Адвентисти Луцька будують школу

Ідея будівництва адвентистської школи у місті Луцьк з’явилася за довго до того, як туди на служіння приїхав пастор Віктор Власюк, але йому пощастило взяти участь у реалізації цієї ідею. Багато років тому міська влада виділила під будівництво Молитовного дому дві ділянки більше одного гектару. На частині збудували Молитовний дім, а інша частина ділянки чекала свого часу.

Усп
ішний̆ досвід роботи школи «Живе слово» у Львові надихнув молодь першої громади створити у своєму місті навчальний̆ християнський̆ заклад, задум підтримав обласний̆ пастор Анатолій Антонюк та рада цієї̈ громади. Таким чином, у 2015 році при Молитовному будинку почав діяти Центр розвитку дитини «Надія».
В березні цього ж року перші сім вихованців переступили поріг чудово обладнаного класу. Діти дошкільного віку отримували знання з логіки, математики, української та англійської мов у програмі підготовки до школи, розвивались фізично та творчо. Окремо відводився час для духовного зростання діток.
Через молитву, дослідження Святого Письма і духовні пісні вчителі прививали дітям любов і довіру до Бога. Всі вихователі закладу є християнами, а також кваліфікованими знавцями своєї справи. Вони використовують найкращі методики та досвід інших християнських шкіл для здійснення навчального процесу.
З кожним роком кількість вихованців зростала та в 2018 році підготовку до школи закінчило 50 дітей̆. Це спонукало підготувати та обладнати ще одну навчальну кімнату та гардеробне приміщення.
З часом стало зрозуміло, що потрібно розширюватись, адже багато батьків учнів виявили бажання продовжити навчання у християнській школі. В мікрорайоні, де знаходиться центр “Надія”, немає державної загальноосвітньої школи і дітям доводиться їздити в інший̆ район міста.
Також в зоні впливу громади знаходиться ще вісім сіл, діти з яких могли б навчатись у наший̆ школі. Потрібно було рухатись далі. Після молитов та міркувань з питанням будівництва школи звернулись до Євро-Азійського дивізіону за фінансовою допомогою для розробки проєктної документації̈. Проект дуже амбіційний: школа на 200 учнів з першого по дев’ятий̆ клас та дитячий̆ садок.
У кожному класі - не більше 15 учнів. Окрім приміщень для вивчення стандартних навчальних дисциплін, відведені спеціальні локації для розвитку дитячих творчих талантів. Заплановані спортивний̆ та актовий̆ зали, а також квартири для забезпечення житлом вчителів з інших міст та сіл. Будівля буде в декілька блоків на три та чотири поверхи.
Доки чекали кошти з дивізіону, знайшовся місцевий̆ спонсор для фінансування архітектурного проектування. Господь повів нас у цій справі, і ми змогли знайти організацію, що зробила якісний̆ проект за мінімально допустиму ціну, саме таку, яку надав спонсор. Також знайшлись добрі люди, які на своєму обладнанні безкоштовно друкували та копіювали документацію для подачі на затвердження у відповідні структури.
Але не обійшлося і без неприємних сюрпризів. Ділянка, на якій̆ планувалось будівництво, має свої особливості. Її потрібно розрівняти та забити палі для фундаменту, а це - додаткові витрати, на які не розраховували. Обладнання для виконання цих робіт потребує більш потужної̈ лінії̈ електропередачі, ніж та, яка є в молитовному будинку. Сума, направлена з дивізіонну, була витрачена на закупівлю частини матеріалів для фундаменту.
Для розрівнювання ділянки використовують будівельне сміття, яке привозять городяни по оголошенню в газеті. Це допомагає суттєво знизити витрати. «На сьогодні дуже б хотілося збудувати «коробку» і накрити дахом, а потім реалізовувати проект окремими блоками» - говорить Віктор Власюк.
Війна, яка розпочалася в Україні, принесла свої складнощі. З’явилися інші нагальні потреби. Були сумніви щодо продовження реалізації цього проекту. Проте процес розпочався ще до війни, заморозити будівництво на невизначений̆ час, означає втратити вкладені в проектування кошти.
Чекати, коли будуть фінанси для всього будівництва - теж тупиковий̆ шлях, так як гроші знеціняться і проект здійснити не вдасться.
Разом з будівництвом громада веде активну соціальну діяльність по задоволенню потреб переселенців в гуманітарних питаннях.
Як що Вас зацікавив цей̆ проект та ви готові надати посильну допомогу, надаємо контактні дані пастора Віктора Власюка:
Тел. +380933997570 Email: vlasbud@ukr.net
І на останок, доки Віктор робив підбірку фото до цієї̈ статті, йому довелось зустріти свого друга юнацтва. Він очолює компанію, яка будує дороги, в бесіді Віктор розповів про свою проблему - необхідність чимось рівняти ділянку. На що друг пообіцяв безкоштовно допомогти в цьому питанні. Це був ще один доказ того, що Господь веде, все робиться вірно та не варто давати сумнівам місце у своєму жітті.
Віталій і Марія Власюк, Світлана Окуневич

далі
Центр оздоровлення та відпочинку “Барвінок” на Львівщині прийняв більше 50 харків'ян