Невеликі протестантські організації надають потужну допомогу армії і постраждалим від війни

Розповідає В'ячеслав Горшков – начальник відділу співпраці з релігійними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС).

Перше, що маю відзначити – це недвозначна позиція щодо оцінки подій та ставлення до них. Війну названо війною без жодних евфемізмів. Правдива оцінка подій стала важливішою за збереження стосунків із одновірцями з РФ, які підтримали агресивну політику Путіна.
Друге – можна бачити, наскільки ефективними є міжнародні зв'язки протестантських церков. Вони миттєво були використані заради поширення правдивої інформації щодо агресії РФ проти України та залучення різноманітної допомоги для мирного населення та для захисників України. Тут нагадав про себе досвід, який наші протестанти набули ще на початку 1990-х років, коли у великих обсягах завозили та розподіляли різноманітну гуманітарну допомогу.
З 15 червня ДЕСС сприяє отриманню дозволу на перетин кордону для короткотермінових поїздок релігійних діячів.
Документи, які ми готуємо по цьому питанню дають нам цікаву статистику. Відомо, що за результатами соцопитувань до протестантських церков належить не дуже велика частина населення України. Проте, 59% звернень щодо короткотермінових виїздів за межі України надходить саме від протестантських релігійних організацій. Це дає уяву про потужність міжнародних зв'язків наших протестантів та міру їхньої участі у залучення допомоги для наших громадян, які постраждали від російської військової агресії та у справу підтримки Збройних Сил України (ЗСУ).
Ми не лише надаємо сприяння у виїзді за кордон, але й просимо повідомляти про результати таких поїздок. А ці результати можуть бути для когось несподіваними. Наприклад, деякі представники тих протестантських церкви, що відомі своєю пацифістською позицією, виїжджаючи на міжнародні релігійні форуми, повертаються з джипами для ЗСУ.
Багато протестантських церков серйозно постраждали від російської військової агресії — зруйновано та пошкоджено багато культових споруд, загинули члени церков – як мирні жителі, так і ті, які були у війську; деякі громади майже в повному складі опинились у статусі біженців чи внутрішньо переміщених осіб, дехто потрапив під окупацію, тощо. Але попри всі втрати, вони залишаються активними у залученні та наданні допомоги іншим постраждалим від війни.
Нещодавно ми отримали деяку показову інформацію від Свідків Єгови. До початку війни у 2014 році в Україні їх було десь 130 000. Не найчисельніша релігійна організація, яка мала багато громад на Сході країни. Зрозуміло, що тимчасова окупація територій Донецької та Луганських областей, а також Криму було сильним ударом для Свідків Єгови. А тепер трохи цифр. З 24 лютого ця, не дуже численна та відчутно постраждала релігійна організація надала допомогу та житло майже для 54 000 осіб, і не лише своїм вірянам, та завезла в найбільш постраждалі від війни райони України 441,5 тони гуманітарних вантажів.
Хотілося б отримати таку інформацію і від інших релігійних організацій. Я впевнений, що там статистика буде не менш вражаюча.
Підготував Максим Балаклицький
#опитування2022

далі
Історії мобільних клінік якими поділилися наші лікарі