Вчені виявили нову небезпеку татуювань

Під час процедури в лімфовузли потрапляють небезпечні металеві наночастинки, які можуть залишитися там надовго. Навіть чисті голки для тату-машинок становлять небезпеку для здоров'я людини.

Так, вони можуть залишати в організмі металеві частинки, з'ясувала група фахівців з Німеччини і Франції за допомогою електронного синхротрона ESRF, повідомляє Naked Science з посиланням на видання Particle and Fibre Toxicology.
Два роки тому вчені показали, що чорнило і металеві домішки в їх складі потрапляють в лімфатичні вузли при процесі нанесення на тіло татуювання. Причому в цьому периферійному і важливому органі імунної системи людини їх можна знайти навіть через роки після процедури.
Але дослідники не могли зрозуміти, як в лімфовузли транспортуються залізо, хром і нікель, які не входили до складу вивчених чорнила. Тоді вони вирішили перевірити голки для тату-машинок, адже саме вони на шість-вісім відсотків складаються з нікелю і на 15-20 відсотків - з хрому.
В результаті виявилося, що, коли в чорнилі міститься діоксид титану (білий пігмент, який присутній в яскравих кольорах чорнила, наприклад зелених, синіх і червоних), він зношує голку. Це обумовлено його високою щільністю і абразивними властивостями.
За словами фахівців, вони вивчили голку до і після процедури нанесення татуювання за допомогою скануючої електронної мікроскопії. І аналіз показав, що голка дійсно стирається в результаті такого механічного шліфування.
"Мова йде не тільки про чистоту салону, стерилізації обладнання або навіть про пігментах. Як ми тепер бачимо, знос голки також впливає на ваш організм", - зазначив один з авторів роботи Хірам Кастільо.

Вчені підкреслюють, що такі мікроскопічні частинки розміром від 50 нанометрів до двох мікрометрів становлять небезпеку для організму, можуть проникати безпосередньо в клітини, приводити до підвищеного виділення токсичних елементів і викликати алергію.

"Той факт, що всі пігменти і частки зносу голки відкладаються в лімфатичних вузлах, вимагає особливої ​​уваги, тим більше при виникненні алергічної реакції. На жаль, ми поки не можемо визначити, як це точно впливає на здоров'я людини. Це довгострокові наслідки: їх можна оцінити виключно в рамках тих епідеміологічних досліджень, які десятиліттями відстежують стан здоров'я тисяч людей", - підсумувала Інес Шрайвер з німецького Федерального інституту оцінки ризиків.
Нагадаємо, раніше фахівці Європейського центру синхротронного випромінювання ESRF виявили в чорнилі, часто використовуваних при нанесенні татуювань, багато шкідливих домішок та консервантів, що викликають рак.
Джерело - www.unian.net

Як потрапляння частинок зносу голки в лімфовузли впливає на виникнення алергічних реакцій IV типу / фото BioMed Central
далі
Адвентистська церква працює над роз'ясненням своєї позиції щодо абортів