Християни мають робити все задля духовного і морального виховання суспільства

Розповідає Валерій Антонюк, голова Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів

Які є результати суспільної та соціальної діяльності українських протестантів у 2020-2021 роках?
Соціальна діяльність
У Всеукраїнському союзі церков євангельських християн-баптистів за ці роки реалізовано дванадцять гуманітарних проєктів, мета яких допомогти постраждалим від затоплення в Карпатах, постраждалим від пожеж у Луганській області і малозабезпеченим у сірій зоні на сході України. Ми зосередили увагу на людях з інвалідністю, людях похилого віку, багатодітних сім’ях, хворих та самотніх, які мешкають по всій лінії розмежування Луганської та Донецької областей. Надавали засоби для обігріву, продукти харчування, термобілизну, засоби гігієни. Серед іншого – електронагрівачі, ковдри, кераміку, вугілля, дрова, картоплю, продуктові набори. Усього близько двохсот двадцяти тон. У Житомирі працює Центр адаптації та відновлення учасників АТО/ООС «Компас». Центр опікується сім’ями загиблих, ветеранами і діючими військовими.
Служіння сиротам
Маємо кілька ключових напрямів: робота з церквами, робота з усиновителями, опікунами та прийомними сім’ями, робота в інтернатах і соціальних службах, профілактика сирітства у суспільстві.
Упродовж 2020 року німецький фонд «Міст у життя» у співпраці з місцевими церквами ЄХБ побудував в Україні дванадцять дитячих будинків сімейного типу, у 2021 році – одинадцять.
Також допомагаємо батькам, які взяли дітей, у духовній, методичній, душеопікунській, юридичній і матеріальній сферах. До служіння дітям залучені благодійні організації та фонди, соціальні служби районних та обласних центрів.
Робота із залежними
До цієї групи належать алко-, наркозалежні, ігромани, співзалежні тощо.
Служіння таким людям налічує близько ста реабілітаційних центрів, які координують євангельські християни-баптисти. Із половиною з них працює соціальний комітет. Понад півтори тисячі осіб щороку проходять реабілітацію.
Професійне спрямування
Медики, юристи, вчителі, психологи, військовослужбовці, журналісти та інші професійні групи об’єднуються в Асоціації християн-фахівців для служіння та допомоги церквам, а також для розповіді про Бога.
Об’єднання віруючих людей у професійні асоціації є дуже ефективним як для служіння самої церкви, так і для надання кваліфікованої допомоги тим, хто звертається до церков нашого братства. Це служіння охоплює різні вікові категорії, включаючи молодь, студентів та людей середнього віку.
Суспільні ініціативи
Цей напрям соціального служіння охоплює великий спектр як церковних, так і світських ініціатив у співпраці з різними державними та приватними структурами. Це численні акції, заходи, круглі столи, молитовні сніданки, взаємодія з держструктурами, формування та вплив на органи місцевого самоврядування.
Основою цих ініціатив є популяризація біблійних і християнських цінностей з метою підняття та зміцнення морального й духовного рівня українського суспільства. Церква сьогодні не може залишатися осторонь зростання негативних явищ в українському суспільстві, тому зобов’язана підтримувати державні ініціативи, спрямовані на профілактику цих явищ і популяризацію біблійних цінностей як єдиного шляху вирішення проблеми.
По всій Україні набули поширення численні акції: «Чисте серце – чисте місто», «Фестиваль сім’ї», «Україна і світ святкують Різдво Христове разом», Всеукраїнське свято подяки і багато інших.
Всеукраїнський союз церков євангельських християн-баптистів входить до складу Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, до Ради євангельських протестантських церков України та інших громадських спілок.
За цей час розроблено низку проєктів нормативних актів з питань державно-конфесійних відносин та здійснення комплексних заходів задля духовного і морального виховання суспільства.
У переліку вагомих заходів, які суттєво впливають на взаємодію церкви і суспільства – круглі столи, загальноукраїнські дні молитви за Україну, просвітницькі заходи на площах міст і селищ, молитовні сніданки, які об’єднують не лише священнослужителів, а й представників громади в особі освітян, держслужбовців і міської влади, депутатів, громадських діячів.
Оскільки першоджерелом економічної чи управлінської кризи в суспільстві є криза моралі і нехтування духовними цінностями, сьогодні ВСЦ ЄХБ у співпраці з іншими християнськими об’єднаннями працює над здійсненням комплексних заходів задля духовного і морального виховання суспільства.
Якою є конфесійна динаміка українських протестантів за цей час: приріст-утрата членства, активність у служінні, розбудова церковної інфраструктури?
Статистичні дані зможу навести лише на початку наступного року, коли отримаємо звітність від громад.
Щодо розбудови церковної інфраструктури, то це поодинокі випадки. Однак активність у служінні вища за попередні роки. Попри карантинні обмеження і зростання безробіття, молоде покоління і люди зрілого віку стали більш тягнутися до спільності і командного служіння. Адже збиратися разом – це суттєва характеристика церкви. Обмеження соціального спілкування загострює нашу потребу у ньому.
Які виклики діяльності українських протестантів створила пандемія коронавірусу та інші фактори (які)?
Карантин показав гостру необхідність регулярної присутності Церкви в інтернеті. Тому ведення християнських подкастів, інформаційних сайтів, соціальних сторінок і відео-каналів, які регулярно оновлюється і виконують функцію ЗМІ, стало значно більше саме за час локдауну.
Ще одним викликом стало дистанційне навчання, яке відповідно вплинуло на просвітницьку роботу (лекції, заходи, просвітницькі акції тощо).
Цей напрям служіння ВСЦ ЄХБ зосереджений здебільшого на роботі в навчальних закладах. Ми розробляємо програми, які б дистанційно могли досягати молоде покоління і протистояти негативним явищам.
Поруч із цим просвітницька робота в навчальних закладах сьогодні особливо затребувана в рамках державних програм, оскільки не вистачає кваліфікованих лекторів на тему ВІЛ/СНІДу, наслідків абортів, куріння, алкоголізму, вживання наркотиків, безладних дошлюбних стосунків, згубності порнографії тощо. Тому працюємо над конференціями з підготовки лекторів для навчальних закладів.
Серед іншого пандемія поставила перед нами низку інших питань: як берегти себе і церкву від оманливого контенту у соціальних мережах? Як святкувати великі свята в умовах карантину з онлайн-трансляцією і без неї? Зміст і форма: що підлягає змінам, а що ні? Під час обмеження публічних заходів нам довелося осмислювати наше богословське, біблійне поняття зібрань, адже воно є суттєвим у житті церкви.
#тижденьподяки2021

далі
Активна участь у служінні допомагає пережити складні часи