Сумські адвентисти привезли подарунки дітям Правдинского інтернату

20 грудня 2020 року адвентисти із Сум з благодійним візитом відвідали Правдинську спеціалізовану загальноосвітню школу-інтернат для дітей із затримкою розвитку в селі Іванівка Великописарівського району Сумської області.

Правдинській школі-інтернату вже понад 60 років. У ній проживають, навчаються та проходять реабілітацію діти з затримкою розвитку з сімей зі складними життєвими обставинами. Всі 53 учні школи-інтернату мають батьків. Більшість діток проводять вдома з родиною вихідні, свята та канікули. Деякі вихованці, які є дітьми алкоголіків, наркоманів і подібних батьків, мають розумові розлади; інші — інвалідні діагнози зі збереженими розумовими функціями, на кшталт ДЦП та синдрому Дауна; треті — тільки соціальну затримку розвитку. Вихованцями школи-інтернату займається досвідчений професійний колектив із 74 співробітників, серед яких є логопеди, дефектологи, психологи, соціальні працівники.
Поїздка в Іванівку членів церкви АСД далеко не перша. Наприкінці 90-х – початку 2000-х благодійну та місіонерську роботу в школі-інтернаті почав проводити пастор з Охтирки Роман Орлов. Він підключив до служіння сумську молодь.
Тоді поїздки в інтернат відбувалися постійно. Церква багато послужила дітям і співробітникам, навіть купила для актового залу відмінну акустичну апаратуру.
Техніка все ще працює, забезпечуючи дітям проведення всіх урочистих заходів. Співробітники досі пам'ятають і дякують за допомогу.
Після зміни служителів сумські члени церкви не їздили в Іванівку, бо інтернат розташовано далеко від міста, а в Сумах достатньо місцевих соціальних установ, котрі потребують допомоги.
Але два роки тому було вирішено відновити стосунки. Тоді, спільно з Біблійним товариством, вихованцям презентували примірники книги «Дитяча Біблія». У минулому році школу-інтернат забезпечили картоплею, а нинішньої осені співробітникам подарували маски, книги «Золоті руки», газети і «флешки».
Цього разу молодь 1 і 2 сумських громад спільно з пасторами Валерієм Бегасом, Олександром Присакарем і служителем-початківцем Олексієм Мургою привезли подарунки учням і співробітникам Правдинської школи-інтернату.
Основною допомогою були мішки з гуманітарним одягом і маски для дітей, їхніх батьків та працівників соцзакладу. Всі фахівці інтернату отримали в подарунок настінні календарі.
Для дітей приготували цілу купу дарунків:
1. яблука та мандарини; солодощі від всіх сумських громад, зібрані на акції АДРА «Діти дітям»;
2. білизну, шапки, іграшки для розвитку дрібної моторики (мозаїки, кільцекиди);
3. кошики для іграшок і особистих речей (замовлення керівництва інтернату);
4. коробки з канцтоварами, засобами гігієни, іграшками.
Адвентистський ляльковий театр «Перлинка» показав сценку «Бджоленя і мухи» про правильний вибір у житті та про те, що погані компанії не доведуть до добра. Молодь сумських громад провела з дітьми в спортивному залі багато рухливих ігор.
Малюки розважали гостей вивченими до зимових свят віршиками. Особливо радісно було слухати школяра молодших класів, який 2 роки тому зовсім не розмовляв. Музичний колектив підлітків виконав кілька українських і сучасних спортивних танців та пісню. Завершили програму врученням подарунків і спільним фото.
Слава Богові за цей місіонерський виїзд, налагодження дружніх стосунків із колективом і дітьми. Сподіваємося на подальшу співпрацю і просимо молитов про потреби школи-інтернату: фахівці установи в тривалій бесіді поділилися своїми переживаннями про дітей і майбутнє закладу.
Віола Бершова

далі
З наступного року діти підуть до школи з п’яти років