Чи є небезпечною вакцинація від коронавiрусу та які ризики існують?

Чи є небезпечною вакцинація від коронавірусу та які ризики існують?

У 2021 році питання вакцинації від коронавірусу стоїть гостро, а дискусії про її ефективність та безпеку не вщухають. Якщо в минулому столітті вакцини врятували мільйони людей, то нині, незважаючи на кризу, викликану пандемією коронавірусу, фахівці спостерігають тенденцію до відмови від вакцинації. Чи є вона небезпечною та чи існують ризики? Про це розповідає керівник відділу здоров'я Адвентистської церкви в Україні Сергій Луцький.
Період пандемії продемонстрував, щодо цього питання в населення є два основні підходи: одні охоче погоджуються на щеплення, інші ставляться до нього з побоюванням або взагалі уникають. Яким є Ваше ставлення?
Існує таке поняття, як інформована згода пацієнта. Тобто людина повинна робити висновки на підставі максимально доступної та достовірної інформації. Тому тут своє слово мають сказати інфекціоністи. На сьогоднішній день більшість медиків піддають сумніву необхідність масової обов'язкової вакцинації з двох основних причин:
1. Занадто короткий період для дослідження наслідків введення вакцини від COVID-19;
2. Як і будь-який вірус грипу, COVID-19 швидко мутує, тому озвучена раніше
ефективність вакцин може виявитися завищеною.
Моя особиста позиція — я не боюся цієї вакцини, і не є затятим прихильником щеплення від COVID-19. Тобто на сьогоднішній день — я і не прихильник, і не противник. Поки що спостерігаю. У майбутньому може з'явитися нова інформація, яка вплине на мою позицію. І тому я вважаю, що тут кожен має зробити власний вибір. Необхідно брати до уваги ваше місце проживання, щільність населення, вік, стан здоров'я, хронічні захворювання тощо.
Але хапатися за вакцину від COVID-19, як потопаючий за останню соломинку, я би не рекомендував. Дотримуйтеся всіх запобіжних заходів, мийте руки, носіть маску, вживайте достатньо води, будьте фізично активні, достатньо спіть, їжте менше жирного та солодкого, більше овочів і фруктів, не контактуйте з людьми, в яких спостерігаються симптоми. Ось куди, на мій погляд, потрібно докласти максимальні зусилля. А покладатися лише на вакцину — це, м'яко кажучи, не зовсім виправдано.
Як ви вважаєте, чи дійсно вакцинація є такою необхідною та ефективною? Чи можна обійтися без неї?
Якщо говорити про вакцинацію взагалі, то, звичайно, завдяки ній людство змогло перемогти безліч небезпечних хвороб і врятувати багато життів. Тому ми, як церква, підтримуємо вакцинацію в якості методу запобігання певних захворювань. Але вакцинація від респіраторних захворювань — це велике питання. Тим паче, майже щороку з'являється новий штам вірусу і необхідне нове щеплення. Якщо Ви — медик, і перебуваєте в постійному контакті з великою кількістю хворих, тоді — можливо, так. А якщо Ви — звичайна людина з нормальним станом здоров'я, то я би краще зміцнював імунітет і дотримувався запобіжних заходів. Тим паче, зараз в Україні спостерігається значне зниження захворюваності на COVID-19.
Зараз ходять легенди про виробництво і безпечність вакцин. Так, наприклад, люди масово відмовляються від щеплення препаратом «Sputnik-V», оскільки вважають, що якість вакцини залишає бажати кращого. Чи відомо вам щось про те, які вакцини використовують зараз?
Щодо «Sputnik-V» я знаю дві речі:
1. Кабінет міністрів України офіційно заборонив реєструвати російську вакцину від COVID-19 в Україні постановою від 8 лютого 2021 року № 95. Відповідно до слів Президента України, в світі ще нема підтвердження того, що російська вакцина від коронавірусу «Sputnik-V» безпечна, і її не будуть випробовувати на українцях;
2. У британському журналі «The Lancet», а це видання варте довіри, перша стаття різко критикувала «Sputnik-V» за поспішні висновки, але недавно з'явилася ще одна стаття, яка більш позитивно відгукується про «Sputnik-V» — після того, як їм надали більше даних про дослідження. Але особисто я не дуже довіряю вітчизняній статистиці через низку причин і більше покладаюся на європейську статистику.
Те ж саме можна сказати й про безпеку решти вакцин. Потрібен час для того, щоб можна було говорити про безпечність. Стосовно виробництва, тут теж є багато запитань технічного і морального характеру, тож нехай, краще, своє слово скажуть фахівці.
Як ви можете пояснити недовіру, яку деякі люди відчувають до вакцин проти коронавіируса?
В Україні вже багато років триває кампанія проти вакцинації. У соціальних мережах поширюється багато неперевіреної та недостовірної інформації про шкідливість вакцинації, як методу. Все це викликає фобії у недосвідчених у цих питаннях людей. Ми з цим не згодні. Вакцинація, як метод профілактики — цілком прийнятна, відповідає законам фізіології й не суперечить Біблії. Але якщо говорити конкретно про вакцину від COVID-19 — вище я виклав свою позицію.
Наскільки високий рівень захисту від коронавірусу після вакцинації? Чи можуть заразитися люди, які вже отримали щеплення?
Кожна вакцина має свою ефективність. І, на мій погляд, навіть ефективність 80% — досить високий показник. А вакцини багатьох виробників від COVID-19 мають іще більший показник ефективності. На сьогоднішній день є випадки повторного зараження коронавірусом, хоча статистично кількість таких людей досить низька.
Чи є ризики та побічні ефекти від введення вакцини? Чи небезпечно це?
Будь-яка вакцина може мати побічні ефекти. Вони вивчаються і зводяться до мінімуму. Від цього ніхто не застрахований. Але якщо розсудлива людина зважить ризики і побачить, що ризик постраждати від щеплення становить, наприклад, 0,001%, а ризик важких наслідків або смерті в разі захворювання, дорівнює 50%, то, я думаю, що відповідь очевидна. Що стосується коронавірусу, то смертність від нього становить менше 10%, і в групі ризику перебувають люди похилого віку з хронічними захворюваннями. Тому, з одного боку, цих людей потрібно вакцинувати першочергово, а з іншого, з віком імунна відповідь на вакцину зменшується, і ефективність вакцинації в літньому віці падає. Так що, тут теж є свої «за» і «проти».
Зараз це добровільна процедура, але чи буде вона добровільною в 2021 році, як Ви гадаєте? Чи будуть влада та керівництво змушувати людей вживати заходів і вакцинуватися?
Я думаю, що в найближчий рік в Україні не варто боятися примусової вакцинації. По-перше, це дорого, а по-друге, це непросто зробити організаційно. Тим більше, як ми вже говорили, кількість хворих в Україні неухильно знижується. Але якщо говорити про більш віддалене майбутнє — ніхто не знає, які віруси можуть з'явитися і як людство буде на них реагувати.
Тому для кожної віруючої в Ісуса Христа людини надія на Його швидке пришестя, є, як писав апостол Павло, «блаженним сподіванням», коли «Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже; ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде; бо попереднє минулося» (Об'явл. 21: 4).
Запитання — Олена Столяр

далі
Нова стара нормальність