Моя мрія - надихнути мільйон людей на взаємини з Богом

Розповідає Олег Боков - пастор, YouTube-блогер.

Що підштовхнуло Вас на створення YouTube каналу?
Я вирішив створити канал ще в 2013 році. Але в моєму житті було багато різних подій на той момент, і я не зміг це зробити. У 2017 році я все-таки створив канал на спортивну тематику, але у мене не було натхнення продовжувати його вести, і я припинив цю діяльність. Але мав величезне бажання створити християнський канал, довго боровся з собою, думав, що це буде не актуально, але потім все-таки в 2019 році створив і виявилося, що на рахунок неактуальність я помилявся.
Спонукало створити канал внутрішнє відчуття того, що це необхідно для сучасної молоді, то, що мій син зростає і йому також потрібна буде духовна мотивація, а на YouTube її дуже мало. І плюс моя мрія надихнути мільйон людей на взаємини з Богом.
Ще одна причина чому я хотів створити канал - це те, що він буде актуальним для християн. Чому?
По-перше, тому що не було каналу, який на простій молодіжній мові віщає якісь духовні речі. По-друге, люди думають: «ось християни - це нудні і занудні люди, що це якісь там «зашорені» фанатики, що Бог - це суцільні обмеження», а я хотів показати хлопцям, що з Богом насправді жити набагато крутіше.
Які були труднощі у розвитку YouTube каналу?
Перше, звичайно, це страх і невпевненість. Друге - це те, що я сам по собі педантична людина і люблю, коли все максимально ідеально, що стосується, в першу чергу, моєї роботи. Те перше відео, яке я виклав, воно було відзнято на мобільний телефон і з великими труднощами, не через те, що процес зйомки був складним, а через те, що я зовсім іншого хотів з самого початку. Але я дуже радий, що тоді випустив цей перший ролик, далеко недосконалий, тому що навіть він знайшов відгук у серцях багатьох людей. Були труднощі і фінансові, і часу не вистачало, тому що потрібно було багато чого поєднувати, а це завжди великі моральні і емоційні переживання. Не виходило писати сценарії так, як я хотів, за обсягом мається на увазі, хотілося писати набагато частіше, а часто не виходило. Слава Богу, благословень було більше, ніж труднощів.
Також Бог послав людину - Назара Смірнова, мого відео оператора. І ми удвох почали записувати ролики всупереч усім складнощам. Цікаво те, що друге відео на нашому каналі ми записували о п'ятій годині ранку через відсутність часу. Це був день народження моєї дочки і о сьомій годині мені потрібно було вже бути вдома. Тому сценарій я написав за пів години, відзняли ми за дві години, з п'яти до семи. Іноді в таких умовах доводиться працювати.
Скільки часу займають підготовка і зйомки відео?
Як правило, для написання сценарію необхідний день, буває два. Іноді я розповідаю історії без сценарію. Це стосується моїх особистих історій, дослідів. Тому і зйомки іноді займають по кілька годин, буває чотири, п'ять годин, а буває і десять хвилин, одним дублем відзняли і все. По монтажу теж саме. Буває по-різному, від двох годин до двох повноцінних днів. Тобто може бути сорок годин монтаж, абсолютно різний буває формат, і плюс я не завжди залишаюся задоволений перед тим, як викладати.
YouTube така сувора сфера, де ти змушений вкладатися в терміни, інакше ти занурюєшся в рейтингу і YouTube тебе потім не показує. Тому ми намагаємося випускати ролики навіть тоді, коли я відчуваю, що не все ідеально, але я все одно упокорююся, бо треба випускати ролик, щоб YouTube тебе потім показував людям.
В одному зі своїх відео Ви казали, що у вас є проблеми зі спонсорами. Що мотивує вас продовжувати знімати відео?
Проблеми з фінансами - це стандартні проблеми всіх людей, які розвивають щось нове і, коли в них немає одного брата, кума мільйонера, то дуже складно самому якось розвиватися. В час карантину дійсно був величезний виклик, тому що частина людей сказала, що ми не можемо підтримувати вас так, як раніше. Зараз ми продовжуємо знімати бо розуміємо, що це Божа воля, а я зі свого досвіду знаю, що якщо це воля Божа, то в будь-якому випадку фінанси знайдуться. Знайдуться люди, які побачать, подзвонять, скажуть: «слухай, я тут із спонукання хочу тебе підтримувати». Я таке переживав у своєму житті дуже багато разів. Господь ніколи не залишає і тому, коли є якісь виклики, потреби, то приходять ті люди, через яких Господь відповідає на цю потребу. Важливо помітити те, що засмучує часом, коли люди не розуміють скільки коштів потрібно, для чого потрібні ці кошти, що зйомка подібних відео в подібному обсязі, що потрібно оплачувати роботу людей, які знімають, монтують, дизайнер, який зараз у нас робить обкладинки і це, повірте, дуже непросто людині, яка буде відео просувати. У нас зараз чотири людини в команді, крім мене. Я з YouTube не отримую жодної копійки, це моє соціальне служіння, а хлопці на оплачуваному служінні. Я вже мовчу про обладнання, про оренду приміщення для зйомок і так далі.
Де ви шукаєте ідеї для нових відео?
Ідеї для відео шукаю з різних джерел натхнення. Іноді це просто та тема, яка, безпосередньо, мене хвилює, іноді це якась подія в світі або в YouTube. Найчастіше, так як я багато спілкуюся з молоддю, це відгук на те, про що говорить молодь, що їх хвилює. Тобто просто потрібно бути уважним до того, що відбувається в світі, про що говорять у християнському світі зокрема, та й не тільки. І, коли ти це знімаєш, то відразу відчувається наскільки це актуально. Менш актуальні теми менш проглядаються, більш актуальні теми мають більше переглядів.
Що ви можете побажати тим, хто також хоче поширювати християнський контент, але не мають достатньо сміливості?
Перше - це потрібно добре вникнути в тему. Це міф, що ось ви почнете просто знімати ролики і у вас рано чи пізно вийде. Ні, треба зрозуміти точно, чи це ваша справа, потрібно спершу вникнути в теорію. Потім почати себе знімати. Можна спершу друзям там показати, щоб вони зробили свій feedback, тому що є дуже багато людей бажаючих і здатних людей, але їх здібності не в цьому. Якщо у вас здібностей немає, то, повірте, скільки б ви туди грошей не вкладали, ви не зможете мати успіх в цій сфері. Пробувати однозначно варто всім, в кого є бажання, але потрібно бути чесними перед собою і прислухатися до тих людей, які дійсно об'єктивно бажають вам добра і, якщо багато друзів кажуть і підказують, що варто краще реалізовувати себе в іншому, то варто прислухатися до цього. Але, якщо ваше переконання і ваше покликання вище будь-якого оточення, навіть найближчих вам людей, тоді слід йти до кінця. Хоча це може бути занадто дорога ціна. А хто каже, що: «я сто відсотків знаю, що це моє покликання, бо мені так Бог сказав», ну, в такому випадку це їх відносини з Богом і нехай вони пробують, але пробують мудро, не покладаючись на те, що Бог сам почне просувати їх ролики і буде покращувати їх якість. Потрібно робити все можливе, шукати різні курси на YouTube: платні, безкоштовні. Йти на курси риторики, вчитися аналізувати те, як роблять ті, у кого вже виходить краще. Ну, і оточити себе тими людьми, які в цьому вже щось знають і можуть. І все буде добре.
Запитання - Надія Симоненко
#тижденьнадії2020

далі
Кризова ситуація нас навчила обережності й довірі Богу