Хочемо розірвати замкнуте коло, коли діти-сироти вже власних дітей віддають до інтернатів, травмуючи на все життя

Розповідає Павло Шульга, керівник Асоціації наставництва для дітей та молоді в Україні

Як давно існує асоціація та яка її мета?
Асоціації наставництва в Україні вже майже три роки. Основна мета – впровадження різних форм наставництва для дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та тих, які перебувають в інституційних закладах нашої країни. П’ять років тому наставництво закріпили на законодавчому рівні.
Наразі існує три форми наставництва – індивідуальне, гостьові сім'ї та корпоративне наставництво.
Індивідуальне наставництво – це форма, коли доросла повнолітня особа здійснює підтримку дитини з інституційного закладу. Майбутній наставник проходить чотириденні спеціальні курси, отримує висновок від Центру соціальних служб. До проведення навчання залучаються також неурядові організації, якщо вони мають підготовлених тренерів. Опісля підбирають пару: дитину та наставника, і вони знайомляться.
Наставник підтримує дитину в соціалізації, на шляху в доросле життя, в навчанні в учбових закладах тощо. Наставник перебуває поруч як друг, значима людина, старший брат чи сестра. Ділиться життєвим досвідом, дає корисні поради, навчає.
Для дітей участь наставника в їхньому житті має величезне значення. Адже після інтернатних закладів вони часто не соціалізовані, не вміють елементарного: піклуватися про себе, розпоряджатися коштами, планувати свої справи.
Друга форма наставництва – гостьові сім'ї. Цей проєкт ми називаємо так, як і в Сполучених Штатах – guest family. Сім'ї підтримують дитину, яка перебуває в інституційному закладі, а на вихідні запрошують до себе в гості. Тому й називається «гостьові сім'ї». Головне завдання: надати дітям, які мали деформовану модель сімейних відносин, можливість познайомитися з правильною моделлю сім'ї, де тато та мама люблять одне одного та дітей. Під впливом підтримки та любові у дітей формується позитивна і прогресивна модель сім'ї, відбувається соціалізація.
І третя форма – корпоративне наставництво. Це форма наставництва, коли будь-яке підприємство має можливість дитині обрати професію своєї мрії. Крім того, у дитини з’являється індивідуальний наставник – один із працівників цього підприємства саме того напрямку, який її цікавить. У такий спосіб дитина має широку можливість зорієнтуватися у виборі професії, налагоджує добрі стосунки з успішною дорослою особистістю, яка допомагає їй надалі в житті.
Які нові проєкти розробляєте?
Сьогодні в розробці дуже важливий проєкт - «Маленька мама». Ця форма наставництва направлена на підтримку молодих дівчат, які часто вагітніють ще в інтернатних закладах. В наш час така дівчинка вимушена або зробити аборт, або опинитися за межею бідності. Як правило, хлопці залишають таку дівчинку. Вона відчуває себе самотньою, не маючи підтримки дорослого або друзів. Якщо дівчина таки народжує, то найчастіше відмовляється від дитини, прирікаючи її на повторення сирітського сценарію. Виходить замкнуте коло.
У багатьох країнах заборонена така інституційна форма виховання як дитячий будинок. Адже дитина, яка з народження до чотирьохрічного віку живе в закладі, отримує глибинні психологічні, моральні та фізіологічні травми, від яких не може оговтатись до кінця життя.
«Маленька мама» - це проєкт підтримки дівчат в період вагітності, навчання та соціалізація у великому та ворожому світі.
За період перебування в центрі «Маленька мама» дівчинка вчиться бути люблячою мамою, яка буде піклуватися про себе та дитину. Волонтери проєкту підтримують її надалі в самостійному житті.
Ваші плани розвитку асоціації?
Перш за все – плідна комунікація щодо розвитку всіх форм наставництва з партнерськими організаціями, благодійними фондами, громадськими організаціями, державними установами. Сьогодні Україна має дуже низький рівень піклування про своїх дітей та слабко розвинуте законодавство у сфері захисту їхніх прав. Тому діти, роками перебуваючи в інтернатних закладах, отримують глибинні емоційні, психологічні травми. Виходячи у доросле життя без підтримки та позитивного прикладу, вони стають на злочинний шлях, на шлях сексуального рабства, де їхнє життя знищується.
Ми переконані: якщо всі неурядові організації, які працюють у сфері захисту прав дітей, долучаться до різних напрямків наставництва, то разом зможемо кардинально змінити життя дітей вже сьогодні. Тоді інституційне виховання взагалі не матиме сенсу, оскільки в державі вже розвиваються напрямки альтернативних сімейних форм. Сьогодні бачимо, як це позитивно впливає на життя дітей, як змінюються їхні долі.
Система інституційного виховання дітей у багатьох розвинутих країнах світу ліквідована. Україні, як державі, що потужно розвивається, варто перейняти цей позитивний досвід.
«Асоціація наставництва для дітей та молоді» відкрита до співпраці. Закликаю долучатися до нашої команди. Запрошую разом зробити в Україні все, щоб діти зростали в люблячих сім'ях. Адже сім’я є фундаментом формування здорової та успішної особистості.
Питання – Алла Шумило
Додаткову інформацію про асоціацію наставництва шукайте на сайті http://mentorinua.site

далі
Християнська газета "Вічний Скарб" № 7 уже в наявності!