Протестанти нарощують інтелектуальні м'язи

Розповідає Людмила Филипович — заввідділом філософії та історії релігії Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної Академії Наук України

Які є результати суспільної та соціальної діяльності українських протестантів у 2019-2020 роках (Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій, Рада євангельських протестантських церков України, суспільні організації, громадські рухи; благодійність, освіта)?
Певно, вже не скоро протестанти заявлять про себе так потужно, як у 2017 році. 500-й ювілей Реформації вони використали на повну, а тепер тільки кола по воді від кинутого камінчика. Але спад релігійної діяльності відбувається не тільки у протестантів. Затихли і православні (після Томосу – документу Вселенського патріарха про самоуправління українського православ’я), і католики (після проекту "Папа Римський - Донбасу"), навіть греко-католики. Наступив відлив, а тут ще COVID-19. Де, за моїми відомостями, ще протестанти проявляють себе - це наука, освіта, Євразійська акредитаційна асоціація, пишуть дисертації, книги, захищаються. Нарощують інтелектуальні м'язи, й це може зіграти їм на руку.
Якою є конфесійна динаміка українських протестантів за цей час: приріст-утрата членства, активність у служінні, розбудова церковної інфраструктури?
По всіх цих питаннях дуже вдарив COVID-19. Кількість прихожан церков зменшилась і в інших конфесіях. Карантинні обмеження вплинули на місіонерську діяльність протестантів, чим вони завжди були сильні, зменшилася активність служіння. Протестанти традиційно сильні громадами, внутрішньо суспільними зв'язками, а тут - заборони. Дещо перенесено в інтернет, де протестанти пішли шляхом поширення освітніх програм, біблійних шкіл, дистанційного навчання.
Про розбудову церковної інфраструктури - не чула. Зменшення громад на непідконтрольних територіях (у 10 раз) не збільшило протестантську мережу на материковій Україні, хоча і виїхало звідти 1,7 млн громадян. Десь ті люди загубилися, хоча частково вони поповнили наявні громади, але не настільки, щоб відділитися в окремі структури.
Які виклики діяльності українських протестантів створила пандемія коронавірусу?
Основний виклик - традиційному способу життя громади, спільній молитві, колективному вивченню Біблії, заняттям по інтересам, активній соціальній допомозі нужденним. Я б сказала: відбулося демасштабування діяльності, зосередження на близькому колі, зменшення соціальних зв'язків.
Але це все притаманно не тільки протестантам.
#тижденьнадії2020

далі
Новітнє лікування дає надію немовлятам зі спінальною м'язовою атрофією