Програма «Консультації з Оленою Яковенко» - це реальні люди, реальні проблеми і справжнє вирішення

Нещодавно в ефір християнського телеканалу «Надія» вийшов другий сезон програми. Про цілі, теми і героїв проєкту розповідає ведуча, нейропсихологиня Олена Яковенко.

Розкажіть про Вашу професійну діяльність.
Я з діда-прадіда, професійний педагог з 45-річним стажем і психологиня. Останні двадцять років я займаюся клінічною психологією. Кілька років консультувала сім'ї і працювала з дітьми в міській психіатричній клініці №1 ім. І.П. Павлова. Згодом я відкрила два власних Центри. Тут з дітьми, яким необхідна допомога в розвитку, працюють логопеди, психологи, нейропсихологи, корекційні та мовні педагоги. Зараз допомагаю дорослим відновитися після інсульту, черепно-мозкових травм, а також в разі вікових змін діяльності мозку і психіки.
Розкажіть про програму «Консультації». Чим цікавий і незвичайний цей проєкт?
Мене запросили в команду в ролі експертки. Проєкт цікавий тим, що це безпосередній запис консультації з людиною, яка звернулася по реальну допомогу. Я не знайома з людьми, які приходять на телеканал «Надія». Дізнаюся про проблеми тільки при зустрічі в студії. Зазвичай, на прийом до психолога людина приходить кілька разів, поступово з'ясовується ситуація, витоки проблеми та знаходиться рішення. Наше ж завдання: в рамках передачі познайомитися з учасником, почути його питання, зрозуміти, чим йому допомогти і правильно спрямувати на вирішення конкретної проблеми. Випуск пишеться з одного дубля. Герої – це не актори, а живі долі. Команда не знає цих людей заздалегідь, не знає, як піде розмова. Можливо, комусь будуть потрібні серветки або вода, а декому додаткова допомога – ми працюємо одразу, як тільки з’являється проблема.
Скільки сезонів в програмі? Чим запам'яталися перші випуски?
Перший сезон вже був в ефірі. Це був пробний проект, ми записали консультації на різні теми. Кілька моментів, що запам'яталися: жінка вийшла заміж за чоловіка, у якого була дитина. Вони поїхали на Кавказ кататися на лижах, і там чоловік загинув. Вона залишилася вдовою з його дитиною, яка до неї ще не встигла звикнути. Жінка була пригнічена, від пережитого горя, не знала, як їй вчинити, що далі робити в цій ситуації.
Ще один цікавий випадок: жінка розповіла про свою маленьку дитину, яку вона не може нагодувати. Він стає вибагливим в їжі, хоче їсти тільки перетерту їжу, і мама ніякими зусиллями не може його нормально годувати. Знайшли причину, мама отримала практичні поради. Приходив хлопець гомосексуаліст. Приходили мама з донькою – у них немає порозуміння між собою. Звернулася одна мама, яка в шоці від того, як одягається її дочка-підліток. До речі, прийшли на програму вдвох.
Проект виявився дуже успішним. Ми отримали багато позитивних відгуків, звернень і команда вирішила зробити другий і третій сезони. Вийшов великий проєкт. Частина випусків присвячена сімейній тематиці: конфлікти між подружжям, непорозуміння між дітьми і батьками тощо. Ще частина проєкту присвячена особистим проблемам, проблемам дитячої травми: з сім'ї пішов батько, дитина не може знайти спільну мову з друзями.
Мета проєкту – висвітлити актуальні, наболілі проблеми, які не кожен може розповісти вголос. Коли я проводжу консультацію, то повинна не тільки допомогти і підказати саме цій людині, яка перебуває в студії, але і глядачеві, який дивиться нашу передачу і задається подібними питаннями.
Чи є зв'язок з людьми, яких консультували в програмі?
Гостьовий редактор Євгенія, яка знаходить учасників передачі, згодом, по можливості, підтримує з ними зв'язок. У першому сезоні були хороші результати, коли люди говорили, що їхні стосунки, їхнє життя змінилося. Сім'я, яка хотіла розлучитися, переглянула багато моментів у своєму житті. Мама впоралася з годуванням свого малюка. Були дуже позитивні відгуки після особистої участі, ми не все можемо озвучити в рамках нашої статті. Є багато, чого ми не знаємо, але люди отримали реальну допомогу. І не тільки гості студії, але і глядачі. Заради цього варто працювати.
Подивитися випуски першого сезону, а також стежити за новинками можна тут.
Питання - Алла Шумило

далі
Євангельське служіння у Сватовому завершилося обрядом хрещення