Допомога сексолога необхідна християнам, незалежно від того, до якої конфесії вони відносяться

Софія Гарсія Лопес, практик сексолог-психолог

Чим займається сексолог? Яка його роль у сучасному відвертому світі?
Чи є сфери в житті людини, де не виникають проблеми та завжди все ідеально? Фактично, кожна сфера має свого спеціаліста, який надає допомогу.
У сфері сексуальності — це сексологи та сексопатологи.
Давайте відразу прояснимо — в чому різниця:
Сексолог — це спеціаліст, який допомагає вирішити труднощі в нормальному статевому житті.
В той час як сексопатолог — має справу з перверсіями (щось неприродне), тобто, зі збоченнями й різними патологіями. І, також, може допомагати як звичайний сексолог.
Сексопатолог — це завжди лікар, з медичною освітою та додатковим навчанням по сексопатології.
А сексологом можуть бути як лікарі, так і психологи — які отримали підвищення кваліфікації в сексології, оскільки для допомоги людям, як правило, необхідні психологічні методи та сексуальна терапія без медикаментів.
Також, є юристи-сексологи та педагоги-сексологи, які працюють у межах своєї основної професії (наприклад, сексуальні злочини та сексуальне просвітництво).
Тобто, сексолог — допомагає вирішувати звичайні дисфункції, які виникають в сексуальному житті пари.
А якщо в людини проблема на фізичному рівні — як з цим може допомогти сексолог-психолог?
Ви можете здивуватися, але більшість проблем у сфері сексуальності мають саме психологічні причини, а також через відсутність обізнаності.
Більшість знань про «секс» людина отримує з фільмів, порад друзів, з випадкових уривків статей в інтернеті та з чим стикнулася на практиці.
І тоді — це нормально, що в багатьох людей немає цілісної картини базових вірних знань про певні реакції нашої психіки та тіла чи про особливості чоловіків і жінок в статевому акті. Тому не дивно, що в пари може довший час не все відразу складатися гармонійно.
Якщо ж причина дисгармонії існує на фізичному рівні — хвороби органів, гормональні порушення чи, навіть, побічний ефект приймання таблеток, то ні сексолог-лікар (якщо немає додаткової спеціалізації), ні сексолог-психолог — це не лікують.
Цим займається лікар свого профілю — гінеколог, андролог, уролог, ендокринолог, нейрохірург і т.д.
Тому, як лікар-сексолог, так і психолог-сексолог — на першій зустрічі обов´язково мають виключити фізіологічні причини сексуальної проблеми. При підозрі — рекомендують обстежитися у відповідного лікаря, а вже далі визначаються з подальшим планом допомоги.
Буває, що сексолог і профільний лікар працюють паралельно, взаємодоповнюючи.
Зрозуміло. А з якими питаннями, проблемами найчастіше звертаються до сексолога?
І чи актуально це для християн?
Найпоширеніші проблеми у чоловіків це: відсутність ерекції, передчасна еякуляція та затримка еякуляції. Еякуляція — це викид сім´я з настанням оргазмічної розрядки (оргазму).
Чоловіки найчастіше звертаються з питанням відсутності чи зниження еректильної функції — коли статевий акт стає неможливим. Вже не говорячи про самопочуття чоловіка в такій ситуації.
Жінки найчастіше хочуть вирішити питання свого задоволення, зокрема, відсутність оргазмічної розв'язки.
Також, поширеними проблемами у жінок бувають такі, як зменшення сексуального бажання — гіполібідемія, біль на різних стадіях процесу — диспареунія, або вагінізм — коли м'язи навколо піхви неконтрольовано зціплюються та статевий акт стає неможливим.
Часто пари, попри любов один до одного, стикаються з тим, що ніяк не можуть адаптуватися до потреб і бажань один одного.
В нормальному статевому житті — саме такі труднощі зустрічаються найчастіше, хоча список можна продовжувати й продовжувати.
Ці питання стосуються як християн, так і не християн — у всіх організм працює за однаковим принципом і у всіх може виникнути «карієс на зубах» і треба йти до стоматолога, а не — «це ж має все природно само собою вирішуватися».
Жінки особливо, просто терплять або вважають це нормою — переносити біль, відсутність інтересу чи задоволення. Але на це є певні причини, які можна усунути.
Наприклад, болі можуть виникати в різний момент статевого акту. Сексолог розбирає в деталях, шукає причину: що, коли, в який проміжок часу, чи є мікротріщинки, чи достатньо змазки, чи була любовна гра, чи підготував чоловік жінку — деякі пари про це не знають. У жінок різна фізіологія, спадковість. Проблема може бути — в сексуальній техніці.
А якщо з технікою все добре, так, як комфортно жінці, але наявна сексологічна травма, вона може несвідомо блокувати її бажання та психологічно провокувати біль. Тому розбираються усі нюанси.
Буває, хтось один із партнерів сам звертається до спеціаліста, а буває — це спільне рішення пари.
Ви говорили про психологічні причини проблем у сексуальному житті. Які головні?
В основному, це невірні установки, емоції, які блокують тіло, травми та підвищена тривожність (нездатність внутрішньо розслабитися та віддатися процесу).
Дуже часто терплять, змиряються, встидаються або сильно гніваються щодо теми сексуальності саме ті люди (й не християни теж), в яких в минулому була присутня сексуальна травма або виховання з перекосом.
Що я маю на увазі, це — пристиження, залякування, представлення сексуальності як чогось брудного чи з міфами про норми (наприклад, «секс — це боляче», «жінка повинна досягати піку так само швидко та просто як чоловік», «чоловіки хочуть завжди більше», «жінка не має права відмовити», «головне, щоб чоловік був задоволений, а я вже...», «чоловік завжди має бути ініціатором і хотіти більше» і т.д., а також міфи про вигляд і розміри частин тіла.
В той час, як надто ліберальне виховання вседозволеності, теперішній перебір в медіа щодо відвертості — являється теж шкідливим для молодої людини, оскільки не дає вірного представлення про здорову сексуальність, плутає орієнтири.
І тому сексологи часто працюють за допомогою психологічних методик із: неконтрольованими почуттями вини, сорому, страху, обмежувальними невірними установками, із порнографічною залежністю, проводять психотерапію різного виду сексуальних травм, що є найтяжчим у роботі сексолога.
Також — «зрощують психологічну сексуальну зрілість» — коли, до прикладу, людині 40 років, а в психологічному плані під час статевого акту вона почуває себе підлітком. Затримка статевого розвитку, не фізіологічна, а саме розумова, психологічна — може бути внаслідок травми, насилля чи невірного виховання.
Або сексологом проводиться корекція власної сексуальної ідентифікації.
В ідеалі — людина має чітко відчувати свою сексуальність і бути задоволена собою як сексуальною особою. Розуміння цього — вперше закладається, коли дитина спостерігає за тим з батьків, хто з нею однієї статі. Але якщо приклад — недосяжний, занадто ідеальний або, навпаки, дитина ніколи не хоче бути такою — власна сексуальна ідентифікація або ставиться «на паузу», або слабковиражена, або розвивається по типу протилежної статі (наприклад, чоловікоподібна поведінка, рухи — у жінок).
Саме через це людина, наприклад, може бути схильна у стосунках до сильної ревності чи до зради.
До частих психологічних причин сексуальних проблем належать також сімейні конфлікти, згасання почуттів, трудова перевтома, депресія, тривожні стани та тому подібне.
І це все можна психологічно корегувати.
В певних випадках — робота довготривала, адже сексолог може мати справу з тим, що формувалося багато років. Головне — набратися терпіння та бути готовим з Божою допомогою йти до позитивних результатів.
Цікаво. Чи можна християнам читати книги християнських і світських сексологів?
Оскільки в нас немає перекладених книг християнських сексологів, варто користуватися книгами інших авторів. Нас в університеті вчать еволюції, але християни фільтрують інформацію, виходячи з біблійних текстів. Тому можна й таку літературу фільтрувати через призму Біблії.
Добре, коли мами передають знання дочкам, тати — синам, коли є відкритість в спілкуванні, де все можна спокійно без стиду пояснити в такій природній темі. Тому батькам вартує вже з 3-х років налагодити з дітьми бесіди про інтимну частину тіла, щоб згодом було комфортно пояснити щось більше.
Коли ми говоримо про спеціалізовану літературу для двох дорослих людей — чому ні? Але коли йдеться про порнографічні фільми — це інше питання. Навіть мої колеги не християнського визнання — говорять про те, що це потрібно виключити, бо воно шкідливе для розвитку сексуального життя.
Маємо багато питань, на які треба надати відверті відповіді. Чи згодилися б Ви продовжити нашу розмову на таку делікатну тему?
Звісно, це важлива тема. Я вважаю, що християни, які вірять, що Бог створив секс як благословення для пари, повинні бути першими, хто розуміється на цьому та ведуть щасливе сексуальне життя.
Питання — Алла Шумило

далі
Розклад руху безоплатних автобусів у Луганській області