З нагоди 160-річчя лікаря-гідротерапевта Вітольда Камінського

Дорогий читачу!

Ми хочемо познайомити тебе з життям видатного лікаря Вітольда Болеславовича Камінського.
Його популярність була надзвичайною, починаючи з кінця ХІХ сторіччя до 1931 року — до дня його смерті. Але в наш час він незаслужено забутий. Хоча його лікувальною методикою користуються в різних сучасних SPA-салонах та водолікарнях, але при цьому ніхто не зазначає ім’я винахідника методики.
Він був сучасником, учнем, послідовником Себастьяна Кнейппа, якого знають у всьому світі. Камінський пішов далі свого вчителя, він розробив власну методику лікування, поєднавши весь передовий досвід лікарів-практиків. Тому японський професор Кацудзо Ніші взяв методику Камінського за основу свого вчення «Здоров’я Ніші».
Віримо, що ця книга допоможе повернути науці ім’я великого лікаря Вітольда Камінського, який прагнув зробити наш світ кращим.
22 серпня 2021 року в рамках семінару «Водолікування в системі природних засобів оздоровлення» буде презентована книга «Вітольд Камінський: той хто залишив море й обрав кохання».
Книга розповідає про життя та діяльність нашого земляка, відомого лікаря-гідропата Вітольда Болеславовича Камінського. Окрім цікавих фактів його біографії в книзі подаються дані про його родовід та корисні методи лікування водою за методикою Камінського.
Завдяки архівним документам, які надав Житомирський обласний архів, нам стали відомі не тільки точна дата та місце народження Вітольда Болеславовича Камінського, — 18 грудня 1861 року, Полтавська губернія, — але й те, ким були його батьки, діди та прадіди.
Над книгою працював потужний колектив — чотири автори: Тетяна Пельчарська — праправнучка Вітольда Болеславовича Камінського по лінії доньки Елеонори Камінськой, Анна Самборська — правнучка по лінії сина Вітольда, Лариса Георгінова — кандидат педагогічних наук, Олена Плаксіна — ірпінський краєзнавець. Головним редактором книги стала Ірина Садова, яка є і редактором сайту Bucha.Life який був ініціатором виходу у світ блогу про історію Приірпіння, де неодноразово публікувалися матеріали про Вітольда Камінського. Літературним редактором та відповідальним за друк являється Ніна Липовецька — відомий журналист нашого регіону. Книга виходить у видавництві «Міленіум+», що знаходиться у Гостомелі.
Цікава, майже містична історія народження книги.
В переддень католицького Різдва, та мого дня народження 26 грудня 2020 року, мені надійшло привітання зі Львова від Татьяни Пельчарської. Татьяна розповіла історію, що під час святкового убрання квартири та встановлення ялинки вона знайшла альбом зі старовинними фотографіями Вітольда Болеславовича Камінського, про які раніше нічого не знала. Була здивована, що все життя ці фотографії були поруч з нею, але вона їх не бачила. Вислала мені декілька сканів. Побачивши унікальні фотографії які датуються 1873 — 1921 роками, я відразу запропонувала їй опублікувати їх. Ця ідея Татьяні Пельчарській сподобалась і ми почали працювати.
Планували видати брошуру на 40 сторінок за власні кошти. Коли робота підходила до кінця, показали її Ларисі Георгіновій, яка багато років разом зі студентами Українського гуманітарного інституту, що в Бучі, досліджувала біографію лікаря Камінського. Пам’ятаю її лист, де вона написала, що у нас дуже цікавий матеріал, але у неї є те, чого у нас немає і що вона хоче теж опублікувати свої матеріали.
Враховуючи ще і її матеріали, ми думали що брошура може вийти обсягом 70 сторінок. Але нашими планами Лариса Георгінова поділилася з правнучкою лікаря Камінського Анною Самборською, яка живе в США. Анна теж написала нам, що має цікаві матеріали зі свого родинного архіву та залюбки б об'єднала їх з нашими матеріалами, щоб приготувати до публікації.
«Я завжди пов’язувала минуле із сімейними альбомами. Я пам'ятаю фотографію двох прекрасних жінок, сестер мого діда, в одязі та з зачісками, як із п'єси Чехова. Я не знала їх імен; контакти з цією гілкою роду припинилися після Першої світової війни. Моя бабуся та мати вважали, що, живучи в Україні в часи терору та голоду, бувши поляками та «класовими ворогами», вони могли не пережити революції.
Вже в наш час моя мама почала записувати спогади. Те, що вона пам'ятала, та те що розповідала їй мати, моя бабуся. Також працювала й з архівними документами, які збереглися у військовому архіві, де дізналася багато фактів з біографії свого батька Вітольда Вітольдовича Камінського, який був заарештований у Вільнюсі на початку Другої світової війни та зник безвісти в ГУЛАГу. Саме тоді й повернулися до питання про долю родини Камінських. Я долучилася до дослідження своєї матері Барбари Самборської…»так напише нам Анна Самборська.
Всі ці історичні матеріали та фотографії ми включили у нашу книгу. Нас стало чотири автори, а книга вийшла за обсягом 180 сторінок.
Видання книги стало можливим завдяки фінансовій підтримці:
► Бучанської міської ради.
► Членів ГО «Спілка поляків міста Буча»: Фелікса Понятовського, Лілії Рожновської, Ірини Король, Рустама та Юлії Селімових, Юлії Квітковської, Лариси Георгінової.
► Нащадків Вітольда Болеславовича Камінського: Лешека Цисельського, Анни Самборської.
► Та прихильників Природної медицини — Олени Остапенко, О.О.Семененко, О.М. Семененко, Лариси Саєнко.
Хто зацікавлений наперед замовити книгу, пишіть на сайт Bucha.Life.
Пропонуємо вам приєднатися до кола шанувальників історії рідного краю та природної медицини й замовити книгу під назвою «Вітольд Камінський: той хто залишив море й обрав кохання».

далі
Книга, яка пояснює притчі Ісуса Христа