Заборона богослужінь. Інструкція для церков, як діяти під час карантину. Правила безпеки на служінні. Організація онлайн-трансляцій служіння чи проповіді пастора з дому

Уряд України збирається скасувати в країні всі масові заходи, включаючи спортивні, в зв'язку з поширенням коронавірусу. Зокрема, запроваджено карантин у Чернівецькій області та заборонені масові заходи. У Києві з 6 березня заборонено масові заходи у навчальних закладах.

По всьому світу влада активізує заходи щодо боротьби з поширенням захворювання – закривають або переносять масові заходи, школи йдуть на карантин, церкви відміняють богослужіння тощо.
У Південній Кореї закривають церкви на тлі різкого зростання кількості інфікованих коронавірусом.
В Італії проходять богослужіння онлайн із закритих для вірян церков, а також достроково закрили карнавал у Венеції.
У Віфлеємі і Єрихоні закрили всі церкви, мечеті і навчальні заклади.
Враховуючи зазначене, в Україні лише питання часу, коли можуть заборонити всі заходи, зокрема і богослужіння в церквах. Не потрібно тут шукати якийсь сакральний мотив чи змову. Це заходи безпеки, які вже випробували на собі інші країни з метою захисту громадян.
З огляду на зазначене пасторам, церквам варто бути готовими до проведення онлайн-служінь з дому на певний час. Всеукраїнський Собор підготував детальну інструкцію для церков, як діяти під час карантину. Організувати онлайн трансляцію служіння чи проповіді пастора з дому. Правила безпеки на служінні. Інструкція для членів церкви.
Алгоритм підготовки церкви до можливого карантину:

  1. Інформувати членів церкви про спокій та правила поведінки під час епідемії.
  2. Забезпечити церкву необхідними дезинфекційними засобами для попередження поширення вірусу через контакти та забезпечення спокою членів церкви.
  3. Створити церковну групу у одному з месенджерів для подачі оперативної інформації щодо служінь, карантину та можливих онлайн служінь (краще Вайбер чи Телеграм, бо там в групі може бути понад 100 тис людей).
  4. Створити Youtube канал церкви для онлайн трансляцій служінь на випадок карантину. Повідомити членам церкви, щоб вони підписалися на канал.
  5. Підготувати та протестувати систему для зйомки служіння чи онлайн проповіді пастора з церкви чи дому.

Правила безпеки під час богослужінь в період епідемії коронавірусу:

  1. Приділіть трохи часу та надайте членам загальну інформацію про коронавірус (інструкція додається). Заспокойте людей, адже вони перебувають під впливом інформації від ЗМІ, закличте їх вести себе обачно та дотримуватися рекомендацій з інструкції.
  2. Біля входу до церкви рекомендуємо встановити дезінфектори для рук, аби люди, які заходять з вулиці, одразу очистили руки. Адже по дорозі вони торкаються багатьох поверхонь, де може бути вірус. Якщо не стаціонарний дезінфектор, то може молодь пульверизатором наносити дезінфікуючі речовини на руки людям.
  3. Перед та після служіння протирати дезінфікуючими речовинами всі ручки, поручні та місця, де люди торкаються руками.
  4. Мити підлогу після служіння засобами з дезінфікуючими речовинами.
  5. Провітрювати зал.
  6. Попіклуватися, щоб в церкві завжди були чисті антисептичні та сухі серветки тощо.
  7. Просити тих, хто відчуває характерні симптоми ГРВІ та кашляє утриматися від відвідування служіння та лікуватися, дотримуватися рекомендацій з інструкції.
  8. Скачати інструкцію можна тут.

Як організувати онлайн трансляцію служіння
Зареєструвати канал на Ютубі
Спершу заходите на сайт youtube.com і натискаєте на кнопку «Увійти» у верхньому правому куті сторінки. Якщо вже маєте обліковий запис, то просто вводите електронну пошту і пароль, а далі натискаєте «Увійти». Якщо ж у вас немає облікового запису в сервісах Google, то спочатку необхідно зареєструватися. Щоб зробити це, натискаємо на клавішу «Створити акаунт» і вносимо необхідні дані. Після чого завершуємо реєстрацію.
Наступний етап – створюємо власний канал. Після входу в обліковий запис зверху в лівому кутку сторінки ви побачите кнопку «Мій канал».
Після цього відкриється форма для створення каналу. У ній необхідно вказати назву вашого каналу та інші дані. Заповнивши всі поля, натискаєте кнопку «Створити канал».
Приймаєте умови користування, поставивши галочку у відповідній клітинці, і натискаєте «Готово».
Одним каналом можуть керувати одразу декілька користувачів.
Після створення каналу потрібно його оформити, щоб інтерфейс пояснював користувачам про що цей канал. Для цього натискаємо на клавішу «Додати оформлення каналу». Фон можна вибрати зі стандартних картинок або ж завантажити заздалегідь підготоване зображення з комп'ютера.
Як створити пряму трансляцію через веб-камеру:
Як уперше ввімкнути прямий ефір YouTube:

  1. Відкрийте сторінку youtube.com/webcam.
  2. Підтвердьте свій канал (якщо вас попросять).
  3. У налаштуваннях Chrome або Firefox надайте додатку YouTube доступ до вашої камери та мікрофона. [Для користувачів Firefox] Виберіть "Запам'ятати вибір".
  4. Уведіть свої дані та додайте значок відео.
  5. Натисніть «Почати трансляцію».

Як планувати прямі трансляції через веб-камеру:

  1. Відкрийте сторінку youtube.com/webcam.
  2. Введіть назву трансляції.
  3. Виберіть налаштування конфіденційності.
  4. Увімкніть перемикач «Запланувати на потім».
  5. Виберіть дату й час прямої трансляції.
  6. Натисніть «Далі». Ваша камера зробить значок відео.
  7. За бажанням опублікуйте інформацію про заплановану пряму трансляцію в соціальних мережах.
  8. Натисніть «Готово».

Технічні засоби необхідні для трансляції:
Якщо в церкві нема технічного комплексу для онлайн-трансляції, то ви можете це зробити з допомогою підручних засобів.
Потрібно мати:

  1. Смартфон чи планшет з хорошою камерою, або комп'ютер з веб-камерою.
  2. Додаткове освітлення (навіть настільна лампа).
  3. Хороший стабільний інтернет.

Підготовка до трансляції:
Оберіть для себе місце в кадрі і кут зйомки.
Акцентуйте увагу на те, де на пристрої знаходяться мікрофон і камера, щоб під час зйомки не закрити їх пальцем. Якщо сценарій передбачає постійні пересування в просторі, переконайся в тому, що пристрій стійкий, а зображення не «стрибає». Для цього використовуйте монопод.
• Протестуйте, як працює мікрофон: звук повинен бути чистим і гучним. По можливості потрібно вибирати для зйомки тихе безвітряне місце.
• Світло має падати спереду, щоб вас було добре видно у кадрі.
• Перевірте рівень з'єднання з інтернетом. Це важливо: немає інтернету – немає трансляції.
• Перед стартом все перевірити.
• На завершення проведіть тестовий ефір з доступом по посиланню.
• Перед зйомкою зарядіть акумулятор на максимум. Майте на увазі, хвилина ефіру - 1% заряду.
Розповісти про запланований ефір можна різними способами. Наприклад, ви можете оголосити про майбутню трансляцію в групі церкви або на своєму каналі.
Всеукраїнський Собор закликає молитися за людей, які захворіли на коронавірус та інші хвороби, аби Господь зцілив та підтримав їх. Молимось про Божу охорону та захист. Закликаємо зберігати спокій, адже Господь контролює наше життя та оберігає. Однак потрібно дотримуватися медичних рекомендацій заради наших ближніх.

далі
Українці проти ожиріння