Маніпуляції: небезпечні ігри в шлюбі

Дуже часто в сім'ях практикуються так звані ігри або заборонені прийоми, до яких вдаються подружжя, щоб маніпулювати і домагатися свого у відносинах. Самі запеклі битви на подружньому полі розігруються за дверима спальні.

«Борці сумо». Дуже часто подружжя уявляють собі шлюб, як полігон для протистоянь. Пари підходять до своїх взаємин, немов борці, які зустрілися на рингу для вирішального поєдинку, де кожен намагається залишити за собою останнє слово або остаточне рішення. Чи правильно це? Як довго, на вашу думку, протримаються такі відносини? Якщо подружжя часто використовує цей прийом у своїх відносинах, то такий шлюб практично приречений на провал, де немає тих, хто виграв, а є тільки переможені.
"Хто винен". Гра або прийом, який подружжя використовує для того щоб знайти винного, або перекласти свою провину на іншого. У цій грі винуватим може бути хто завгодно: і чоловік, і дружина, і діти. Іноді подружжя може об'єднатися проти батьків, але частіше за все відбувається так: дружина, образившись на чоловіка, побічно звинувачує свекруху, чи навпаки: чоловік може звинувачувати тещу. Або ж подружжя безпосередньо звинувачують один одного у всіх своїх невдачах, бідах і т. п. Це одна з найнебезпечніших ігор, де пари можуть залучати все більше і більше дійових осіб у свій конфлікт. Чому в родині практикується цей прийом? Причиною цього є те, що чоловік і жінка, які грають у цю гру, беруть із собою в нову сім'ю звід правил, які вони збирали все життя. Головне питання в цій грі: «Повинно бути так! І не інакше». Тут кожен знає: що, як, і коли слід робити. А якщо не так, то винній стороні доведеться заплатити за це дуже дорого. У цій грі є «суддя», в ролі якого може бути як чоловік, так і дружина. Є «обвинувачена сторона», знову ж таки в ролі якої може бути як чоловік, так і дружина і, звичайно ж, є «вболівальники» - це численні родичі, діти, друзі і т.д. Ця гра, якщо вона затягнулася, перетворюється у проблему, яка врешті-решт призведе до розриву відносин, мов снігова куля, що котиться з гори перетворюється в лавину, яка все змітає на своєму шляху. Чому подружжя грає в цю гру? Справа в тому, що ми рідко або ніколи не обговорюємо свій звід законів з партнером по шлюбу. Саме це призводить до проблем, неприйняття чоловіка або дружини і нерозуміння. Потрібно вчитися обговорювати свої уподобання, симпатії, почуття і навчитися поважати свого партнера по шлюбу.
"Батіг і пряник". Цей прийом ґрунтується на слові «якщо». Якщо ти будеш робити як я хочу, - то отримаєш «пряник», а якщо ні...! І навпаки. Це гра-маніпуляція, яку частіше використовують дружини і, особливо, ця гра популярна в спальні. Вона дуже небезпечна і в ній починається торгівля почуттями. Приклад: «Ти мене образив (образила), тому я не допущу тебе до подружнього ложа», «Якщо допущу, то отримаєш ось такий маленький пряничок...». Найчастіше використовується жінками. Виникає цей прийом як помста за якісь образи, внутрішні конфлікти. Чоловіки ж у відповідь використовують наступний прийом.
«Бухгалтер і економіст». Цей прийом також заснований на слові «якщо». Якщо дружина себе не так веде..., не дає..., не задовольняє..., і т.д., чоловіки, якщо вони основні добувачі в сім'ї, здатні влаштувати дружині економічну кризу. Пари, які використовують ці два прийоми, перетворюють свій шлюб у базарний майдан, або в ринкові відносини. Ці прийоми, немов пекельне полум'я спалюють почуття у відносинах. Такі пари можуть співіснувати один з одним під одним дахом заради дітей або інших причин, але живуть як чужі люди. Часто, в таких випадках, мають місце позашлюбні зв'язки, алкогольні проблеми, і т.д. Якщо пара не розірве це зачароване коло - це рано чи пізно призведе до розпаду сім'ї.
«Гра в теніс, або ти мені - я тобі». У сім'ї, де використовується цей прийом, досить таки рівномірна атмосфера. Деякі пари навіть задоволені такими рівними відносинами. Вони навіть пишаються тим, що їх сім'ю обходять сімейні шквали, бурі і урагани. Тут немає особливого прояву палких почуттів, словом «тиша і спокій». Однак ця гра таїть у собі багато підводних рифів, об які може розбитися сімейний човен. Як то кажуть, «у тихому болоті...». Емоції у такій сім'ї не вітаються, і, врешті-решт, любов і теплі почуття, які були, поступово вмирають. Найчастіше, цей прийом використовують люди, які бояться прояву емоцій, бояться бути зрозумілими не так, або втратили інтерес до своєї половини. І той, і інший це знає, тому дуже часто пара виходить на рівень ринкових відносин. Але дуже довго такий шлюб існувати не може, врешті-решт, хтось із двох не витримує і пара розпадається.
«У нас мовчанка». Цю гру частіше практикують жінки, як один з видів покарання винного партнера. Цей прийом дуже небезпечний, так як підриває основи спілкування і є одним з видів вербального насильства і тиску, бажаючи змусити поступитися другу половину. Мовчанка - дуже жорстока гра, так як буквально вимотує душу іншого і порушує гармонію партнерів. Цей прийом практикують люди, які не вміють або не хочуть йти на компроміс, не хочуть сідати за стіл переговорів. Бояться або не хочуть вчитися вмінню спілкуватися. Як помста за мовчанку, використовується наступна гра.
«Страйк». Найчастіше практикують чоловіки. У відповідь на непокору або нерозуміння дружини, чоловіки оголошують страйк, як спосіб покарати винну половину, принизити її та домогтися свого. Часто це проявляється у відмові від їжі, при цьому він демонстративно буде собі смажити яєчню. Або ще гірше - піде їсти до мами. Відмовляється від її турботи і всім своїм виглядом дає зрозуміти, що абсолютно спокійно може без неї обійтися. Може демонстративно ходити у несвіжій білизні, брудних сорочках, брудних шкарпетках, не голитися, не чистити зуби, змушуючи її переживати почуття сорому і провини. Ця гра також завдає смертельних ран відносинам і любові.
«Сміттярі». Ще одна небезпечна і брудна гра, в яку можуть грати подружжя один з одним. У такому випадку, в кожного з партнерів є своя вантажівка, наповнена вщерть сміттям, у вигляді пліток, гріхів і чуток про свою половинку та її родичів. Цю гру можна перефразувати як «око за око, зуб за зуб». Іншими словами, кожен із подружжя ніби говорить: «якщо ти будеш поливати мене брудом - май на увазі, я мовчати не буду і переверну на тебе мій сміттєвоз». Пари, які практикують цей брудний прийом - дуже скоро виявляються похованими під величезною купою бруду і сміття. Ця гра практично завжди перетворюється у відкриту війну і повністю спустошує добрі почуття та любов один до одного. У таких сім'ях нерідко істерики, нетерпимість, звинувачення, приниження, образи і бажання викликати почуття провини у свого партнера. Іронія і сарказм складають частину озброєння такого подружжя і їх використовують як отруєні стріли, бажаючи принизити і розчавити партнера як особистість. Висміювання і насмішкуватість, двозначні слова, єхидні заяви - це також знаходиться в арсеналі сміттярів. Також нерідко в таких сім'ях зауважуються випадки рукоприкладства. Якщо цей прийом використовується регулярно, майже завжди така пара розпадається, приносячи всім домашнім дуже багато болю, страждань і принижень.
«Байдужість». Цей прийом практикується як чоловіками, так і жінками. Є одним із найжорстокіших, так як постійно тримає другу половину в напрузі і страху, що він (вона) покине, зрадить. Це дуже безжальна гра, а наслідки від неї настільки руйнівні, що їх можна порівняти з руїнами після урагану. Коли партнер шукає підтримки і живого спілкування, а у відповідь чує: «Мене це абсолютно не цікавить», «Роби, як знаєш», «Мені все одно, «Це твоя справа», тоді шанси на порозуміння дуже маленькі. Наслідки цієї гри, як правило: депресії, стреси, нервові зриви і т.д. Байдужість - це неприховане бажання познущатися над партнером. Цей прийом як один з видів вербального насильства - дуже небезпечний! 100% призводить до руйнування сім'ї.
«Хто головний?!» Відповідь на це питання подружжя шукає мало не з самого першого дня їхнього спільного життя. Щоб самоствердитися і бути головним, у хід йдуть всі заборонені прийоми. І головним для кожного з подружжя у цій грі є задоволення власного "его" за рахунок іншого.
Як припинити ці ігри?
Чому подружжя грають в ці ігри?
Всі ці ігри - не що інше, як невмілі дитячі спроби звернути на себе увагу! Показати: я - важливий, важлива. Я людина, я чогось вартий. Мені необхідна твоя увага, твоя повага, твоя любов!
Проблема в тому, що ці ігри - смертельно небезпечні для шлюбу. У них немає переможців! Тут тільки ті, хто програв.
Дуже важливо, щоб чоловік і жінка усвідомлювали, що кожен з них одружується з певною місією. Місія жінки в родині полягає у задоволенні потреб чоловіка у всіх сферах його життя.
Місія чоловіки в сім'ї полягає у задоволенні потреб його дружини. Щоб знати про потреби один одного, про них потрібно говорити. Те, що ми в змозі задовольнити, ми зобов'язані це зробити, що не в змозі - нести до Ісуса, Автора сім'ї.
Важливо усвідомити, що в шлюбі подружжя працює один на одного, працює на авторитет один одного в суспільстві і своїх відносинах. Шлюб обертається навколо маленького слова: «потреби»!
В успішному шлюбі кожен із подружжя робить все заради задоволення потреб один одного і не пред'являє завищених очікувань до свого партнера. Це не просто, це величезна праця і робота. Шлюб не можна поставити на автопілот і розслабитися. Він вимагає нас всі 24 години. Але можливо саме це Бог і задумав при творінні - щоб чоловік і жінка, приліпившись одне до одного, пізнаючи один одного, злилися в унікальному єднанні і разом створили прекрасну музику гармонії і співзвуччя!
Оксана Крестинич, сімейний консультант

далі
Релігійні діячі розробляють спільні заходи з протидії домашньому насильству