Чи можна християнам пити безалкогольні та енергетичні напої?

Хотілося б почати зі слів Писання: «Хіба ви не знаєте, що ваше тіло то храм Духа Святого, що живе Він у вас, якого від Бога ви маєте, і ви не свої? Бо дорого куплені ви. Отож прославляйте Бога в тілі своєму та в дусі своєму, що Божі вони.» - це важливі фрази. Як говоритися «Все мені можна, та не все на пожиток», «бо дорого куплені, тому прославляйте Бога в тілі вашому і в дусі вашому, «що належать Богові», показуйте Бога в тілі вашому і в дусі, в житті і в кожному вчинку!

Багато хто вважає, що вживаючи енергетичний напій, вони поповнюють енергетичні ресурси свого організму. Насправді це не так. Енергетик лише стимулює нервову, серцево-судинну і ендокринну системи. В результаті чого організм людини, відчуваючи стрес, починає працювати з підвищеним навантаженням, викидаючи в кров велику дозу адреналіну викликає ефект ейфорії або гіперактивності. В такому стані зносостійкість організму падає, а ресурс внутрішніх органів значно знижується. При постійному вживанні енергетичних напоїв людина виснажує свої внутрішні запаси організму і пригнічує нервову систему, що може привести до: занепаду сил, безсонні, дратівливості, депресії, летального результату.
Також крім барвників і хімічних добавок в напої, туди входить такий компонент як Таурин. Кількість таурину, що входить до складу енергетичних напоїв, перевищує денну норму в сотні разів. При передозуванні він може викликати: болі в животі, загострення виразки, гастрит, аритмію, перебої в серцевій діяльності. Таурин - сульфокислота, що утворюється в організмі з амінокислоти цистеїну. Таурин часто називають сірковмістною амінокислотою, при цьому в молекулі відсутня карбоксильна група. У невеликих кількостях присутній в тканинах і жовчі тварин і людини.
Деякі енергетичні напої мають в своєму складі глюкуронолактон, «завуальований» в складі різними варіаціями написання. Цей препарат розробили в міністерстві оборони США. Він був випробуваний на американських солдатах під час в'єтнамської війни. Основним призначенням препарату було підняття бойового духу солдатів. В результаті випробування з'ясувалося, що глюкуронолактон просто знищує організм людини, викликаючи пухлини головного мозку і прогресуючий цироз печінки. В результаті даний препарат був заборонений як небезпечний хімікат.
В основу складу напою входить - кофеїн, який не тільки викликає звикання, а й приносить серйозні наслідки. В одній банці енергетика знаходитися 175 міліграм кофеїну - це три чашки еспресо, або 5 чашок розчинної кави. З кожним новим вживанням напою бажання його вживати ставати все більше і більше і, так само як і з алкоголем, відбувається шкідлива залежність.
Тому любителі «підзарядитися» через деякий час починають збільшувати кількість випитих в день банок енергетика, а деякі переходять на алкоголевмістні енергетики. Зазвичай після вживання енергетичного напою люди не п'ють воду, так як енергетик використовують не тільки для відновлення сил, але і для втамування спраги. Насправді результат виходить зворотним. Організм зневоднюється.
Кофеїн в поєднанні з алкоголем завдає серцю найсильніший удар, це швидка отрута, яка буквально вбиває організм. Справа в тому, що дві цих речовини мають різноспрямований ефект. Алкоголь пригнічуючий, а кофеїн тонізуючий, в результаті серце не може адаптуватися і починає працювати в неправильному ритмі. Кофеїн, володіє сильним сечогінним ефектом.
Інші наслідки: вуглевод D-рибоза (основа рибонуклеїнової кислоти (РНК)), необхідний для синтезу аденозиндифосфату (джерела енергії для всіх біохімічних процесів), може призводити до надмірного збудження і болі в м'язах. Штучно синтезовані вітаміни D6, В12, С можуть викликати розлади шлунково-кишкового тракту. Також вітамін С викликає алергію. Женьшень може привести до надмірного збудження і підвищення артеріального тиску. Через велику кількість цукру і кислот, що містяться в складі енергетичних напоїв, їх вживання порушує кислотно-лужний баланс в роті, а так само руйнує емаль зубів.
Вживати енергетичні напої суворо заборонено: літнім людям, вагітним або годуючим жінкам, людям, що страждають від глаукоми, гіпертонії, серцево-судинних захворювань, підвищеної збудливості. Людям, що страждають розладами сну, нервовими розладами і при індивідуальній непереносимості кофеїну.
Після третьої банки напій виникає Вегетативно-судинний пароксизм, має різну етіологію і клінічно проявляються:

  • раптово виникає тахікардія, страх смерті, підйом артеріального тиску, ознобоподобное тремтіння і прискорене сечовипускання;

  • ваго-інсулярні страх, запаморочення, нудота, відчуття задухи, "немає повноти подиху", брадикардія, падіння артеріального тиску, бурчання в животі.

Проводилися реальні випробування серед молоді, з медичним обстеженням, і лікарі сказали про реальні, негативні зміни в організмі і самі випробовувані говорили про негативні зміни.

Ми торкнулися лише деяких негативних моментів вживання цього напою, але вже на даному етапі, розумна людина, яка шанує і поважає Бога і себе, як творіння, зможе об'єктивно відреагувати і прийняти розумне рішення. Рішення, яке як спочатку сказано буде прославляти Бога, і його задум щодо цілей і життя людини, «ми храм Божий» «ми не свої», створені прославляти Бога.
Бакалаврант богослов'я, Вікторія Ващініна

далі
Лілія Долженко, підприємець: "У мене таке відчуття, що за мене все робить Бог