Адвентисти-підприємці розвивають соціальний бізнес

Розповідає Юрій Баранов, керівник Асоціації адвентистів-підприємців України.

Асоціація "Адвентисти в сфері послуг і виробництва" (ASI) є підтримуючим служінням Адвентистської церкви, спрямоване на працю як на місію, свого роду проповідь на робочому місці. Є рухом рядових членів церкви. З 2015 року функціонує українська гілка ASI.
Мета цього об'єднання – знайти однодумців, перш за все в силу особливої складності і токсичності роботи підприємців. Перше завдання асоціації – взаємопідтримка, друга – фінансування служіння, третя – навчання менеджменту та організації управління проєктами. Ми не тільки допомагаємо грошима, а й навчаємо місіонерів, пасторів краще втілювати свої ідеї. Підтримка служіння може бути фінансової, а може – і у вигляді освіти.
Фактично є дві мети: підтримка один одного і підтримка служіння. Підприємець – людина активна, ініціативна, він виражає себе через дії. А якщо він християнин, тоді те у що він вірить, виражається в його особистому житті, в сімейних відносинах, у взаєминах з друзями. Християнин-бізнесмен – кращий в своїй справі. Він вибагливий до себе, щоб краще служити, більше піклуватися.
Наші форми роботи – щорічні форуми, збори народу Божого, постійне спілкування через інтернет (у Zoom), бізнес-школа, комітет з фінансування та відбору проєктів.
Форуми проводяться з 2015 року, в 2016 році було створено ярмарок та комітет з проєктів, у 2017 почалося їх фінансування. В 2019 відкрився напрямок бізнес-школи та відділ медично-місіонерського служіння.
У зв'язку з карантином, у 2020 році не вдалося провести форум. На сьогодні в асоціації налічується близько 40 членів. На форуми збираються близько 120 чоловік.
В цілому, на проєкти пожертвували 3 мільйони
Наші підприємці профінансували відкриття трьох шкіл: в Одесі, Полтаві та Херсоні.
Діє реабілітаційний центр по роботі з залежними в Кривому Розі, співзасновниками якого є Віталій Ганулич і Руслан Ільченко. Ми підтримували оздоровчий центр "Барвінок" на Львівщині, санаторій "Наш Дім" в Нових Обіходах, рух клубів здоров'я, програму "Upstream", школу в Тячеві, Закарпатської області.
Особливо важливим є навчання в бізнес-школі. Перший річний курс проходив у 2019-2020 році. Навчання проводили найкращі спікери, фахівці, серйозні маркетологи: Костянтин Сич, Олег Нєфьодов, Євген Чекмарьов. Після цієї першої школи ми отримали ще одного гарного викладача - це Богдан Волошин.
Програма бізнес-школи PARADIGMA заснована на біблійних цінностях. Ми вважаємо, що бізнес і служіння – рушійні основи будь-якої компанії. Тому, ми навчаємо як будувати компанії, засновані на місії та вічних цінностях.
Річний курс включає в себе основи бізнес-мислення, розробку стратегії, християнські основи бізнесу, маркетинг, фінанси. В результаті, студенти отримують повну картину щодо розвитку компанії.
Кожен наш викладач – християнин. А також – практикуючих підприємець або топ-менеджер. Бізнес-школа дає практичні знання і навички бізнесу. Хочу познайомити вас з нашими викладачами.
Курс «Стартап.Запуск бізнесу» – навчання із запуску бізнесу з нуля. Проводить Богдан Волошин, підприємець і засновник проекту «Бізнес-війни».
Костянтин Сич – антикризовий менеджер, співзасновник PARADIGMA, веде предмет "Розробка стратегії і менеджмент".
Євген Чекмарьов - керівник агентства Reform Media, він навчає студентів основам класичного маркетингу та інтернет-маркетингу.
Як вести фінансове планування бізнесу, розробляти бізнес-плани – навчає Олег Нєфьодов, експерт з оцінки бізнесу, керівник NEOexpert
Освітній процес включає в себе не тільки теорію і завдання, а й конкретний розбір бізнесів. Кожен студент отримує консультації від викладачів і тренерів. А також додаткові матеріали по слабких місцях компанії. В нашій школі можуть навчатися наймані співробітники, які планують стати підприємцями, практикуючі підприємці, що планують більшого розвитку компанії, а також досвідчені бізнесмени, які хочуть впровадити християнські основи в бізнес
У співтовариство PARADIGMA входить близько 100 підприємців-християн. Крім знань, учні отримують духовну підтримку від спільноти.
В нашій бізнес-школі я веду предмет, якого немає в інших школах, він називається "Інвестуємо в небо". Його особливість в наявності духовної складової. Також вивчаємо предмети: "Як формувати команду християн", "Як вибудовувати місію бізнесу, щоб тебе надихали не тільки гроші”. Для молоді ця програма дає гарний старт. У нас є прекрасні приклади як молоді хлопці за рік ставали успішними підприємцями. Для діючих підприємців – це можливість вийти на новий рівень. Школа PARADIGMA змінює усталений погляд на бізнес.
Моя справа також перенесла серйозну трансформацію. Коли бізнес стає цифровим, інноваційним, це дорого коштує, особливо в питанні мислення. До цього потрібно прийти. Повинно бути нове бачення.
В рамках школи було організовано консалтингове агентство. Воно здійснює консультації, в тому числі, великих відомих в Україні християнських організацій, церковних напрямків, проєктів.
За перший рік навчання пройшли 15 студентів, зараз навчається 18 осіб. Члени ASI активно спонсорують, створюють гранти на навчання. В кінці бізнес-школи один зі студентів отримав грант на 26 тисяч гривень, що повністю покриває вартість школи. У минулому році було п'ять, у цьому році шість студентів на дотаціях, які до половини покривають вартість навчання.
Щодо відділу здоров'я, то ми поставили за мету розвивати сферу здоров'я, виробництво і продаж продуктів здорового харчування, роботу санаторіїв, ці проєкти на самозабезпеченні, соціальне підприємництво. Часто ними займаються хлопці-волонтери, які не вміють робити це ефективно. Ми намагаємося їх навчити, щоб вони могли заробляти і вийти на самозабезпечення.
У нас вчився лікар, який працює начмедом в медичному центрі "Ангелія", Сергій Серденюк. Декан УГІ Олег Бурлєєв отримав чітке бачення розвитку бізнесу. Віталій Ганулич проходить у нас навчання. Спонсоруємо проєкти, пов'язані з виробництвом, ініціюємо програму навчання в клубах здоров'я. Кілька підприємств отримують від нас підтримку. Вперше провели зустріч, де зібрали всіх керівників клубів здоров'я, для популяризації та просування цієї ідеї в країні.
Та ж команда, яка організувала зустріч по клубах здоров'я, створила онлайн-програму "Відновлення емоційного здоров'я".
Це такі значущі проєкти для України, в яких ASI співпрацює з керівництвом Адвентистської церкви в Україні. В найближчому майбутньому плануємо і почали фінансувати фізичне виховання в наших адвентистских школах. Ми хочемо виділити цей напрямок і почали фінансувати проекти із закупівлі обладнання.
Нам необхідно розвивати програми з розвитку реабілітаційних центрів. На жаль, поки що немає асоціації християнських психологів. Церкві слід звернути на це серйозну увагу і працювати в цьому напрямку.
Ми підтримуємо соціальне служіння Валерія Рябкова. На одному з конгресів він знайшов однодумців і на Полтавщині організовує будинок престарілих.
Дійсно, щоб працювати з багатьма проєктами, важливо мати освіту і тут нам потрібні знання, отримані в бізнес-школі.
Ми також створили групи підтримки лідерів, зараз складаємо методичні матеріали. Це свого роду групи анонімних грішників. Бо церква повинна бути безпечним місцем, де людина може поділитись не тільки успіхами, а й проблемами, переживаннями, ураженнями.
Я працюю в групі "Лідери, які пережили вигорання". Проводимо консультації з нашими адвентистськими психологами в цьому напрямку. Лідер потребує підкріплення, але часто не має людей близького кола, де б міг черпати сили і отримувати потрібну підтримку.
Ці групи підтримки – серце роботи асоціації, де ми черпаємо сили для проєктів, набуваємо нових друзів, вибудовуємо глибину в стосунках. Зрозуміло, що є Бог, молитва, але групи підтримки з однодумцями, правильно організоване глибоке якісне спілкування – те, що допомагає отримувати довгостроковий результат в служінні.
Записав Максим Балаклицький

далі
Слідопити Кам’янки-Дніпровської привітали жителів міста зі святом