Полтавський адвентист захистив дисертацію зі способів лікування наркозалежних

Руслан Ільченко керує полтавським центром лікування залежності “Вихід є!” 24 липня 2023 року він захистив дисертацію на тему «Особливості психологічної реадаптації постнаркозалежних дорослих за методом Мерилін Мюррей» за спеціальністю “Психологія”, галузь знань “Соціальні та поведінкові науки”. Захист відбувся у вченій раді Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка, яка присудила Руслану Ільченку ступінь доктора філософії в галузі психології (по-старому - кандидата психологічних наук).

Наркозалежність залишається серйозною всесвітньою проблемою. Щороку мільйони людей, зокрема молодих, обирають алкоголь і наркотики страждають на цю хворобу. Наркозалежність важко лікується і, за даними вчених, втягує в свою деструкцію як мінімум 12 осіб з оточення наркозалежного.
Вживання наркотичних речовин молодими людьми стає соціально прийнятним, проникає в норми суспільних відносин. Така тенденція підкріплюється контентом мас-медіа, періодичними спекуляціями на проблемі наркоманії з боку політичних і державних діячів. Це все сприяє лояльному ставленню до цього явища і зменшує ефективність чинних засобів профілактики наркотичної залежності.
Водночас наркозалежність залишається тяжким психічним захворюванням, яке виявляється в непереборному та стійкому потягу та безсиллі контролювати вживання наркотичних речовин, що часто зростає до обсягів, несумісних із життям хворого. Людина без допомоги не може припинити вживання, а це руйнує особистість і, часто, її життя.
Наукові дослідження вивчають психологію наркозалежних або виокремлюють потенційні групи ризику. Розроблено багато програм для допомоги наркозалежним на перших стадіях лікування, коли метою є зупинити вживання наркотичних речовин та стабілізувати тверезий стан хворого. Але мало уваги приділяється психологічній адаптації колишніх наркоманів, їхньому лікуванню на середніх та пізніх стадіях одужання.
Найчастіше причина формування залежності криється в дитячому травматичному досвіді, в переживанні ранньої психологічної травми, насильства чи депривації. Подолання наслідків дитячої психологічної травми приводить до одужання наркозалежних осіб і повернення їх у суспільство. На це спрямований метод американської психологині та психотерапевта, професорки, християнки Мерилін Мюррей, який був розроблений у 1981 році й набув поширення у 45 країнах світу.
Завдяки тривалому досвіду практичної роботи у реабілітації постнаркозалежних осіб у центрах Благодійної організації «Вихід є!» та отриманню дозволу на використання методу від Мерилін Мюррей дисертант розробив інноваційну програму психологічної реадаптації дорослих колишніх наркоманів та поверненню їх до повноцінного, соціально корисного життя.
Руслан Ільченко простежив хід і результати застосування програми у формувальному експерименті. В апробації взяли участь 60 осіб, яких обрали із групи 120 дорослих постнаркозалежних осіб методом довільного вибору. Решта 60 осіб склала контрольну групу, яка не брала участі у формувальній серії дослідження. Вік досліджуваних - від 22 до 45 років. За статевим складом вибірка включає 96 чоловіків і 24 жінки (це середній гендерний баланс у центрах реабілітації). Термін тверезості представників експериментальної групи варіюється від 6 місяців до 12 років. Дослідження проведене із 2018 по 2020 роки.
У ході формувального експерименту показники соціалізації колишніх наркозалежних істотно покращились. Учасники програми адаптувалися до соціального довкілля, позитивно емоційно реагували на життєві події, краще взаємодіяли з навколишніми людьми, проявляли більший самоконтроль і відповідальність.
Ці дослідження доповнять програму одужання для наркозалежних та дадуть можливість проживати більш якісне життя і бути позитивним прикладом для інших.

Підготувала Олена Ільчук

далі
Шлях православного єпископа в адвентисти