Онлайн медична конференція Євро-Азіатського дивізіону

З 5 по 7 травня 2020 року відбулася онлайн конференція для лікарів, медичних працівників, психологів та студентів-медиків на тему «Психічне здоров'я медпрацівника та його пацієнта під час і після пандемії COVID-19».

У конференції взяли участь 163 особи з Білорусі, Болгарії, Німеччини, Грузії, Італії, Казахстану, Молдови, Російської Федерації, Румунії, США, України.
На тлі ситуації пов'язаної з коронавірусом, що впливає на фізичний стан людини, і вживаються обмежувальні заходи, що ведуть до зростання безробіття і економічної кризи, серед населення підвищується рівень страху, тривожності і паніки. А медпрацівники, які стоять на передовій, навпаки, крім надлишку роботи і фізичних перевантажень, виявилися під жорстоким емоційним пресингом: як захистити і заспокоїти своїх пацієнтів, та й себе самих?
Згідно з недавнім дослідженням, проведеним в Китаї, в якому взяло участь 1 257 медичних працівників, 71,5% відчували стрес, а у половини спостерігалися симптоми депресії. Найбільшою мірою до цього були схильні жінки, які безпосередньо беруть участь у наданні медичної допомоги хворим на COVID-19. Деякі з них на цьому ґрунті навіть прийшли до висновку, що найкращий варіант покінчити з реальністю - позбавити себе життя.
З огляду на важливість збереження психічної стійкості медичного персоналу, Відділ здоров'я Євро-Азіатського дивізіону, АМАР (Асоціація Медиків Адвентистів Росії) спільно з клінікою «Ангелія», яка виступила головним організатором, провели онлайн зустріч для всіх, чиє життя зараз зосереджене на боротьбі з інфекцією. 15 спікерів у сфері медицини зі США, Європи та ПАР протягом трьох днів ділилися досвідом, дослідженнями, знаннями, підбадьорювали і відкривали нові джерела для духовного зростання. Серед них були: президент медичного центру Лома Лінда доктор Річард Харт, президент Інституту Веймара доктор Ніл Недлі, директор Відділу здоров'я Генеральної Конференції Пітер Лендлесс, так само доктора в області психології та психотерапії, провідні фахівці та лідери клінік. Також своїм досвідом поділилися наші співвітчизники: директор клініки «Ангелія» - Юрій Бондаренко, який був ведучим цієї конференції, та Олексій Опарін - завідувач кафедрою сімейної медицини Харківської медичної академії післядипломної освіти.
Зі словом натхнення до учасників звернулися президент і секретар Євро-Азіатського дивізіону Михайло Фомич Камінський і Віктор Володимирович Алексєєнко. Конференція транслювалася на Youtube каналі, і учасникам була надана можливість ставити свої запитання в онлайн чаті. Кожен день до зустрічі підключалися близько 150 електронних пристроїв, у більшості випадків, біля кожного з них було кілька слухачів. Одна слухачка в коментарі до першого дня роботи конференції, крім подяки зазначила, що зробила 13 сторінок конспекту за ці 3 години! Серед учасників онлайн конференції були представники інших конфесій, а також медичні працівники із зарубіжних країн.
На конференції обговорювалися такі теми як синдром професійного вигорання, симптоми депресії, які уроки можна винести з історії попередніх пандемій, звідки черпати натхнення і мотивацію. Було наголошено на важливості розуміння того, що медичні працівники - не роботи, і білий халат або навіть скафандр, не роблять їх менш психологічно вразливими. Тому їм, як нікому іншому, важливо дбати про своє здоров'я, дотримуватися режиму дня, приділяти увагу фізичній активності, ділитися своїми переживання з близькими, але найголовніше - довіритися Великому Лікарю, який пройшов цей шлях і знає, як втішити і підтримати.
Особливу увагу було приділено інформаційній самоізоляції від новин, телевізора, телефона та інтернету. Потрібно бути проінформованим, але не потрібно «занурюватися». Найчастіше саме тому багато людей схильні до занепокоєння і страху. Спікери також підкреслили важливість цілісного підходу до лікування пацієнта. Оскільки багато хворих знаходяться в ізоляції і стані невизначеності, ризик порушення психічної стабільності зростає. Саме тому, в даному випадку лікар повинен цікавитися душевним станом пацієнта, надаючи підтримку йому та членам його сім'ї. В цей час люди найбільш схильні вести розмови на духовні теми, тому медичним працівникам надається можливість послужити духовним потребам людей, спрямовуючи їх до Великого Лікаря, який бажає їх спасати.
Слава Богу за цю натхненну і мотивуючу зустріч, яка об'єднала тих, хто виконує Велике Доручення Великого Лікаря і що додала ентузіазму для подальшої боротьби з вірусом. І хочеться висловити особливу подяку команді клініки "Ангелія" за чудову організацію цієї конференції. Рясних вам Божих благословінь! Дорогі медпрацівники, нехай присутність Божа відчувається вами кожну хвилину вашого життя. Ви є руками і серцем Небесного Цілителя. Нехай Він продовжує захищати вас, ваші родини і ваших пацієнтів.
Надія Іванова, Відділ здоров'я ЄАД
Джерело: esd.adventist.org

далі
У Міжнародний день сім'ї пропонуємо добірку п'яти книг про зміцнення гармонії в шлюбі: