Двотижневий тренінг з ментального здоров'я від коледжу Hartland відбувся в Бучі

"Основи ментального здоров'я та коучинг" – тренінг, підготовлений викладачами коледжу Хартленд (Hartland) з 17 по 28 липня відбувся в Бучі, на кампусі Українського гуманітарного інституту.

Ініціатором проведення заходу став відомий адвентистський проповідник та євангеліст Марк Фінлі. Після початку російської агресії він запропонував навчання з надання психологічної допомоги та основ ментального здоров'я для українців. Отже був сформований навчальний курс, студентами якого стали сімдесят учасників з усієї України. Серед них пастори, психологи, капелани, та бажаючи розпочати служіння суспільству. Протягом двох тижнів вони опановували навички допомоги у кризових ситуаціях, подолання ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) та методи ефективної духовної підтримки.
Від коледжу Хартленд для проведення тренінгу завітали пастори Роберт Маккай (Robert Mackay) та Пол Конефф (Paul Coneff), викладачі Джерардо Паян (Gerardo Payan), Івонн Рестрепо (Ivonne Restrepo), а також студент коледжу Йохан Ґомез (Johan Gómez).
Роберт Маккай – капелан з великим досвідом, випускник університету Ендрюса, засновник і директор служби підготовки капеланів, викладав історію виникнення капеланського служіння, розповідав про свою практику служіння у лікарнях, та давав поради щодо допомоги у різних кризових ситуаціях. Учасники тренінгу вчилися на наданих їм прикладах, обговорюючи різноманітні ситуації та шукаючи відповіді на практичні питання.
Пол Конефф – випускник університету Ла-Сьєрра, ліцензований консультант з питань шлюбу та сім'ї, президент організації "Straight 2 the Heart", яка допомагає долати наслідки травм та насилля, та позбавлятися залежностей.
Пастор Конефф під час тренінгу навчав практиці заступницької молитви, що базується на історії життя Ісуса. Разом з ним розглядали біблійні уривки, що використовуються для молитовного служіння з тими, хто пройшов через травматичний досвід.
Джерардо Паян – клінічний психолог, директор центру емоційного здоровʼя у північній Мексиці, останні 15 років надає психологічну допомогу сімʼям, які пережили насилля, кризу, або мають залежності. Також Джерардо є директором і викладачем онлайн-курсу "Інтеграція місіології з біблійною психологією". Під час тренінгу він ділився алгоритмами допомоги післястресових та травматичних подій, розглядав випадки гострого стресового розладу та ПТСР, та кроки з першої психологічної допомоги.
Івонн Рестрепо – сертифікований коуч з питань ментального здоров’я коледжу Хартленд, за останні 25 років організовувала тренінги у різних країнах Північної та Південної Америки, Великобританії, Китаї, та на Філіппінах. Під час навчання Івонн знайомила слухачів з використанням біблійного коучингу для консультацій, а також для побудови стратегій, цілей та дій на основі біблійних цінностей й ідентичності, що дарована Творцем кожній людині.
Частиною навчання були завдання, які виконувалися в групах або у парах, що робило тренінг спрямованим на формування необхідних для служіння навичок. Заняття відбувалися з дев'ятої ранку до шостої вечора, а для бажаючих зануритися в теми капеланського служіння та заступницької молитви, організовували додаткові зустрічі після вечері.
У проведені всіх заходів допомагало подружжя Клімук, Ольга і Володимир, які здійснювали переклад з англійської.
Ми попросили учасників тренінгу поділитися враженнями.
"Дякую Богу за чудову можливість бути на цьому заході. Професійна діяльність, особливо в умовах війни, вимагає обізнаності та компетентності в роботі з травмою та постраждалими внаслідок військових дій. Ця програма є особливою, тому що побудована на біблійній основі та християнських принципах, які допомагають мати впевненість у своїх професійних діях та застосовувати приклад Христа", – зазначила Олена Носова, практичний психолог, викладач психології Українського гуманітарного інституту, та керівниця асоціації "Дружина пастора" в Українському уніоні.
За словами керівниці відділу жіночого служіння Адвентистської церкви а Україні Ірини Бегас, це було
неймовірне навчання: "Раніше я багато разів чула вислів, що лише метод Христа є самим ефективним в служіння людям. Під час цього навчання ми пережили практично і відчули на собі метод Христа – співчуття, близькість, розуміння та ніжне зцілення Святого Духа. Для мене було справжнім відкриттям, що всі психологічні методи допомоги, які розглядалися на тренінгу, мають біблійну основу і є христоцентричні! Коли Господь зцілює серце, Він наповнює його Своїм світлом та любов’ю. Саме з такими серцями ми всі роз’їжджалися по різним регіонам України, щоб нести Божу любов та зцілення далі! Нехай Господь благословить це служіння!".
За словами керівника відділу здоров'я та капеланського служіння Адвентистської церкви в Україні Сергія Луцького, це був не тільки перший візит команди Хартленд коледжу до України, а й перша подорож кожного зі спікерів до нашої країни, і вони високо оцінили рівень підготовки учасників тренінгу та їх бажання вчитися.
"Викладачі, які завітали до України – дуже зайняті люди, оскільки кожен з них надає консультації та викладає в своїй країні. Але для українців вони готові робити онлайн-навчання, підтримку від супервайзерів, та навіть приїжджати сюди знову, бо бачать спрагу до знань. Тож сподіваюсь, ми продовжимо співпрацю, і побачивши запит на певну тематику, яка цікавить людей в Україні, наступного разу викладачі завітають до нас з новим тренінгом", – поділився Сергій Луцький.

Валентин Загреба
Фото: Валентин Загреба, Денис Солом'яний

далі
Археологи знайшли докази руйнування Єрусалима часів Першого та Другого Храмів