Шістдесят капеланів зібрались у Києві для триденного навчання під егідою міжнародного об'єднання ICPC

Навчання капеланів, які служать для правоохоронних структур, відбулось 6-8 вересня у приміщенні соціального центру церкви "Філадельфія".

Захід був організований громадським формуванням «Капеланський патруль» за підтримки громади New Life (Атланта, США) та у співпраці з Міжнародним об'єднанням капеланів для поліцейських (International Conference of Police Chaplains / ICPC). Шістдесят капеланів з різних областей України а також Молдови, які до цього пройшли навчання в Капеланський академії, протягом трьох днів вивчали різноманітні аспекти капеланського служіння.
Викладач Рон Нелсон (Ron Nelson), капелан управління шерифа в окрузі Форсайт, Джорджія (Forsyth County), розглянув дванадцять тем та ділився з українськими капеланами особистим досвідом. Йому допомагав перекладач Алекс (Олександр) Герасимов, який тридцять років тому переїхав у Сполучені Штати, та наразі також здійснює капеланське служіння. Обговорювали стрес-менеджмент, дії у кризових ситуаціях, організацію спеціальних церемоній, принципи конфіденційності та етики, підтримку родин правоохоронців, профілактику суїциду – загалом вісімнадцять годин навчання.
Враховуючи велику кількість питань щодо особливості служби капеланів та поліцейських у Сполучених Штатах, один вечір після загального навчання Рон присвятив сесії для запитань та відповідей.
«Це мій перший візит в Україну, – каже Рон, – і я отримав задоволення від нього, хоча це і незнайома для мене культура. Тут живуть прекрасні люди. А від їжі я отримав надзвичайну насолоду – здається, я навіть набрав кілька кілограмів. Але найголовніше – це чудо, яке на наших очах здійснює Господь, який керує капеланським рухом у вашій країні. Для мене великий привілей – служити українським капеланам та навчатися разом з цією великою групою. Вірю, що це не остання наша зустріч».
В останній день зустрічі Рону передали український флаг з побажаннями від капеланів, який він розмістить в управлінні шерифа свого округу.
Як свідчать відгуки учасників, ці дні навчання були корисними та змістовними.
«Дуже насичена і цікава програма міжнародного навчання для капеланів від справжнього досвідченого практика і тренера Рона Нелсона, який працює на цій ниві півтора десятка років. Звісно, що у деталях життя і служба американських і наших копів суттєво відрізняється, але, в цілому, ті ж самі людські та професійні проблеми у них і у нас, і досвід Рона і його колеги Алекса допоможе нашим капеланам краще розуміти, яким чином можна допомагати тим, хто служить і нас усіх захищає», – поділився враженнями Андрій Клюшев (м. Ірпінь).
«Дуже цінним є те, що разом зібралися представники різних християнських конфесій, щоб спільно навчатися, спілкуватися та молитися за розвиток капеланства для правоохоронців в Україні. Можливість почути про багаторічний досвід колег-капеланів з Америки, отримати безліч практичних порад та настанов – це справжнє благословення для всіх присутніх! Ми маємо натхнення, щоб це благословення нести для співробітників поліції та для нашого суспільства в цілому!», – наголосив пастор та капелан з Житомира Сергій Козлов.
В'ячеслав Сорокин (м. Синельникове) впевнений, що ці уроки допоможуть створити міцний капеланський рух в нашій країні та підняти авторитет священнослужителів у правоохоронних органах.
Змістовним та потрібним вважає навчання Микола Юрах (м. Володимирець): «Цей багатий досвід колег з США є досить необхідним .Це практики які дозволяють виховати українських капеланів у висококваліфікованих фахівців – для підтримки силовиків, їхніх родин та суспільства».
«Приємно вражений тим, як професійно викладали та ділилися досвідом капелани управління шерифа Форсайт! Дуже натхненний висловлюванням капелана Алекса, що вони досить невеличкою командою – сім капеланів, можуть впливати на поліцейське управління, де служить п'ятсот офіцерів, які, в свою чергу, впливають на місто у 250 тисяч мешканців“, – зазначив Олександр Прудніков (м. Запоріжжя).
Незабаром Капеланська академія розпочне набір на третій потік навчання, яке буде здійснюватися в онлайн форматі для бажаючих долучитися до капеланського служіння правоохоронним органам. Перший та другий випуск академії відбувся у листопаді 2020 р. та липні 2021 р. відповідно.
Валентин Загреба
Фото автора
#тижденьподяки2021

далі
Церкви повинні переглянути свої місію і ставлення до служіння