україні проводиться до 20 тисяч операцій. Тільки у Львові діточок, які потребують операцій на відкритому серці - близько 1000. Тому у місті Львові, у лікарні швидкої медичної допомоги був відкритий центр дитячої кардіохірургії, який займається дітками. І вже у ньому було проведено близько 100 операцій і зараз ми збільшуємо перелік для того, щоб покрити потреби західної України. Тому що йде велике навантаження на місто Київ, східні регіони. Тому має бути ще, мінімум, з десяток центрів дитячої кардіохірургії відкрито в Україні”, - ділиться Олег Самчук, генеральний директор Львівської лікарні швидкої медичної допомоги.
У центрі навчатимуть кардіохірургів новітнім операційним технікам, оскільки ця галузь зробила величезний крок уперед. Оперативні втручання проводять тепер малоінвазивним методом, тобто з мінімальною травматизацією, без великих розрізів. Команда американських хірургів відвідуватиме центр упродовж двох років, як мінімум, аби допомагати українським дітям та ділитися досвідом з нашими медиками. Операції, які коштують десятки, а то й сотні тисяч доларів, робитимуть юним пацієнтам абсолютно безкоштовно. Тож запрошують усіх охочих отримати допомогу, у тому числі й тих, кому раніше було відмовлено в операції.
Віталій Петров, дитячий кардіохірург пояснює: “Допомагаємо дітям з усієї України, від 3 місяців життя і до повноліття. З різними діагнозами, у тому числі, найскладнішими. І навіть таким дітям, яким відмовили в інших клініках України і за кордоном. Це особливо складні і важкі операції, і технічно, і анестезіологічно. І ці діти потребують особливо складної реанімації. Ця програма є міжнародною, всесвітньо визнаною командою експертів, які допомагають дітям будь-якого ступеню складності”.
Команда американських лікарів працює на чолі із засновником фонду Вільямом Новіком, який має українське коріння. Кардіохірург з колегами побував у 35 країнах світу, де прооперував близько 12 тисяч дітей із вадами серця. У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги продовжують лікувати дітей з хворобами серця та судин. У тому числі малят із сиротинців. Спонсори надають усі витратні матеріали, незважаючи на те, що деякі ліки недоступні в Україні. У дитячому кардіохірургічному центрі планують тривалу співпрацю з різними міжнародними організаціями.
Лариса Попроцька, Сергій Лужний, “Вісті надії”

Відео

Американські кардіохірурги безкоштовно оперують українських дітей

Рокфеллер був один з благодійників засновника Сполучених Statesthe Фонду Рокфеллера, який пожертвував великі суми на медичне дослідження, зокрема, для боротьби з жовтою лихоманкою.

далі
Мобільні бригади від громадської організації "Світанок мрій" протидіють сирітству