Бог посилає Біблії для українських біженців

Усе почалося зі сну, який Ліз Енід Поланко вважає божественним натхненням.

Ліз Поланко - пастор, дружина пастора та затребуваний оратор із Пуерто-Ріко є адвентисткою у третьому поколінні. Вона навчалася в Антильському адвентистському університеті, який закінчила в 1986 році зі ступенем бакалавра теології та двома другорядними спеціальностями: пастирське богослов’я та середня освіта.
Протягом останніх 35 років Поланко служила в церкві адвентистів сьомого дня на різних посадах, включаючи біблійного працівника, вихователя та лідера жіночого служіння. У 2000 році вона почала виступати на ретритах для жінок, шлюбних семінарах і молодіжних ретритах у Пуерто-Ріко, що згодом призвело до міжнародних виступів у Сполучених Штатах, Канаді та за їх межами.
Відчуваючи потребу в духовному підбадьоренні під час пандемії коронавірусу, Ліз Поланко розпочала служіння «Церква без кордонів» за допомогою Facebook Live. На її сторінку у Facebook «Служіння Ліз Енід Поланко» зараз підписані понад 18 000 осіб. У розпал пандемії до 500 людей, як адвентистів, так і тих, хто не є членом церкви, щоранку приєднувалися до неї для молитви та вивчення Біблії. Результатом цих зусиль стали хрещення, оскільки Поланко об’єднала людей із церквами в їхній місцевості.
Нещодавно Ліз Поланко запросили виступити на конференції в американському штаті Індіана. Одна з пар, яка брала участь у її групі молитви та вивчення Біблії, планувала відвідати цей захід. Але через якісь непередбачені обставини чоловік не зміг поїхати.
Він звернувся до Ліз Поланко з інтригуючим повідомленням у WhatsApp. Йому приснився сон про неї, яким він хотів поділитися, але вагався, бо не вірив, що сни справді мають важливе значення. Він був під сильним враженням і мав намір розповісти їй про це у будь-якому випадку.
Незвичайний сон
В його сні, наприкінці конференції, на якій вона виступала, кубинська жінка підібрала Поланко на російському автомобілі 1950-х років і відвезла її до українського кордону. Ліз Поланко була вдягнена у спортивний одяг і кросівки. Коли Ліз перетнула кордон, вона підійшла до житлового будинку. Піднімаючись сходами, вона зустріла двох солдатів: одного африканця, іншого - українця. У кожній руці вона тримала згорнуте повідомлення.
Український солдат запитав, чому вона там знаходиться, адже це занадто небезпечно для неї. Вона передала одне зі згорнутих повідомлень африканському солдату. Відкривши згорток, він побачив карту, на якій було вказано шлях уникнення конфлікту. Уві сні вона помолилась із ними, розвернулася і побігла назад до кордону, де чекала її кубинська подруга.
Чоловік помітив, що сталося щось дивне коли Поланко бігла. Її кросівки перетворилися на високі підбори. «Чому вона бігає на підборах? І з такою швидкістю! Як вона може це робити?», - дивувався він. Ліз підійшла до машини та вони з водієм поїхали. На цьому сон завершився.
Коли чоловік розповів подробиці Ліз Поланко, він подумав, що, можливо, це означало, що вона повинна зробити щось для допомоги Україні. Він запропонував їй помолитися про це. Він вірив, що вона зіткнеться з труднощами (про що свідчить біг на високих підборах), але Бог дасть їй силу та швидкість, необхідні для виконання Його волі.
План набуває форми
Повернувшись додому в Пуерто-Ріко після конференції, Ліз Поланко не мала спокою. Вона попросила свою групу у Facebook приєднатися до неї в молитві про мудрість, -щоб визначити, чого Бог хоче від неї. «Але кожного разу, коли я стукала в двері, -каже вона, - двері не відчинялися».
Вона була в розпачі. Повідомлення уві сні здавалося терміновим. Якби ж вона знала, що воно означає! Подібно до Естер у давнину, вона виділила три дні для посту та молитви, просячи Бога показати їй, що їй потрібно робити.
Одного ранку Святий Дух розбудив її о 4 годині. «Ліз, - сказав Він, - зосередься на сні. Що ви тримали в руках? Це була їжа, вода, одяг чи ліки? Ви брали карту. Карту місця, куди можна втекти в безпечний притулок. Я - Притулок! І шлях знайти Мене лежить через Моє Слово. Мені потрібно, щоб Мої люди возили Біблії в Україну. Світ надсилає їжу, ліки та одяг, але ніхто не надсилає Біблії».
Вона отримала свою відповідь. Вона зосередилась на зборі коштів для придбання українських Біблій, призначених спеціально для дітей, військових і дорослих. Вона не знала з чого почати, тому подзвонила подрузі в Канаду та розповіла їй про свої враження. Її подруга порадила зателефонувати українському другу, який проживає в Каліфорнії. За Божим проведінням, брат друга є пастором в Україні.
Під час дзвінка в Zoom Поланко познайомилась з пастором. Вона розповіла йому про сон. Сльози текли по його обличчю, коли він слухав. Того дня він молився, щоб Бог забезпечив їх Бібліями. Його церква, як і багато інших у регіоні, стала прихистком для внутрішньо переміщених українців, і щодня біженці просять Біблію чи духовну літературу. Вони покинули все, поспішаючи втекти від наступаючих російських військ, і особливо сумують за своїми Бібліями. Бог вибрав спосіб відповісти на його молитву через сон, який подарував чужинцю в Америці.

Подолання перешкод
Після цієї першої розмови Поланко підтримувала контакти з іншими пасторами та лідерами церков з Українського Уніону, телеканалу «Надія» Україна, та світового адвентистського радіо. Її мета - надати 40 000 Біблій для роздачі дітям, солдатам і дорослим.

Однією з перших перешкод, з якою зіткнулася Ліз Поланко, було знайти видавництво, здатне випускати Біблії. Коли вона зв’язалася з Біблійним товариством в Україні, то дізналася, що воно знаходиться у володінні Росії, і вони не можуть нічого надрукувати, але можуть продати те, що є в запасі — близько 15 000 томів. Видавництво в Польщі погодилося надрукувати решту 25 000 Біблій.
Другим завданням було зібрати достатньо грошей, щоб купити 40 000 Біблій. Поланко отримала достатньо, щоб надіслати першу групу з 5000 Біблій від українського видавництва. Почувши про цю ініціативу, вони дійсно пожертвували частину Біблій. Наступну партію в 10 000 буде закуплено на початку травня.
Ліз Поланко звертається до глобальної спільноти адвентистів за допомогою в цьому проєкті. Її група у Facebook активно просуває цю ініціативу, а також долучає адвентистських капеланів, які надають духовну підтримку солдатам на війні.
Ціна Біблії коливається від 3-6 доларів США за чудово ілюстровані дитячі томи, 8,50 доларів США за переклади для дорослих та до 15 доларів США за спеціально розроблену закамуфльовану солдатську версію, яка досить маленька, щоб поміститися в кишеню, і виготовлена ​​з міцного матеріалу. Мета Поланко - зібрати 300 000 доларів.
Для отримання додаткової інформації та співпраці з її служінням у надсиланні Біблій в Україну відвідайте https://www.facebook.com/LEPMinistries.
За матеріалами ANN

далі
Історії людей, з якими щодня стикається команда ADRA Ukraine