Артем Діхтярук, керівник проектів АDRA в Україні: наші плани – продовжувати допомагати людям

Благодійна діяльність Адвентистського агентства допомоги і розвитку (АDRA) в Україні почалася в 1993 році. ADRA допомагає дітям-сиротам, які перебувають в дитячих будинках, притулках, лікарнях, людям з обмеженими можливостями, багатодітним сім'ям, матерям-одиначкам, вагітним жінкам та іншим соціально незахищеним категоріям. Реалізує проєкти в гарячих точках, а також проповідує здоровий спосіб життя, здорове харчування. Має представництва в 125 країнах світу.

У яких частинах України і які проєкти запущені зараз?
Ми продовжуємо безперервну роботу на сході України на територіях, підконтрольних країні, і в «сірих» зонах. Постійно діють проєкти, пов'язані з водопостачанням місцевих громад, шкіл, дитячих установ, місцевих рад маленьких селищ і міст від Маріуполя до Мар'їнки, Волновахи, уздовж лінії розмежувань. Ми прокладаємо труби, щоб був доступ до водозабезпечення, встановлюємо фільтраційні станції. Також ремонтуємо школи, які були пошкоджені, проводимо ремонт санвузлів. У великих кількостях привозимо гігієнічні набори, шкільне приладдя, іноді продуктові пакети. Для жителів необхідне вугілля, баки з водою, що ми надаємо їм.
У Світлодарську та Авдіївці відкрилися соціальні центри, в яких люди можуть спілкуватися, займатися творчістю, з ними працює психолог, соціальний працівник; ми забезпечили дітей і дорослих всім необхідним для рукоділля. Місцева влада дала дозвіл, ми зробили ремонт, привезли обладнання, забезпечили всім необхідним, і зараз передали у володіння місцевого муніципалітету, щоб вони використовували і продовжували роботу.
Проктер енд Гембл і ЮНІСЕФ спонсорували програму «Кімната мами і дитини». Ми повністю відремонтували приміщення, закупили обладнання, в деяких школах встановили або відремонтували опалення. Ми роздаємо сертифікати, за якими люди купують продуктові набори.
В інших частинах України, в зв'язку з коронавірусів, ми допомагаємо в лікарнях головних обласних центрів, які спеціалізуються на допомозі хворим коронавірусів: розвозимо засоби індивідуального захисту, закуповуємо і привозимо більш складне обладнання: дозатори, маски з киснем, антисептики, бахіли, захисні форми, побутову хімію.
Також надаємо надзвичайну допомогу там, де відбуваються біди, зараз це повінь у Західній Україні. Запустили два проєкти: роздача сертифікатів для придбання непродуктової допомоги для відновлення будинків, господарств і дворів і ще роздача сертифікатів на будівельні матеріали, побутову техніку та одяг.
Проєкти, пов'язані з водопостачанням в Закарпатській області, також включають допомогу дитячій обласній лікарні і населенню ромів, у яких немає абсолютно ніякої води. Ми їх забезпечимо фільтраційними станціями та свердловинами.
Також є точкові проекти з ADRA Інтернешнл – це наша керівна організація. Разом з ООН ми проводимо соціальні маршрути: безкоштовний транспорт, який привозить і відвозить людей з віддалених селищ і сіл в районні центри в лікарню, у банк, магазин, радбез. Також забезпечуємо людей доставкою мобільних лікарів і психологів.
Які існують проєкти для допомоги дітям?
Триває проект «Діти – дітям» по всій країні – це новорічні подарунки малозабезпеченим сім'ям, в притулки, інтернати. Для дітей уздовж лінії розмежування у нас є окремий проєкт.
Кілька років існує проєкт роздачі інвалідних колясок для дітей та дорослих. Його ми проводимо спільно з церквою Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Ці коляски підбираються індивідуально під кожну людину і передаються безкоштовно.
Чи потрібно навчати персонал, щоб грамотно проводити таку благодійну роботу? Що ви для цього робите?
Ми проводимо тренінги, на яких навчаємо людей, співробітників організації, де вони отримують навички управління проєктами, фінансами, звітами, роботи з донорами, партнерами, волонтерами.
Чи є проблеми, пов'язані з короновірусом, під час доставки на схід України?
Навпаки, стало простіше, тому що нам дозволяють, якщо немає небезпеки для здоров'я, працювати в таких умовах. Ми без перешкод пересуваємося по країні, працюємо з лікарнями, маємо добрі контакти з головними лікарями, через місцеві громади і через волонтерів передаємо допомогу.
На підконтрольній території люди завжди раді нам, знають нашу машину, наші логотипи, співробітників.
З місцевою владою у нас хороші відносини. Вони нас знають, про нас розповідають, оскільки добре знають нас і нашу роботу.
В яких місцях України роздавалась допомога? Скільки грошей пішло за цей час?
В усіх обласних центрах по всій країні роздаємо засоби індивідуального захисту. На всі проєкти допомоги людям витратили близько чотирьох мільйонів євро.
Як ви підтримуєте зв'язок з ромами? З ким працюєте в різних областях?
На Закарпатті працює наш координатор і глава фонду «Ніка» Альберт Перчик зі своїм батьком. У них давно налагоджені тісні стосунки з лідерами громад ромів, раніше привозили їм гуманітарну допомогу, гігієнічні набори з Угорщини. Зараз простіше, з'явилося фінансування для цього проєкту.
В певній території свою роботу ми починаємо зі встановлення контактів з нашими місцевими координаторами, а у координаторів вже є стосунки з місцевими. Іноді пастори місцевих громад приходять до сільради, міськради або соціальної служби, дізнаються про потреби, наприклад, кому необхідні коляски, і передають нам списки. На сході було так само, але ще нас фінансувала АDRA Інтернешнл, Німеччина, Канада, Чехія. Після наших проєктів роми не залишилися самі, їм продовжують допомагати місцеві громади своїми силами.
Які країни фінансують проєкти?
З Чеським міністерством закордонних справ і з АDRA Чехії ми співпрацюємо давно. З Чехією працювали на проєктах забезпечення обладнанням і роздачі засобів індивідуального захисту. З Німеччиною безпосередньо не працюємо, тільки через гуманітарний фонд. Також співпрацюємо з Польщею, Словаччиною, Канадою, США і Австрією. Ми співпрацюємо з ООН, у них умова, щоб ми допомагали всім, незалежно від національності і приналежності до церкви.
Які плани на майбутнє?
Ми будемо продовжувати нашу діяльність. Зараз всі наші проекти мають короткостроковий характер – на три місяці, півроку. Якщо всі будуть вакциновані, захищені, не буде сенсу в програмі, ми її закриємо. Ми працюємо в гарячих точках, коли проблема вирішується, відкриваємо наступний проєкт. У нас є робота у стратегічних напрямках, а плани завжди однакові – допомагати людям.
Питання – Алла Шумило

далі
Свіжий випуск щоквартального християнського журналу "Ознаки часу" № 3 уже в наявності!