Звернення Адвентистської церкви та МОЗ України щодо ситуації навколо коронавірусу

Дорогі брати та сестри!

Від імені керівництва адвентистської клініки “Ангелія”, відділу здоров’я Української уніонної конференції Церкви адвентистів сьомого дня та за проханням Міністерства охорони здоров’я України доводимо до вашого відома наступну інформацію.
Справжній християнин завжди відображає Христа – Його милість, любов та співчуття до нужденних, тих, хто опинився в біді.
У зв’язку з подіями, які відбувалися на Полтавщині на цьому тижні при поверненні наших громадян і гостей з Китаю, Міністерство охорони здоров’я України хоче висловити наступні думки та побажання усім віруючим людям нашої країни:
Зараз підсилюються маніпуляції щодо повернення наших людей з Уханю. Ми не залишаємо своїх – для нас це принципово. Життя та здоров’я наших співгромадян – не місце для будь-яких спекуляцій та політики. Тому не варто сіяти паніку, бо жнива від неї є гіркими.
Людина – пріоритет держави. Її життя та здоров’я – не місце для маніпуляцій.
1. Люди в Нових Санжарах перебувають не на карантині, а на обсервації.
Обсерватор - це заклад, у якому повністю здорові люди, підкреслюємо – повністю здорові люди (!) перебувають під час інкубаційного періоду, що характерний для хвороби. Для коронавірусу - це 14 днів.
2. Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (нагадуємо, це максимум – 1,5 м). За даними ВООЗ та міжнародних досліджень, реальний ризик захворіти навіть при близькому контакті з хворим, наприклад у сім’ї, де люди дихають тим же повітрям, разом приймають їжу та інше, менший, ніж ризик зараження грипом від хворого члена сім’ї.
3. В обсервації з евакуйованими постійно перебувають медики. Двічі на день там проводять медико-санітарне спостереження всіх людей. Люди, які перебуватимуть в обсервації, мають контакти медичних працівників, щоб у разі погіршення їхнього стану здоров’я або появи симптомів, які можуть свідчити про розвиток гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, їх було госпіталізовано в інфекційний стаціонар. У такому випадку в боксованому відділенні їм буде надаватися медична допомога і проводитися подальша діагностика.
4. У разі погіршення їхнього стану здоров’я або появи симптомів, які можуть свідчити про розвиток гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, їх буде госпіталізовано в інфекційний стаціонар. У такому випадку в боксованому відділенні їм буде надано медичну допомогу із дійснено подальшу діагностику. Наголошуємо, зараз жодних симптомів у евакуйованих людей немає. У разі, якщо під час ізоляції у когось із евакуйованих буде підтверджено захворювання через коронавірус, термін перебування всіх інших подовжиться ще на 14 днів з моменту ізоляції виявленого пацієнта.
5. Психоемоційний стан евакуйованих
Вони потребують підтримки та розуміння зі сторони співгромадян. Ми вже можемо заявити про те, що в Україні ведеться кампанія для поширення паніки серед громадян щодо коронавірусу. Не піддавайтесь на провокації.
Будьте милосердними, серед евакуйованих є сім’ї з дітьми, є молода пара, яка будує плани на життя, студенти. Середній вік евакуйованих – 20-27 років.
6. Зараження дітей
На сьогодні не було зареєстровано випадків смерті дітей від коронавірусу. Понад 74% дітей до 12 років не потребували госпіталізації до спеціалізованих відділень та понад 99% не мали тяжких порушень функції дихання.
Щодо інформації про жителів Нових Санжар
Не звинувачуйте жителів, які вийшли на вулиці. Вони були керовані страхом. Не можна засуджувати один одного, адже ми єдині. Жителі не проявляли агресії до евакуйованих, а лише переймалися готовністю санаторію. Кинуті каміння та виявлена агресія — справа рук провокаторів.
Дорогі брати та сестри!
Щодо новин з Китаю.
Тед Вільсон, президент Генеральної конференції Адвентистської церкви, закликає молитися за ситуацію, яка склалася у Китаї. ADRA Китаю, а також ADRA Азії активно допомагають постраждалим у провінціях Китаю. За інформацією ВООЗ, кількість захворювань від коронавірусу поза межами Китаю зменшується з кожним днем.
Господь діє. Господь любить Своїх дітей.
З побажанням міцного здоров’я та Божих благословень,
Юрій Бондаренко, директор, головний лікар адвентистської клініки «Ангелія»
Сергій Луцький, директор відділу здоров’я Української уніонної конференції Церкви адвентистів сьомого дня
Лілія Білецька, головний спеціаліст сектору прес-служби Міністерства охорони здоров’я України

далі
У Кривому Розі відкрився клуб з вивчення мови жестів або сурдоперекладу